Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 50 de milioane de italieni sunt așteptați la vot

giuramento_mattarella_montecitorio.jpg

Parlamentul italian, în ședință comună, cu ocazia depunerii jurământului de către președintele Sergio Mattarella (2015)
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemați la vot duminică și luni pentru a se pronunța asupra unui referendum constituțional cu privire la reducerea numărului de parlamentari. În același timp sunt organizate alegeri în șapte regiuni și în aproape o  mie de localități.

Pentru două zile Italia se află sub semnul votului, iar 51 de milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a se pronunța în legătură cu referendumul privind reducerea numărului de deputați de la 630 la 400 și a senatorilor de la 315 la 200. 

Este un referendum  de confirmare, fără a fi nevoie de cvorum. A fost nevoie de consultarea populară pentru că textul de lege în cauză nu a obținut majoritatea necesară în Parlament. Cotidianul “Il Sole 24 ore” scrie că este a treia oară în 14 ani când italienii sunt chemați să se pronunțe cu privire la reducerea propriilor aleși în Parlament. 

Reforma a fost promovată de Mișcarea Cinci Stele, principala formațiune din Italia și este susținută de partenerii de la guvernare Partidul Democrat, Italia Viva și Liberi e Ugual i(Leu).S-au declarat în favoarea reducerii numărului de parlamentari și formațiunile din opoziție Lega și Fratelli d’Italia, Forza Italia - aceasta din urmă fără a indica, însă, o linie clară a partidului. De altfel, în mai toate partidele există și politicieni care nu par convinși de economiile care se pot face la buget prin reducerea numărului de parlamentari, dar care, mai de grabă, văd o reprezentare mai mică a cetățenilor și în acest context invocă libertatea și democrația. 

Argumentul principal în susținerea reformei este o economie de circa 100 de milioane de euro pe an. Prea puțini bani economisiți la buget,1 euro și 35 de cenți pe an pentru fiecare cetățean, spun cei care vor vota împotriva. 

Ultimele sondaje arătau o victorie zdrobitoare a susținătorilor unui parlament mai mic. Cu toate acestea, nu este exclusă  nici varianta respingerii. Iar în acest ultim caz, efectele asupra  Guvernului condus de Giuseppe Conte nu ar întârzia să apară, consideră unii analiști, în timp ce alții nu văd probleme în coaliția de guvernare. 

Nimeni însă nu poate nega că un referendum este întotdeauna un test politic. Cu atât mai mult în Italia când votul pentru referendum se suprapune cu alegerile din șapte regiuni și din peste o mie de localități.

Din Roma pentru RFI , Mihaela Iordache.