Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Algeria: jurnalistul Khaled Drareni rămâne în închisoare

khaled.png

Khaled Drareni în timpul manifestațiilor studențești din martie, de la Alger
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Jurnalistul algerian, Khaled Drareni, considerat un simbol al luptei pentru libertatea presei în țara sa și nu numai, rămâne în închisoare. Curtea din Alger l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru „incitare la manifestații non-armate care afectează unitatea națională”.

Încarcerat încă din data de 29 martie, jurnalistul algerian Khaled Drareni, a fost condamnat marți, 15 septembrie, la doi ani de închisoare de către Curtea din Alger.

Khaled Drareni a fost condamnat pe 10 august la trei ani de închisoare pentru că „a incitat la o manifestație non-armată care afectează unitatea națională”. Sentința, de o severitate inedită, i-a surprins și indignat pe confrații săi.

„Reținerea sa în detenție este rezultatul unui regim incriminator ce se bazează pe o logică de represiune absurdă, nedreaptă și violentă”, a spus Christophe Deloire, secretarul general de la Reporters sans Frontières (RSF), pentru care Khaled Drareni este corespondentul din Algeria.

În timpul procesului procurorul a cerut - în prima instanță- patru ani de închisoare pentru fondatorul site-ului de informare online Cabah Tribune, care este și corespondentul televiziunii franceze TV5 Monde în Algeria.

Jurnalistul în vârsta de 40 ani a fost arestat după ce a organizat în data de 7 martie în Alger o manifestație de protest a studenților. Este acuzat totodată pentru că a criticat pe Facebook „corupția și banii murdari” din sistemul politic și pentru că a publicat comunicatul unei coaliții a partidelor politice în favoarea grevei generale, conform RSF.

 

„Sunt jurnalist, nu criminal”

Khaled Drareni a fost judecat în compania lui Samir Benlarbi și a lui Slimane Hamitouche, două figuri ale mișcării Kirak, mișcarea de revoltă populară care a zdruncinat Algeria pentru mai mult de un an, până la suspendarea sa la jumătatea lunii martie din cauza crizei sanitare.

Cei doi au beneficiat începând din 2 iulie de libertate provizorie, în timp ce Khaled Drareni continuă să fie închis. Procurorul ceruse și pentru ei patru ani de închisoare.

În timpul procesului, jurnalistul a refuzat vehement acuzațiile. „Sunt jurnalist, nu criminal. Tot ce am făcut a fost să-mi fac meseria”, a pledat acesta.

Într-un comunicat, RSF a denunțat „presiunile și tentativele de corupție” care l-au ales pe acest jurnalist experimentat drept „țintă”.

Conform corespondentei noastre din Alger, Soundousse Brahimi, zeci de susținători ai lui Khaled Drareni s-au prezentat în fața tribunalului pentru a denunța severitatea acestui verdict.

 

Represiune severă

Procesul lui Khaled Drareni se înscrie într-un context de represiune severă a militanților Hirak, oponenți politici, jurnaliști și bloggeri.

Unii jurnaliști au fost acuzați de către regim că au creat ”discordie”, au amenințat interesul național și că au fost cumpărați de „partidele străine”. Mai mulți dintre ei sunt în închisoare iar procesele sunt în curs de desfășurare.

Algeria figurează pe locul 146 din 180 în clasamentul mondial al libertății presei 2020 stabilit de către RSF. Țara a pierdut cinci locuri față de 2019 (când se afla pe locul 141) și 27 față de 2015 (locul 119).

„Este important să continuăm mobilizarea, în special presiunea mediatică vizavi de autoritățile judiciare dar și politice pentru a înțelege faptul că nu ne vom lăsa”, a declarat pentru AFP Hakim Addad, activist al mișcării Hirak.

Conform Comitetului național de eliberare a deținuților, aproape 45 persoane sunt în prezent în spatele gratiilor pentru că au protestat împotriva regimului.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24