Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mişcarea conspiraţionist-antisemită QAnon se extinde

qanon_montaj.jpg

QAnon
QAnon (montaj: William Totok)

Restricţiile sanitare impuse în urma izbucnirii coronapandemiei au impulsionat conspiraţionismul. În acest context, mişcarea QAnon joacă un rol cheie. Ea pretinde că luptă contra dictaturii sanitare şi împotriva unei elite oculte care vrea să preia puterea globală. În primăvara acestui an, au apărut şi-n România primii aderenţi ai mişcării QAnon care, între timp, a părăsit spaţiul virtual şi a coborît în cel analog.

QAnon, noua „credinţă conspiraţionistă şi antisemită” cucereşte lumea. „QAnon este una dintre cele mai periculoase mişcări ale vremurilor noastre”. Am citat dintr-un amplu dosar, publicat în ediţia tipărită a săptămînalului „Der Spiegel”, dosar dedicat unui fenomen care s-a amplificat odată cu restricţiile impuse din cauza coronavirusului.

La demonstraţiile contra acestor restricţii care au avut loc în ultimele luni în diverse oraşe, nu numai la Berlin, ci şi la Bucureşti, au apărut persoane cu tricouri pe care era imprimată litera Q sau denumirea Q-Anon, urmată de inscripţia codificată - WWG1WGA (Where we go one, we go all) – care înseamnă: „Unul pentru toţi, toţi pentru unul”. Coronascepticismul a impulsionat mişcarea QAnon care iniţial a fost un fenomen virtual, coborît acum în spaţiul analog. Nu se ştie nici astăzi cine este persoana care a iniţiat mişcarea în 2017, difuzînd o serie de ştiri inventate ca de exemplu cea legată de arestarea lui Hillary Clinton. Ştiri similare au fost răspîndite iniţial pe o platformă virtuală (4chan). Consumatorii acestor ştiri, cît şi participanţii la discuţii s-au „multiplicat”, devenind o prezenţă în toate reţelele de socializare.

Teza principală a celor care se declară susţinători ai mişcării QAnon este că există o elită globală de stînga care pune la cale răpirea unor copii. Asta cu scopul de a le extrage sîngele din care se prepară o substanţă (adrenohrom-ul), utilizată întineririi unor oameni. Profitorii acestor acţiuni ar fi elitele subterane (aşa numitul Deep State - un soi de imperiu nevăzut şi ostil care acţionează în secret ca un stat în stat – lat. imperium in imperio). Aderenţii QAnon mai cred că virusul corona a fost creat la comandă în China pentru a dăuna preşedintelui Donald Trump şi a împiedica realegerea sa.

Îngrijorător este faptul că 34 la sută dintre republicanii americani şi 18 la sută dintre democraţi cred că aceste „elite” au creat virusul. În Germania procentajul celor care cred că virusul corona a fost creat intenţionat, scrie „Der Spiegel”, este de 26 la sută.

Citînd diverse surse statistice, revista oferă date consternante privind creşterea numărului de aderenţi şi simpatizanţi la nivel global. Astfel, în Statele Unite ar exista 9 milioane de simpatizanţi QAnon, în Canada 296.000, în Marea Britanie 310.000, în Germania 64.000 şi în Australia 191.000. România nu apare în această statistică, ceea ce nu înseamnă c-a fost ocolită de nebunia QAnon pe care Julia Ebner, o cercetătoare a fenomenului extremist din Londra, o califică drept „o ameninţare potenţială a sistemului naţional de siguranţă”.  

În iunie existau cel puţin două grupuri QAnon româneşti, închise, care au activit în spaţiul virtual sub pecetea anonimatului. Cel care-şi spunea, Q-Anon-Ro, s-a înfiinţat pe data de 8 aprilie şi avea în iunie 2.243 de membri. În numai 30 de zile au fost înregistrate acolo peste 3.536 de postări. Celălalt grup îşi spunea Q-Anon Romania şi promitea în subtitlul paginii „decodări ale marelui plan mondial”. „Acest grup”, anunţau fondatorii-moderatori în stil conspiraţionist, „încurajează trezirea oamenilor la realitatea greu de tolerat pe care de multe ori propria minte o respinge!

În august au fost închise pe Facebook circa 800 de conturi legate de QAnon – inclusiv cîteva româneşti. Exemplul a fost urmat şi de alte reţele de socializare. Dar tot atît de repede cum au fost şterse, au apărut altele noi, inclusiv contul celui mai zgomotos aderent QAnon din România. Acesta este un jurnalist din Baia Mare (care astăzi avea pe FB 10.713 de urmăritori şi 5.000 de prieteni) şi care s-a implicat direct în organizarea corona-demonstraţiilor. Inclusiv în cea care a avut loc sîmbătă la Bucureşti. În stil antisemit, militantul vorbeşte despre „lupta dusă de patrioţi” şi „despre cum putem înfrînge Oculta românească! (...) Nu iertăm nimic şi nu avem milă faţă de aceşti ucigaşi! În Dumnezeu credinţa, în Donald Trump speranţa şi în NOI forţa!

Pe lîngă idei preluate din arsenalul doctrinar al mişcării antiglobaliste QAnon, cei care au luat cuvîntul, sîmbătă la Bucureşti, au strecurat în discursurile lor şi particularităţi ideologice, împrumutate din tradiţia extremismului autohton. Astfel, unul dintre ei a comparat România cu un lagăr, iar pe preşedintele statului cu un „Gauleiter” nazist.

Discursurile anti-restricţii de la Bucureşti, pline de invective, au alunecat şi pe panta fundamentalismului militant care în ultimele luni a devenit extrem de virulent.

Discursurile au fost însoţite de scandarea unor lozinci care s-au strigat deja în 1990 şi care erau inspirate din izvoarele îndoielnice ale extremismului interbelic.

În acest context, au fost fluturate şi numeroase comparaţii inadecvate, articulate în ultimele luni de către militanţii contra restricţiilor sanitare. Astfel, unul dintre vorbitori a comparat măsurile anti-corona cu ceea ce s-a-ntîmplat la Piteşti unde, în anii 1950, deţinuţii au fost supuşi unui regim de tortură reciprocă.

Astfel de intervenţii erau urmate de sloganul „Jos comunismul!” – de parcă România de astăzi ar fi condusă de către un regim comunist.

În Germania, scrie „Der Spiegel”,
acest „mixaj de nebunie, frică şi paranoia” alarmează autorităţile şi opinia publică democrată. Grav este faptul că mişcarea QAnon reuşeşte să atragă extremişti din mai toate taberele. Pentru toţi aceştia, corona a devenit un pretext pentru a declanşa o adevărată ofensivă contra sistemului democratic.