Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legătura dintre noua lege pentru protecția animalelor din Polonia și viitorul partidului Lege și Justiție

polonia_pisici_pis.jpg

În 2017 Jarosław Kaczyński a fost surprins în plină dezbatere parlamentară citind o enciclopedie a pisicilor.
În 2017 Jarosław Kaczyński a fost surprins în plină dezbatere parlamentară citind o enciclopedie a pisicilor.
Sursa imaginii: 
Twitter/ Beata Mazurek

Legea pentru protecția animalelor votată în mod surprinzător cu o majoritate multipartinică zdrobitoare în Seimul polonez – 356 pentru, 75 împotrivă, 18 abțineri - a adus în prim plan o criză politică fulger, până nu demult aparent minoră și rezolvabilă. Criza politică însă nu este una obișnuită, fiindcă are loc în interiorul partidului de guvernare și nu între partidul Lege și Justiție și partidele de opoziție. Vestea bună, totuși, ține de îmbunătățirea considerabilă a regimului protecției animalelor în Polonia.

Mai întâi să vorbim despre partea simpatică a lucrurilor: liderul polonez Jarosław Kaczyński este un mare iubitor de pisici, și prin extensie de animale. De-a lungul carierei sale politice, despre Kaczyński s-au scris numeroase pamflete unde acesta este prezentat ca un ailurofil învederat, adică un mare iubitor de pisici. Dragostea lui Kaczyński pentru pisici a fost documentată public de nenumărate ori, existând o întreagă literatură de specialite în acest sens, informată de exemplu de situații în care a donat sume foarte mari de bani pentru protecția pisicilor la evenimente publice, sau cand a fost surprins în plină dezbatere parlamentară citind o enciclopedie a pisicilor. De aici și până la surprinzătoarea lege pentru protecția animalelor nu a mai fost cale lungă. Aceasta a venit surprinzător într-un moment în care nimeni nu se aștepta, fiindcă de peste o lună sarcina principala a partidului de guvernare parea a fi remanierea guvernamentală.

Kaczyński, în vârstă de 71 de ani, și-a făcut chiar un cont pe rețeaua TikTok pentru a lansa dezbaterea publică asupra acestei legi. Este évident faptul că faza cu rețeaua TikTok a fost adresată publicului foarte tânăr, care în cea mai mare parte nu este votant al partidului Lege și Justiție. Conținutul legii votate cu o majoritate zdrobitoare joi spre vineri noaptea a lăsat mulți observatori ai politicii poloneze să se întrebe dacă, partidul Lege și Justiție mai poate fi considerat un partid de dreapta, fiindcă de obicei asemenea teme importante țin de resortul ideologic al partidelor de stânga. 

Printre cele mai notabile stipulări ale legii ar trebui să evidențiăm interzicerea completă a creșterii animalelor pentru blană, prevedere cu efect juridic la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Excepție va fi făcută doar pentru blana de iepure. De asemenea, va fi considerabil restricționată sacrificarea ritualică, aceasta fiind permisă doar asociațiilor și cultelor religioase specifice. Va fi interzisă utilizarea animalelor în scopuri de divertisment și spectacol, și se va interzice circurilor să importe animale din străinătate. O altă prevedere importantă, ce va produce probabil o mică revoluție mentală în zona rurală mai ales, este interzicerea legării animalelor cu lanț, iar legarea nu poate fi permanentă ; limita zilnică pentru legarea animalelor va fi de 12 ore, iar suprafața minimă pentru ținerea legată a animalului nu poate fi mai mică de 20 de metri pătrați. Legea obligă autoritățile locale să asigure condiții decente pentru orice animale rămase fără stăpân. Va fi creat, de asemenea, un organ special în cadrul ministerului administrației publice format din autoritățile publice și asociații specializate pe protecția animalelor, organ ce se va ocupa de monitorizarea și supervizarea implementării legii. 

Noua lege încă nu a intrat în vigoare, aceasta este acum în Senat, unde cel mai probabil va primi un vot favorabil datorită faptului că Senatul este dominat de opoziție care a votat legea aproape în unanimitate, după care va ajunge pe biroul președintelui astfel încât putem ușor presupune că până la sfârșitul acestei toamne, Polonia va avea unul din cele mai progresiste regimuri legale pentru protecția animalelor în UE. 

Iar aici se încheie partea simpatică a lucrurilor pentru partidul Lege și Justiție. Majortatea celor care au votat împotriva legii sunt membri ai partidului de guvernământ, și nu din opoziție. Legea se pare a servit drept pretext pentru a urca miza jocului pentru putere, influență și mai ales succesiune lui Jarosław Kaczyński în 2023. Protagonistul acestei revolte în interiorul Partidului fondat și condus iată, de 20 de ani de Kaczyński, este actualul ministru al justiției Zbigniew Ziobro, șef al facțiunii-partid ”Polonia Solidară” în interiorul coaliției numită Partidul Lege și Justiție, care încearcă în ultimele săptămâni să negocieze o cotă mărită pe listele de partid la alegerile din 2023, dar și o mai mare influență în guvernul în curând remaniat la lui Mateusz Morawiecki. Vineri și sâmbătă, membri de top ai partidului Lege și Justiție au declarat că de facto coaliția de guvernare nu mai există, ceea ce poate însemna că odată cu remanierea din următoarele săptămâni cabinetul Morawiecki va fi unul minoritar după așteptata plecare a lui Zbigniew Ziobro împreună cu 19 deputați. Opoziția la rândul său a început să-și pună problema negocierii unei noi coaliții majoritare care ar putea prelua în consecință frâiele guvernării. 

Dacă ar fi să tragem linie la acest început de săptămână, atunci se pare că ceea ce nu a reușit opoziția pro-Europeană de la Varșovia în peste 5 ani de luptă politică, au reușit ”pisicile lui Kaczyński”. Adică, au reușit să servească drept pretext într-un lanț de acțiuni populiste politice-legale care au dus la ruperea coaliției de partide ce formează așa-numita ”dreaptă unită,” cunoscută tuturor ca ”Partidul Lege și Justiție”. Confirmarea acestei situații de calambur o vom primi probabil în următoarele zile. 

 
Octavian Milewski despre legătura dintre noua lege pentru protecția animalelor din Polonia și viitorul partidului Lege și Justiție