Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii din diaspora vor putea să voteze la parlamentare timp de două zile

Camera Deputaților a decis ca la alegerile parlamentare alegătorii români din diaspora să aibă la dispoziție două zile de vot, 5 și 6 decembrie. În străinătate, nu vor fi secţii de votare unde statele nu vor permite, pentru a preveni răspîndirea COVID-19. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni un amendament la proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală, potrivit căruia alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziţie două zile - sâmbătă şi duminică -, pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an. Amendamentul, inițial respins în dezbaterile din Comisia juridică, a fost adoptat cu 160 de voturi "pentru", 10 "împotrivă"și 5 abțineri.

"Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă, imediat anterioară datei votării", prevede amendamentul USR şi PNL.

Conform unui alt amendament, la alegerile parlamentare care au loc în străinătate, în cazul în care autorităţile competente din ţara de reşedinţă nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înfiinţarea de secţii de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare cât şi în afara acestora, nu se organizează secţii de votare în ţara respectivă.

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor legi în materie electorală a fost adoptat şi de Senat pe 9 septembrie şi prevede că alegătorii români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

Potrivit unui alt amendament, prin partide politice parlamentare se înţelege partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obţinut mandate de deputat sau de senator sau care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare, dar la data declanşării calendarului electoral pentru alegerile parlamentare au ca membri 7 senatori sau 10 deputaţi.

Proiectul adoptat luni de Camera Deputaţilor are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, abrogarea art. 47 din Legea bugetului de stat nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi modificarea alin.(3) al art. 30 din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţilor partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.