Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Turcia pune 4 condiții Greciei pentru atenuarea tensiunilor din Mediterana de Est

turcia_grecia.png

Image source: 
AFP via France24

* Liderii a șapte țări din sudul Europei, grup cunoscut drept Med 7, au cerut Turciei să înceteze „activitățile unilaterale și ilegale” din estul Mediteranei și să reia dialogul pentru a atenua tensiunile din regiune, sub amenințarea de sancțiuni UE. În replică, diplomații turci au catalogat o declarație a președinteui Franței drept „arogantă” și au enumerat patru condiții pe care ar trebui să le respecte Grecia pentru ca situația să nu escaladeze;

* Rusia cere socoteală Germaniei pentru tonul pe care îl folosește în cazul Navalny;

* Georgia vrea să adopte strategia țărilor dezvoltate în lupta contra COVID, deși resursele sunt de țară în curs de dezvoltare.

Șefii de state și de guvern din Franța, Grecia, Cipru, Malta, Italia, Spania și Portugalia s-au reunit în Corsica, pe fondul temerilor unui conflict deschis, în timp ce Turcia încearcă să își extindă resursele energetice și influența în regiune, scrie Euronews. În declarația lor finală, liderii și-au reafirmat „sprijinul deplin și solidaritatea cu Cipru și Grecia” despre care spun că este pusă în fața „acțiunilor de confruntare” ale Turciei. În declarația finală a summitului din Corsica, Turcia este amenințată cu sancțiuni din partea Uniunii Europene, care va discuta din nou subiectul la sfârșitul lunii septembrie. Președintele Franței, Emmanuel Macron a acuzat Turcia că nu mai este un partener în regiune.

În replică, Ministerul de Externe turc a caracterizat declarația lui Macron ca fiind „arogantă”, în conformitate cu „vechile reflexe coloniale”.

„Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe (turc, n.r.), Hami Aksoy, a afirmat că (..) declarația de la sfârșitul summitului (..) a fost, ca și anul trecut, parțială, îndepărtată de realitate și lipsită de temei juridic,” scrie www.hurriyet.com.tr.

„El a cerut din nou Greciei să renunțe la afirmațiile sale maximaliste care sunt contrare dreptului internațional,” continuă site-ul turc, și „a enumerat 4 condiții pentru ca tensiunile din Mediterana de Est să scadă.” Iată care sunt acestea: Grecia ar trebui să își retragă navele militare poziționate în jurul vaporului de cercetare Oruç Reis și să sprijine inițiativa de analiză a NATO. Grecia ar trebui să înceteze armarea insulelor estice din Marea Egee, inclusiv a insulei Meis (Megisti în limba greacă, n.r.) și să „pună capăt opresiunii minorităților turcești din Tracia de Vest, care s-a intensificat recent.”

 

Diplomația rusă contraatacă în cazul Navalny și cere socoteală Germaniei

Interfax.ru comentează cazul Navalny și declarația ministrulului rus de externe, Sergey Lavrov, care consideră „atitudinea Germaniei față de cererile trimise din Rusia cu privire la situația opozantului  Alexei Navalny (drept, n.r.) nepotrivită.”

„Am acumulat multe întrebări pentru colegii noștri germani cu privire la atitudinea absolut inadecvată față de solicitările oficiale pe care le trimitem la Berlin,” a declarat Lavrov într-o conferință de presă.

„Nu suntem mulțumiți de esența reacției la solicitările noastre legitime (...) și nu suntem mulțumiți nici de tonul absolut inacceptabil cu care această poziție este adusă în atenția comunității mondiale,” a spus ministrul rus de externe.

 

Un bloc de beton de 187 de metri va sprijini câmpul petrolier offshore Karabakh

O flotă de 26 de nave va participa la operațiunile de montare a unui bloc de susținere în cadrul proiectului petrolier Karabakh din Marea Caspică, dezvoltat din 1995 de autoritățile azere, citim în news.mili.az.

„Structura, înaltă de 187 de metri și cântărind 16.302 de tone, va fi instalată la o adâncime de 182 de metri în câmpul offshore Karabakh. Blocul de sprijin a fost construit în 2 ani. În timpul proiectului, BOS Shelf (companie azeră specializată în construcții de structuri în ape adânci, n.r.) a făcut 3,2 milioane de ore de lucru (...)”

Karabakh este un câmp offshore de petrol și gaze din Marea Caspică, situat la 120 km (75 mile) la est de Baku, capitala Azerbaidjanului, în partea de nord a arhipelagului Absheron. Un acord pentru explorarea și dezvoltarea câmpului Karabakh a fost semnat la 10 noiembrie 1995. Acesta este considerat a fi al doilea mare proiect petrolier azer din Marea Caspică, după Azeri–Chirag–Gunashli, ACG.

 

Covid 19 în Georgia - o ipoteză optimistă, o imagine pesimistă

www.radiotavisupleba.ge scrie despre situația infecțiilor cu coronavirus în regiunea turistică de la malul Mării Negre, Adjaria, din sud-vestul țării.  Pe 9 septembrie, Adjaria a fost declarată zonă roșie.

Deși autoritățile au înăsprit regulile, „guvernul nu vorbește despre necesitatea carantinării regiunii sau a orașului Batumi (unde sunt cele mai multe cazuri, n.r.).”

Amiran Gamkrelidze, șeful Centrului Național pentru Controlul Bolilor din Georgia spune că „regula carantinării nu se mai aplică în țară decât dacă se întâmplă ceva special. În lume există, astăzi, o politică echilibrată pentru gestionarea coronavirusului: pe de o parte, detectarea rapidă, plasarea în unități medicale, izolarea și, pe de altă parte, consolidarea activității economice.”

