Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voturile vor fi valabile şi dacă ştampila de pe buletin depăşește patrulaterul, dar opţiunea este evidentă

Biroul Electoral Central anunță că votul la alegerile locale va fi valabil şi în cazul în care ştampila aplicată pe buletinul de vot a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă. La fel se va întâmpla şi dacă ştampila este în interiorul patrulaterului, iar alte ştampile în afara acestuia.

Tot BEC precizează că votul va fi valabil şi dacă ştampila cu menţiunea ''Votat'' a fost aplicată în interiorul unui patrulater, dar și alte mențiuni sunt înscrise pe buletin.

Conform deciziei adoptate, sunt considerate voturi valabil exprimate, buletinele de vot găsite în urnele de vot pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi:

a) Ștampila cu menţiunea "Votat" este aplicată în interiorul unui singur patrulater; b) Ștampila cu menţiunea "Votat" depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);

c) Ștampila cu menţiunea "Votat" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);

d) Ștampila cu menţiunea "Votat" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

De asemenea, sunt considerate voturi nule următoarele buletine de vot:

- Buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare.

- Buletinul de vot care are alt model decât cel legal.

- Buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ''Votat''.

- Buletinul pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' este aplicată în două sau mai multe patrulatere.

- Buletinul pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător.

- Buletinul pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater.

- Buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' atinge două sau mai multe patrulatere.