Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Serbia, Kosovo, Ierusalim și... avertismentul UE

serbia_kosovo_ue.jpg

Reprezentantul special al UE, Miroslav Lajcak, Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, primul ministru al republicii Kosovo, Avdullah Hoti și comisarul european pentru politică externă, Josep Borrell la Bruxelles, 7 septembrie 2020
Image source: 
balkaninsight.com

Uniunea Europeană a avertizat Serbia și Kosovo că își pot submina speranțele de aderare la UE dacă își mută ambasadele la Ierusalim.

Avertismentul a venit după ce președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Serbia și Kosovo au fost de acord să-și restabilească relațiile economice în cadrul unor discuții mediate de Statele Unite, în cadrul unei înțelegeri care include și relocarea ambasadei sârbe la Ierusalim și recunoașterea reciprocă între Israel și Kosovo.

Acum oficialii din Belgrad și Priștina fac eforturi pentru a limita consecințele politice ale declarației lui Trump.

Anunțul lui Trump i-a surprins pe europeni, care poartă de multă vreme discuții complexe cu Serbia și „fostul său teritoriu, Kosovo” pentru îmbunătățirea relațiilor pe termen lung, scrie AP. Între timp, „oficialii sârbi se pare că au uitat de angajamentul lor față de Trump ”, iar Kosovo caută să liniștească țările musulmane.

Conform politicii pe termen lung a UE, Israelul și palestinienii trebuie să colaboreze pentru stabilirea statutului Ierusalimului în cadrul negocierilor de pace, iar „Serbia, deoarece dorește să adere la UE, ar trebui să respecte acest lucru ", scrie AP.

„Niciun stat membru al UE nu are ambasadă la Ierusalim”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano. „Orice mișcare diplomatică care repune în discuție poziția comună a UE cu privire la Ierusalim este pentru noi un subiect îngrijorător și regretabil."

Lăudând ceea ce el a numit „o mare reușită” și „un angajament istoric real”, Trump, care se pregătește pentru alegerile prezidențiale din noiembrie și a cărui campanie este în curs, a anunțat că „Serbia și Kosovo sunt angajați în normalizarea economică”.

Trump a mai spus că Serbia se angajează să deschidă luna aceasta un birou de reprezentare comercială la Ierusalim, urmând și să-și mute ambasada acolo în iulie anul viitor.

La sfârșitul anului 2017, administrația Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului și a mutat ambasada americană acolo în mai 2018.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a mulțumit președintelui Serbiei și a confirmat că Israelul și Kosovo, o țară predominant musulmană, vor stabili relații diplomatice, scrie AP. El a mai spus că Priștina își va deschide o ambasadă la Ierusalim.

 Aleksandar Vucic, președintele Serbiei și prim-ministrul kosovar Avdulah Hoti se aflau la Bruxelles pentru o nouă rundă de discuții privind normalizarea relațiilor, când Stano a declarat că UE fusese  informată în prealabil doar cu privire la aspectele economice ale evenimentelor de la Casa Albă și nu cu privire la această mutare a ambasadei la Ierusalim.

„În ceea ce privește Belgradul, se pare că oficialii sârbi au uitat de promisiunea făcută, iar ministrul de externe Ivica Dacic a declarat că decizia finală ar trebui discutată în guvern și că atât decizia privind mutarea ambasadei cât și dezvoltarea relațiilor cu Israelul depind de „o serie de factori”, potrivit AP.

Între timp, președintele kosovar Hashim Thaçi a purtat discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, încercând să calmeze temerile exprimate de Turcia și de un grup de țări din Liga Arabă cu privire la decizia kosovară de a recunoaște Israelul, scrie AP.

"O astfel de recunoaștere nu va încălca în niciun fel parteneriatul strategic, amical și fratern cu Turcia", a spus Thaçi în urma discuției.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este încântat de acordul prin care sunt stabilite relații diplomatice cu Kosovo, iar Kosovo, cât și Serbia vor deschide ambasade la Ierusalim. Acestea se vor alătura Statelor Unite și Guatemalei, singurele țări care au ambasade în orașul disputat și a cărui zonă de est este revendicată de palestinieni drept capitala viitorului lor stat.

"Vom continua eforturile noastre pentru a determina mai multe țări europene să-și mute ambasadele la Ierusalim", a declarat Netanyahu.

El a menționat că Kosovo este „prima țară predominant musulmană” care va deschide o ambasadă la Ierusalim.

AP reamintește că Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, „la un deceniu după ce Belgradul a trimis trupe pe teritoriul său pentru a înăbuși revolta separatiștilor albanezi”.

Însă Serbia, continuă AP, a refuzat să recunoască statul Kosovolui, iar tensiunile mocnesc de atunci.

Negocierile, care au loc cu ajutorul UE și pe care sârbii le consideră „singura modalitate de a-și îndeplini speranțele de aderare”, au început în martie 2011 și au avut ca rezultat mai mult de zece acorduri, dar majoritatea dintre ele nu au fost respectate, adaugă AP. Negocierile s-au blocat în noiembrie 2018 și nu s-au reluat decât în iulie 2020, odată cu eforturile SUA, a declarat agenția americană.

Dar în timpul întâlnirii, Vucic și Hoti „s-au concentrat din nou pe cursa europeană”, spunând că „prioritară este integrarea în UE și continuarea eforturilor de a încuraja dialogul Belgrad-Priștina cu ajutorul acesteia ”, notează AP.

În așa-numita „declarație comună” emisă de Josep Borel, reprezentantul Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, Vucic și Hoti au declarat că „s-au angajat să-și dubleze eforturile pentru a asigura o armonizare suplimentară cu UE în conformitate cu obligațiile lor ”, continuă agenția.

"Se pare că au dat uitării importanța anunțului spunând că documentele aprobate recent la Washington, bazate pe obligațiile de dialog anterioare ale celor două părți, ar putea aduce o contribuție utilă la atingerea unui acord cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relațiilor ", concluzionează AP.

 

Sursa: Agenția de presă Beta, preluată de rs.n1info.com

Traducător din sârbă în franceză: Dejana Mircovic Birtasic

Traducător din franceză în română: Anda Costiuc

 

Toate articolele din seria Europa Plus aici