Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Boc la RFI: Vrem să menținem Clujul pe primul loc în materie de calitate a vieții

Emil Boc OUG centre vaccinare sfidare primarii.jpg

Emil Boc cere respect instituțional (Sursa foto: Facebook/Emil Boc)
Emil Boc cere respect instituțional (Sursa foto: Facebook/Emil Boc)

Emil Boc candidează pentru al cincilea mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca. Liberalul a prezentat într-un interviu la RFI obiectivele sale, între care Centura metropolitană, trenul metropolitan și metroul din Cluj.

Emil Boc spune că principala provocare într-un eventual nou mandat de primar va fi ”menținerea Clujului pe primul loc, așa cum este astăzi în foarte multe clasamente interne și internaționale în materie de calitate a vieții și din perspectiva dimensiunii de inovare, pe care și-a câștigat-o orașul și nu în ultimul rând, problemele specifice societăților contemporane din marile orașe, trafic, în principal și realizarea proiectelor pentru ceea ce înseamnă mobilitatea sustenabilă și asigurarea unui oraș în care nimeni nu este uitat și nimeni nu este abandonat”.

 

Soluțiile lui Emil Boc la problema traficului rutier din Cluj-Napoca

 

Centura metropolitană a Clujului: ”Prima dată, ce am făcut. În anii în care am condus destinele acestui oraș sau am reprezentat, să spunem, Clujul la București, am realizat autostrada Transilvania, 52 de kilometri, care e o adevărată Centură de ocolire pentru traficul greu al Clujului, realizarea Centurii Vâlcele-Apahida, cu o lungime de 24 de kilometri sau prelungirea Bulevardului Muncii până la Apahida, care a scos complet traficul greu din oraș. Acum, proiectele concrete, care sunt deja în derulare pe această temă și care vizează trecerea Clujului la nivelul următor în materie de decongestionare a traficului, proiectele sunt următoarele. Unu: Centura metropolitană a Clujului, de 38 de kilometri, plus încă aproximativ 20 de kilometri de noduri de legătură cu principalele artere din oraș (...). Practic, prin această Centură metropolitană asigurăm deblocarea traficului de pe axa est-vest, adică cea mai aglomerată axă a orașului și care este în plin proces de realizare, până la sfîrșitul anului urmează să fie pregătită documentația, în vederea realizării licitației de proiectare și execuție, în parteneriat cu Guvernul României (...). Cu bani europeni va fi construită această Centură, în parteneriat cu Guvernul României”.

Trenul metropolitan: ”Al doilea proiect major este trenul metropolitan. Asta înseamnă utilizarea infrastructurii de cale ferată existente, tot un proiect pe fonduri europene, care în esență vizează o zonă de aproximativ 100 de kilometri de la Huedin la Dej, dar cu o focalizare pe o axă intermediară de la Nădășel până la Bonțida, cu stații intermediare pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca mai multe decât cele existente în momentul de față (...), sunt noduri care vor permite oamenilor să vină pe o arie foarte largă de circulație ca alternativă la mașină și să dezvolte investiții și locuri de muncă bine plătite. Deci vei ajunge din Oradea până în aeroportul din Cluj-Napoca într-o oră și 30 de minute, o oră și 45 de minute, maxim, față de peste trei ore cât este în momentul de față, odată cu electrificarea căii ferate Cluj-Bihor. Un alt proiect este pasajul de la Tăietura Turcului, un proiect de care depinde decongestionarea traficului într-o zonă foarte importantă a orașului, un proiect de 25 de milioane de euro, care se află în derulare”.

Metroul din Cluj-Napoca: ”Am pornit studiile de prefezabilitate și fezabilitate în vederea realizării acestui obiectiv, prima dată pe axa Florești-Cluj, după care de la Gilău la Florești. E un teritoriu de 16 kilometri, o investiție de peste un miliard de euro, multianuală și care va decongestiona complet axa est-vest (...). Noi avem 24 de luni pentru realizarea studiilor, a început proiectul în februarie 2020 și înseamnă că în februarie 2022 putem să punem pe masă studiile și să trecem la etapa următoare, după care voi preciza exact calendarul”.

Emil Boc mai spune că obiectivul său este ca întreaga flotă de transport în comun a orașului să fie nepoluantă, până în 2028.

 
Emil Boc, intervievat de Cosmin Ruscior despre candidatura sa la Primăria Cluj-Napoca