Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul din Sângeorz-Băi: Cine cruță nuiaua își urăște fiul. Cum va răspunde comunitatea?

ogagau_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook Traian Ogâgău - captură de imagine

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, în urma materialului video apărut în presă în care primarul oraşului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, îşi umilește fetiţa. Autoritatea pentru Protecția Copilului ceruse anterior sezizarea procurorilor. Edilul, care candidează pentru încă un mandat, acuză că apariția filmării e legată de campania electorală și se apără spunând că nimeni nu are dreptul să-i spună cum să-și educe copiii. Liberalii se delimitează de primarul din Sângeorz-Băi, anunţând că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea partidului. Fotografiile și postările de pe pagina de facebook a lui Traian Ogâgău spun însă cu totul altceva.

Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz-Băi a filmat momentul în care îşi umileşte fetița, care stă dezbrăcată, în genunchi, cu fața la perete şi cu mâinile ridicate deasupra capului. Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a cerut Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud sesizarea organelor de cercetare penală în cazul edilului. La scurtă vreme, poliţiştii din Bistriţa-Năsăud au deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului. Dosarul a fost întocmit cu privire la fapta săvârşită.

Am decis că nu vom difuza sunetul cu fetița care plânge și printre sughițuri repetă ce îi cere tatăl său. Este un copil aflat într-o situație vulnerabilă. De altfel Autoritatea pentru Protecția Copilului precizează că "imaginile degradante și umilitoare la adresa minorei sunt de natură să pună în pericol dreptul la imagine, accentuând componenta traumatică a acestui eveniment și stigmatizarea copilului". Traian Ogâgău candidează pentru încă un mandat de primar al orașului Sângeorz-Băi. Iată ce metode de educare folosește cu fetița sa:

"Zi mă, după mine, ce-ai făcut astăzi a pus capac! Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta, dar de-acuma-s cuminte.
Acuma mâna sus încă un ceas! Repetă în continuare! Mă fac fată cuminte, mă fac fată cuminte!"

După ce videoclipul a ajuns în spațiul public, primarul din Sângeorz-Băi a postat un mesaj video pe Facebook în care susține că, „cine cruță nuiaua își urăște fiul”.

"Să-mi terfeliți voi imaginea fetiței mele? Cu ce v-a greșit ea? În viața personală a fiecăruia nu se poate băga nimeni și nu e normal să o folosiți în campania electorală. Eu nu spun nimănui cum să-și educe copiii sau să-și crească copiii, însă nici nu cunosc vreun părinte care să nu-și fi certat niciodată copiii.Când îmi aduc aminte de biata mama cum mă punea la colț pe coji de nucă sau pe boabe de porumb, pentru că eram neastâmpărat... Sau când rupea jordia din gard de-o luam la fugă cât vedeam cu ochii. Fiecare dintre noi are astfel de amintiri din copilărie..."

Partidul Național Liberal se delimitează de primarul din oraşul Sângeorz-Băi. Șeful PNL, Ludovic Orban, spune că este împotriva oricărui comportament agresiv, cu atât mai mult față de un minor, și precizează că Traian Ogâgău a fost primar liberal, dar că nu mai este candidatul PNL la primărie. Același lucru este anunțat și de PNL Bistriţa Năsăud într-un comunicat de presă.

Potrivit G4Media, Traian Ogâgău a fost exclus din PNL în martie anul acesta după ce în februarie fusese condamnat în primă înstanță la un an de închisoare pentru favorizarea unor persoane. În ciuda faptului că nu se mai numără printre liberali, edilul din oraşul Sângeorz-Băi are pe pagina de facebook un banner mare în culorile PNL, gașlben și albastru. În stânga sunt candidații PNL la consiliul local, iar în dreapta sunt două poze cu Traian Ogâgău. Pe una dintre ele se află și sigla PNL și este scris continuăm împreună. Mai mult, în numeroase postări, edilul scrie că "Votăm echipa PNL!"


Sursa imaginii: 
Facebook Traian Ogâgău - captură de imagine

Dacă e sau nu candidat din partea PNL nu îi este clar nici Adrianei Săftoiu, deputat liberal:

"În momentul de față îmi e foarte greu să-mi dau seama dacă într-adevăr el e candidatul PNL. Cel puțin mă bucur că a existat o poziție oficială din partea conducerii care totuși se delimitează de acest domn. Dar ceea ce a făcut acest individ, că nu știu cum să-l numesc, este abominabil pur și simpliu. Am citit și comunicatul ulterior dat prin care se arăta el revoltat că aceste imagini au fost difuzate public, dar nu era deloc revoltat de ceea ce a fcăut el, de modul în care înțelege el să își educe copilul. Eu sper ca instituțiile statului chiar să acționeze în acest caz, pentru că este revoltător. Încercam să mă gândesc, acest primar, pentru că nu? primarul, preotul, doctorul, din sat din comună sunt niște modele pentru comunitatea respectivă. Acesta e modelul de educație pe care îl oferă comunității? probabil că voi fi foarte atentă la rezultatul votului, probabil mai mult decât pe orice alt oraș, să văd cum îl votează oamenii din acea comunitate. dacă acest om chiar poate fi votat. Pentru că vă dați seama, în momentul de față el e deja pe buletinul de vot. Deci va candida, indiferent dacă să spunem că printr-un miracol al conștiinței și-ar retrage candidatura, el figurează pe acel buletin de vot. E foarte interesant să vedem dacă întra-adevăr comunitatea din acea localitate se regăsește în acest model, în acest tipar, de educație".

Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz-Băi, și-a umilit fetița punând-o să stea dezbrăcată, în genunchi, cu fața la perete şi cu mâinile ridicate deasupra capului. Care sunt efectele abuzului asupra copiilor explică psihologul Mihaela Dinu, coordonator de programe la Salvați Copiii:

Mihaela Dinu: Rănile se vindecă însă sufletul nu, pentru că ceea ce ni se întâmplă în copilărie rămâne în conștiința noastră, are repercusiuni asupra imaginii de sine, a echilibrului emoțional și a întregii vieți de adult. Efectele sunt pe termen lung și atunci cind nu se intervine din punct de vedere terapeutic sau copilul nu este scos din mediul abuziv, repercusiunile sunt majore.

Reporter: Mama spune că fetița nu a fost afectată. Credeți că este posibil ca și mama să considere acest gen de pedeapsă ca fiind educativă?
M.D. Este foarte posibil să facă parte din modelul lor de educație în familie și atunci de aia este acceptat atât de ușor.
Rep: În munca dumneavoastră cât de des vă întâlniți cu astfel de situații?

M.D. Din păcate destul des pentru că există încă această teamă de a spune că este abuzat, există o teamă a noastră, a tuturor, de a sesiza cazurile atunci când le vedem. Fie că suntem din familia extinsă sau fie că vorbim de rude, prieteni, vecini care pot vedea asta.
Rep: Domnul primar ăși amintește de un episod în care mama domniei sale îl așeza pe coji de nucă. Credeți că suntem în stare să recunoaștem așa ceva drept un abuz?

M.D. O persoană abuzată nu își dă seama de faptul că este abuzată. Tocmai asta este. El nu cunoaște alt mediu. De cele mai multe ori, copiii abuzați devin la rândul lor abuzatori. Deci din victime își schimbă rolul la un moment dat. Deci acest domn pe modelul acesta a crescut și același model îl implementează în familia proprie.