„Cu toate acestea, se pune întrebarea logică dacă sistemul de îngrijire a sănătății dintr-o țară în curs de dezvoltare, în special din regiune, va face față acestei provocări, așa cum face față o țară dezvoltată,” atrage atenția publicația georgiană.

„Directorul clinic al spitalului public din Batoumi a repetat-o ​​de mai multe ori și a confirmat că există într-adevăr o problemă de apă potabilă și dezinfectanți în clinică, așa cum a declarat unul dintre pacienți infectați.”

 

Cascadorii kazaci au filmat pentru Mulan, o producție Disney

 Grupul de cascadorii kazaci Nomad Stunts a filmat pentru pelicula Disney, Mulan, a cărei premieră mondială a avut loc pe 4 septembrie, scrie www.inform.kz.

Nomad Stunts este un grup internațional de cascadorii profesioniști conduși de o figură foarte cunoscută în țară, Zhaidarbek Kounguzhine. Cascadorii au jucat rolul unei unități de luptă de elită a lui Borï Khan, personaj fictiv al filmului.

Una dintre cele mai interesante scene din filmul Mulan, filmat de cascadorii Nomad, este atacul asupra unei fortărețe chineze de către forțele speciale de elită ale liderului hunilor, Borï Khan (interpretat de Jason Scott Lee).

Potrivit scenariului, războinicii au trebuit să călărească pe un cal în galop și să efectueze numere foarte dificile, cum ar fi mânuirea săbiilor și tragerea cu arcul.”

„Pentru scena în care sodații sunt călare, ne-am pregătit pentru o lună,” spun cascadorii kazaci.

 

Cușma lui Guguță se ridică la Chișinău

Moldova îi omagiază pe scriitorul Spiridon Vangheli și a sa cușmă a lui Guguță, informează siteul diez.md.  Guguță, celebru în Republica Moldova, e un băiat care se amestecă în treburile satului lui, Trei iezi, motiv pentru care cenzura sovietică a vrut interzicerea apariției cărții. Guguță are cușmă fermecată iar, dacă dă de mâncare oițelor dimineața, căciula crește, crește cât să adăpostească întregul sat sub ea.

La inițiativa Academiei de Studii Economice a Moldovei și cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău, cușma lui Guguță va fi reprezentantă printr-o sculptură din bronz, înaltă de 1,75 metri.

„De asemenea, pe postamentul de jos al lucrării vor fi sculptate și personajele din poveste: Guguță, Ghiocica, Ciuboțel și Titirică.”

„Pentru partea de jos a sculpturii, vor fi confecționate în jur de 40 de plăcuțe din bronz pe care vor fi redate simboluri ale orașelor mari din lume, (iar numele acestora, n.r.) vor fi scrise în limba statelor în care a fost tradusă creația lui Spiridon Vangheli.”

 

Jucător de șah luptător, încăpățânat și disciplinat - marele maestru armean Zaven Andriasian

„Erau momentele reci și întunecate ale anilor ‘90, era puțină activitate. Bunicul meu juca deseori șah cu prietenii lui și eu l-am urmat cu mare entuziasm. Aveam 5 ani când am început să bat pe toată lumea din curte, părinții mei m-au dus la școala de șah după H. Gasparyan. La vârsta de șase ani, am terminat prima clasă,” povestește pentru yerevanchessfed.com, marele maestru al șahului din Armenia, Zaven Andriasian.

„Drumul spre succes nu a fost ușor. Antrenament zilnic, cel puțin 10 ore pe zi și cu șah, multe tabere de antrenament, turnee, un pic lipsit de alte interese și divertisment întrucât trebuia să ating obiectivul final (am devenit mare maestru internațional la 17 ani ani). Știi, talentul singur nu este suficient aici. Este imposibil să reușești fără muncă. Nu mai puțin importante sunt trăsăturile puternice ale caracterului - să nu renunți, să lupți, să nu fii emotiv și, desigur, să te bazezi doar pe tine,” spune marele șahist, campion mondial de juniori în 2006.

 

Lviv a invitat publicul ucrainian la depoul de transport public de Zilele Patrimoniului European

Zilele Patrimoniului European au avut loc în week-endul 11-13 septembrie la Lviv, cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, aflăm din zaxid.net. Tema din acest an a fost Patrimoniu și educație: lecții care trebuie repetate”, sub care au avut loc nu mai puțin de 92 de evenimente.

În timpul Zilelor Patrimoniului European, locuitorii din Lviv și oaspeții orașului au mers în locuri care nu sunt de obicei accesibile, iar tururile au fost organizate de specialiști din diferite domenii. Anul acesta, participanții au văzut clădirile istorice ale Parchetului regional, școala specială Lviv №100 pentru copii nevăzători, puntea de observație a turnului Kornyakt sau depoul pentru transportul public.

Zilele Patrimoniului European au fost lansate în 1991 de Consiliul Europei. În fiecare septembrie, țările care s-au alăturat Convenției culturale europene, arată participanților clădiri puțin cunoscute și închise publicului.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Vecinătatea Estică:

Valeria Tamasiuc, Moldova

Yepraksya Davtian, Armenia

Nikita Melnikov, Rusia

Bahar Alieva, Azerbaidjan

Magda Purtskhvanidze, Georgia

Ömer Faruk Karașahn, Turcia

Yosyp-Yuriy Harayda, Ucraina

Zhuldyz Alen, Kazakhstan

 
Revista presei de vecinătate, 16 septembrie 2020