Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lidera opoziției din Belarus, interviu din exil pentru France24: „Ne dorim o nouă țară”

svetlana.png

Svetlana Tikhanovkaïa la Minsk, înainte de a fi nevoită să plece în exil, august 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Într-un interviu acordat postului de televiziune francez France 24, din Vilnius, Lituania, acolo unde se află în exil, șefa opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovkaïa, spune că se așteaptă ca președintele Lukașenko să fie înlăturat curând de la putere. În timp ce Belarusul este zdruncinat de un val imens de manifestații, ea solicită puterii să nu se angajeze într-o „escaladă sângeroasă”. Demisia lui Aleksander Lukașenko este condiția esențială pentru existența „alegerilor libere, echitabile și transparente”, estimează ea.

 

 

Svetlana Tikhanovskaïa este principala reprezentantă a opoziției bieloruse. Fosta profesoară de engleză în vârstă de 37 ani revendică victoria în urma alegerilor prezidențiale din 9 august, acuzând guvernul pentru faptul că ar fi falsificat voturile în favoarea realegerii lui Aleksander Lukașenko, aflat la putere de 26 ani.

Întrebată cu privire la întâlnirea de luni de la Soci, Rusia, între președintele rus și omologul său bielorus, aceasta a răspuns că regretă legimititatea pe care Vladimir Putin i-a oferit-o lui Aleksander Lukașenko. „Regret faptul că dnul Putin este de partea dictatorului și nu de partea poporului bielorus”, afirmă ea pentru France24.

Opozanta din exil din Lituania neagă cu toate acestea temerile conform cărora Moscova ar putea planifica o intervenție militară în Belarus, așa cum s-a întâmplat în Ucraina, în măsura în care problema nu implică frontierele. Aceasta spune că „relele” pe care le are țara sa sunt „o problemă internă”.

Svetlana Tikhanovkaïa confirmă că atât ea cât și alți lideri ai opoziției s-au întâlnit cu responsabili politici străini începând cu 9 august, dar asigură că nu a existat niciun contact cu responsabili ruși. Aceasta adaugă că soțul ei, bloggerul Sergueï Tikhanovski, arestat și închis în luna mai după ce a candidat la alegerile prezidențiale, a fost tratat echitabil, la fel ca și compatriota sa Maria Kolesnikova.

Calificându-l pe președintele bielorus drept „criminal”, Svetlana Tikhanovkaïa solicită Uniunii Europene și SUA să impună sancțiuni individuale oamenilor de la putere din Minsk. Poporul său implicat într-un val de manifestații fără precedent este determinat să întoarcă pagina Lukașenko, spune ea. „Ne dorim o țară nouă, sigură și liberă în care copiii noștri nu vor mai fi sclavii sistemului”, concluzionează ea. 

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24