Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Bosnia și Herzegovina nu ajută corespunzător femeile violate în timpul războiului

europa.png

Sursa imaginii: 
RFI România

*Organizația Națiunilor Unite a luat o decizie istorică denunțând eșecul Bosniei și Herzegovinei în a oferi asistență femeilor care au căzut victime uneia dintre cele mai sinistre crime de război: violul. *Copiii kosovari s-au reîntors la școală în grupuri mai mici și au învățat ce să facă în caz că au intrat în contact cu un coleg posibil infectat cu coronavirus;
* Macedonia de Nord va începe să exporte la prețuri mici, uleiuri medicinale pe bază de canabis. * Albania are cel mai nesănătos mediu de afaceri din Europa, potrivit EuCham;
*Presa sârbească nu a primit cu inima ușoară eliminarea lui Novak Djokovic de la US Open.

 „Decizie istorică” privind Bosnia și Hezegovina, comentează www.klix.ba. ONU denunță eșecul țării privind sprijinirea victimelor violențelor sexuale în timpul războiului.

Comitetul Națiunilor Unite pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor a luat prima decizie împotriva Bosniei și Herțegovinei, confirmând că violența de gen împotriva femeilor este o formă de discriminare și tortură și a solicitat țării noastre să ofere sprijin direct supraviețuitoarelor violențelor sexuale din război,” scrie siteul bosniac.

„Este o decizie istorică, prima care responsabilizează Bosnia și Herțegovina și recunoaște suferința victimelor violenței sexuale,” continuă kix.ba.

„Decizia este importantă din multe puncte de vedere,” spune Lamija Tiro, consilier juridic al ONU. „Atitudinea Bosniei și Herțegovinei față de supraviețuitoarele violențelor sexuale din timpul războiului s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar nu există niciun angajament strategic din partea statului pentru a se ocupa de drepturile acestei părți a populației în mod corespunzător.”

Peste 20.000 de femei au căzut victime ale crimei de război, violența sexuală, în timpul războiului prin care a trecut țara în anii ‘90.

 

Cum au început copiii kosovari școala pe timp de COVID 19

Școala a început în Kosovo pe 14 septembrie, iar KosovaPress a făcut un reportaj la Pristina pe acestă temă. Publicația a intervievat-o pe Jehona Oruqi, directoarea școlii elementare Faik Konica.

„Am creat un grupu de lucru în interiorul școlii, avem și o încăpere separată în interior unde vom izola elevii care au simptome până când părintele vine să îi ia,”  spune directoarea. Există, de asemenea, un protocol pe care școlarii care au intrat în contact cu un coleg potențial infectat cu Covid 19, îl vor urma. Întreg grupul va intra în izolare până când vor veni rezultatele testelor.

„Sălile acestei școli au fost dezinfectate, s-a făcut o nouă organizare a orarului pentru clasele împărțite pe grupuri, astfel încât să nu fie mulți elevi în clasă în același timp,” adaugă directoarea.

De asemenea, această școală a pus balizaje și afișe care le amintesc școlarilor cum trebuie să păstreze distanța și igiena.

 

EuCham: În Albania este cel mai prost mediu de afaceri din Europa

EuroNews Albania scrie despre raportul Camerei Europene, EuCham, pe 2020 care clasează această țară pe ultimul loc de pe continent în ceea ce privește sănătatea mediului de afaceri.

EuCham este o instituție independentă, nonguvernamentală, reprezentând interesele companiilor naționale și internaționale care fac afaceri în Europa.

Președintele Partidului Democrat din Albania, Lulzim Basha, a scris pe Twitter că, sub guvernul Rama,  „Albania a devenit una dintre cele mai corupte țări, cu cele mai mari impozite din regiune” și „mai puțin atractive pentru investiții,” scrie pe site-ul său televiziunea în limba albaneză.

„Țara are, acum, nevoie de un nou model economic, cu taxe reduse, sprijin pentru antreprenoriat, stimulente pentru investiții și afaceri care creează locuri de muncă,” continuă democratul albanez. Partidul său a propus, de mai multe luni, un plan de relansare economică, având în centru impozitul forfetar de 9%, idee respinsă de guvernare.

 

Cannabisul medical macedonean atacă piața UE

Iată titlul unui articol din publicația nezavisen.mk , care mai scrie că „în curând, primele uleiuri medicinale de canabis produse în Macedonia vor fi disponibile în Germania, apoi în Polonia.”

Compania poloneză PharmaCann Polska a primit certificarea EU-Good Manufacturing Practice (GMP) pentru producția de extracte de canabis medical la fabrica sa din Macedonia de Nord.

„Odată ce produsele macedonene vor deveni disponibile pe piață, se așteaptă ca prețurile (pe plan european, n.r.) să scadă, grație costurilor mici ale forței de muncă,” scrie nezavisen.mk.

Într-un interviu pentru revista americană de specialitate Marijuana Business Daily, preluat de publicația macedoneană, CEO-ul PharmaCann Polska, Zlatko Keskovski, a declarat:

„Când aud despre prețurile extractelor de canabis medical din Germania și din alte țări europene, nu-mi vine să cred cât de scumpe sunt. Ne așteptăm ca prețurile noastre de producție să ne permită să fim foarte competitivi pe piața europeană.”

Compania poloneză va oferi servicii de marcă albă și altor companii germane.

„Deși exportul de flori din Macedonia de Nord nu este permis, nu este necesară o nouă lege privind exportul de extracte,” mai comentează nezavisen.mk.

 

Cum a primit presa din Serbia eliminarea lui Djokovic de la US Open

Presa sârbească nu a primit prea ușor eliminarea numărului 1 mondial, Novak Djokovic, de la US Open, după ce tenismenul a lovit neintenționat cu mingea, într-un acces de furie, o arbitră de linie.

Publicația politika.rs remarcă faptul că „aceasta este una dintre puținele descalificări în tenisul profesional, iar cazurile anterioare au fost, am spune, diferite și mai dificile decât ale lui Djokovic. În finala turneului Queens din 2012, David Nalbandian a lovit, supărat, un panou de lângă arbitrul de linie, rănindu-l la picior pe acesta. La Wimbledon în 1995, Tim Henman a lovit, într-un moment de dezamăgire, o fată care aduna mingi, în timp ce Denis Shapovalov l-a rănit grav pe arbitrul principal acum trei ani, când, într-un moment de furie, i-a trimis o minge în ochi în timpul meciului din Cupa Davis.”

Ziarul sârb scrie și că unul dintre cei care i-au făcut cel mai mult morală lui Djokovic, este John McEnroe. Acesta „a fost descalificat, acum trei decenii, în runda a patra a Australian Open, după trei avertismente: mai întâi l-a provocat pe arbitrul de linie cu un comportament inadecvat, apoi și-a rupt racheta și a sfârșit prin a-l insulta pe arbitrul principal. (John McEnroe, n.r) a făcut toate acestea în mod intenționat, în timp ce Djokovic a lovit-o accidental pe arbitra de linie. În ceea ce-l privește pe Roger Federer, acesta a fost ovaționat în picioare de public când, acum nouă ani, a lovit în cap un băiat de mingi (accidental, n.r..) Singura diferență este că băiatul era încântat că Federer îl lovise, în timp ce doamna, în cazul lui Novak, nu a avut reflexe atât de bune.”

 

 

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Balcanii de Vest:

Dejana Microvic Birtasic, Serbia

Besiana Krasniqi, Kosovo

Vladana Sivevska, Macedonia de Nord

Hana Hot, Bosnia și Herzegovina

Dafina Meco, Albania

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici