Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile regionale în Rusia, câteva concluzii

kremlin.png

Duminica trecută în Rusia au avut loc alegeri regionale. Câștigătorul relativ a rămas partidul puterii ”Rusia Unită”.
Image source: 
@KremlinRussia_E

Duminica trecută în Rusia au avut loc alegeri regionale în 27 din cele 83 de ”subiecte ale federației” așa cum sunt numite ele oficial. Printre acestea, în 18 de regiuni au fost aleși guvernatorii, iar în 11 regiuni au fost alese legislativele locale, precum și organe ale puterii locale. Câștigătorul relativ a rămas partidul puterii ”Rusia Unită”. Însă, alegerile au avut loc pe fundalul otrăvirii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, actualmente aflat într-o clinică privată din Berlin sub apropiata monitorizare a autorităților germane, dar și a protestelor ce durează de peste două luni în Orientul Îndepărtat, la Habarovsk, împotriva autorităților centrale de la Moscova. Este timpul unor concluzii, dar și a unor proiecții atât pentru opoziția rusă, care, poate contrar așteptărilor, a marcat câteva reușite în aceste alegeri, cât și pentru autoritățile federale ruse, și mai ales pentru Kremlin care se pregătește déjà pentru alegerile parlamentare din 2021.

Primul element notabil al acestor alegeri a fost durata lor. Alegerile s-au desfășurat pe parcursul a 3 zile, ceea ce a atras după sine catalogarea acestor alegeri de către mulți observatori ca o formă de belarusizare a alegerilor, adică similare celor din Belarus de acum o lună, acolo unde alegerile prezidențiale au durat 6 zile. Evident, în asemenea condiții, utilizarea așa-numitei ”resurse administrative” este incontestabilă, adică operarea unor multiple forme de trucare și falsificare a procesului electoral. În acest context, partidul pro-putere, ”Rusia Unită”, se poate declara câștigător, adjudecându-și toate regiunile la nivel de guvernatori, însă situația este diferită la nivel de mari orașe și legislative regionale din Siberia, acolo unde opoziția a dat semne că poate în continuare să producă surprize.  

Al doilea și poate cel mai important aspect, a fost testarea încă o dată de către opoziție a așa-numitului concept de ”alegeri deștepte” (umnye vybory), un algoritm propus și dezvoltat de Alexei Navalnîi și echipa sa din organizația ”Fondul Luptei cu Corupția” la sfârșitul anului 2018 și îmbunătățit pe parcursul aului 2019. Scopul acestei strategii constă în a priva partidul puterii ”Rusia Unită” de voturi la nivel local și federal. Conform acestui algoritm pe baza unei aplicatii online, chiar dacă partidele din opoziție nu pot să ajungă la un acord pentru a propune un candidat comun, acest lucru îl pot face alegătorii care ar utiliza această aplicație ce alege candidații cu cele mai mari șanse de a câștiga în fața partidului ”Rusia Unită”. Clasificarea candidaților opoziției se face pe baza unor analize a parcursului politic al candidaților și a unor sondaje online organizate de Fondul Luptei cu Corupția.

Marele neajuns al acestei aplicații constă în faptul că nu face diferență de culoare politică și convingerile candidatului propus pentru a sparge monopolul partidului Rusia Unită. Scopul principal este privarea ”Rusiei Unite” de  monopolul asupra puterii. Acest algoritm a fost testat cu relativ success în alegerile locale din Moscova și Sankt Petersburg în anii precenți, unde partidul puterii a pierdut teren considerabil în fața opoziției. Duminică, acest succes al opoziției a fost repetat în orașe mari din Siberia ca Tomsk, Novosibirsk și deja celebrul Habarovsk. Totodată, voici importante din opoziție, cum ar fi Gari Kasparov sau Mihail Hodorkovskii, ambii aflându-se în exil auto-impus, au numit acest algoritm ca fiind amoral, fiindcă poate favoriza candidați ai opoziției cu viziuni naționalist-șovine, comuniste sau staliniste. De exemplu, partidul lui Vladimir Jirinovskii, celebru pentru șovinismul său velicorus, a câștigat detașat în Habarovsk. 

Al treilea aspect, reiese din lipsa lui Aleksei Navalnîi din Rusia, aflat în Berlin la tratament intensiv după otrăvirea sa pe 20 august anul curent cu déjà rău famatul ”Noviciok”. Se consideră că absența acestuia din peisajul alegerilor locale și regionale de duminică a de-politizat spațiul mediatic-electoral și a coborât miza acestor alegeri cel puțin pe termen scurt. Efectul așteptat al de-mobilizării nu s-a adeverit însă, deoarece în chiar orașul Tomsk, acolo unde a fost otrăvit, opoziția a obținut un răsunător succès în parlamentul local. 

Convalescența lui Navalnîi este estimată a dura multe luni, însă alegerile locale și regionale de duminica trecută au demonstrat că puterea sa de mobilizare nu mai poate fi ignorată de autoritățile de la Kremlin. Prezența sa, în Rusia, acolo unde intenționează să se întoarcă după convalescență, va avea un rol catalizator important pentru algerile din Duma de Stat în toamna lui 2021. Din acestă popularitate și eficiență civică și politică a lui Navalnîi va rezulta următoarea mare bătălie a Kremlinului pentru menținerea sa cât mai departe de Rusia, foarte posibil cu orice mijloace.  

 
Octavian Milewski cu câteva concluzii după alegerile regionale din Rusia