Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Extremism de dreapta structural în cadrul poliţiei germane

reul_herbert_conferinta_de_presa_wdr_16-9-20.jpg

Conferința de presă a ministrului de interne din Renania de Nord-Vestfalia, Herbert Reul
Image source: 
WDR

În landul federal, occidental, Renania de Nord-Vestfalia a fost descoperită o reţea de extremişti de dreapta în care au activat poliţişti şi poliţiste.Potrivit ministerului de interne din acest land, 29 de poliţişti şi poliţiste au fost suspendaţi. În cursul dimineţii au avut loc percheziţii în 14 locuinţe şi 34 de posturi de poliţie, efectuate de către 200 de poliţişti şi procurori.

Probleme extremiste similare au fost semnalate în cursul acestui an atît în cadrul armatei federale, cît şi în cadrul procuraturii.

În cadrul poliţiei din land-ul vestic, Renania de Nord-Vestfalia, există o reţea extremistă de dreapta. Asta a anunţat în cursul dimineţii ministrul de interne al land-ului, creştin-democratul Herbert Reul. Într-o conferinţă de presă, organizată în capitala land-ului, la Düsseldorf, ministrul a vorbit despre „o ruşine în cadrul poliţiei”. Tot el a informat presa că astăzi au fost percheziţionate 34 de posturi de poliţie, cît şi 14 locuinţe particulare. Percheziţiile au fost efectuate de către 200 de persoane aparţinînd structurilor justiţiei şi poliţiei. Acţiunile de propagandă extremistă a reţelei au fost descoperite întîmplător pe Whatsapp, după ce a fost confiscat telefonul unui poliţist anchetat pentru alte nereguli. 29 de poliţişti şi poliţiste, care au acţionat în cinci grupe, au fost imediat suspendaţi. Descriind acţiunile în care sînt implicaţi poliţiştii, ministrul Herbert Reul a precizat:

Discutăm aici despre cea mai hidoasă şi respingătoare formă de agitaţie neonazistă, rasistă şi propagandă ostilă faţă de refugiaţi.

Pe lîngă răspîndirea unor fotografii ale lui Hitler, zvastici sau steaguri de război din perioada nazismului, interzise de legislaţia în vigoare, poliţiştii extremişti au mai pus în circulaţie şi alte imagini dezgustătoare, precum a relatat ministrul Reul:

Imagini şi mai hidoase sînt cele pe care este înfăţişat un migrant fictiv, băgat într-o cameră de gazare dintr-un lagăr de concentrare, sau poza care prezintă într-un mod dispreţuitor execuţia unor oameni de culoare.

Ministrul a mai dat de înţeles că nu se mai poate vorbi doar despre nişte cazuri izolate, ci despre o problemă structurală.

Pentru a monitoriza această problemă, Reul a anunţat că va înfiinţa postul unui reprezentant special care se va ocupa de extremism. Acesta va raporta cazurile descoperite direct ministrului de interne de land.

În cursul acestui an au mai fost semnalate şi alte cazuri, similare cu cel din Renania de Nord-Vestfalia. În iulie, ministrul de interne din landul vestic Hesa a anunţat reţinerea a două persoane (în Bavaria) care au expediat scrisori de ameninţare unor politicieni. Tot atunci s-a aflat că adresele destinatarilor au fost scoase ilegal din banca de date a poliţiei din Hesa. S-a precizat atunci că în posesia autorităţilor se află 29 de scrisori de ameninţare, adresate unui număr de 27 de persoane şi instituţii din 8 land-uri federale. Toate aceste scrisori au fost semnate „NSU 2.0”.

Acronimul „NSU” înseamnă „Subterana Naţional-Socialistă” şi a fost denumirea grupului terorist de dreapta care, între anii 2000 şi 2007, a comis mai multe atentate xenofobe, ucigînd 10 persoane. (cf. „Terorism extremist de dreapta”, RFI, 7.5. 2013).

La începutul lunii august, autorităţile land-ului Berlin au anunţat că doi procurori urmează să fie suspendaţi pentru că în timpul anchetării unor extremişti de dreapta, ar fi manifestat „înţelegere” pentru acţiunile celor reţinuţi, suspectaţi de comiterea unei serii de incendieri.

Manifestări extremiste de dreapta au fost semnalate şi în cadrul armatei federale, Bundeswehr-ul. La începutul lunii iulie, ministrul apărării a anunţat dizolvarea unei întregi subunităţi a trupei militare de elită KSK (Comandoul Forţe Speciale). Decizia a fost luată după o serie de relatări legate de simpatii neonaziste şi incidente extremiste în cadrul trupei. Tot atunci s-a anunţat că din din depozitele KSK au dispărut mii de cartuşe şi 62 kg de explozibil. (Cf. „Extremişti de dreapta în armata federală germană”, RFI, 2.7. 2020).