Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După alegerile prevăzute în 2023 Italia va reduce cu o treime numărul parlamentarilor

palazzo_madama_roma.jpg

Palazzo Madama este sediul Senatului italian
Sursa imaginii: 
Francesco Gasparetti, Senigallia, Italy - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org

Italienii au ieșit la vot și au decis în proporție de aproximativ 70% reducerea semnificativă a numărului de parlamentari, modificare ce va fi pusă în practică din viitoarea legislatură. Dacă nu vor fi alegeri anticipate, Parlamentul de la Roma va avea mai puțini membri din primăvara anului 2023, când este fixat următorul scrutin electoral.

Chiar și pe timp de pandemie aproape 54% din alegătorii italieni s-au prezentat la urne pentru a-și exprima opțiunea în legătură cu Referendumul privind reducerea numărului de parlamentari. Un referendum de confirmare a unei legi votate de Parlament în octombrie și pentru care nu era necesar cvorumul pentru a fi validat. Dar era absolut necesar ca italienii să decidă dacă doresc reducerea numărului de parlamentari cu 36,5% adică de la 945 la 600. Iar aproape 70% dintre cei care și-au exprimat votul au decis că da, sunt de acord ca Parlamentul italian să aibă mai puțini membri. În acest fel, Italia nu va mai fi în viitor țara cu cel mai mare număr de parlamentari din Uniunea Europeană. Italia are astăzi 945 de parlamentari aleși și 60,4 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă 1 ales la fiecare 64.000 de persoane. Pe viitor va avea 1 ales la 101.000 de locuitori, ceea ce înseamnă să coboare cu patru poziții față de alte țări: În Germania 1 parlamentar reprezintă 117.000 de persoane, în Franța 116.000, în Belgia 76.000, notează agenția de presă AGI. Prin reducerea numărului de parlamentari s-ar face economii  la bugetul de stat în jur  de 100 de  milioane de euro anual. Cheltuielile pentru parlamentarii italieni sunt cele mai mari din Europa, scrie Corriere della Sera, adăugând că salariul unui deputat italian este de circa 5,5 ori mai mare decât salariul mediu brut din Italia care este de 2.534 de euro, în timp ce în Germania raportul este de 3,9 ,iar în Franța de 2,6 notează același ziar.

Dar nu salariile parlamentarilor urmează să se reducă în Italia, ci numărul acestora: așadar numărul deputaților se va reduce de la 630 la 400, iar cel al senatorilor de la 315 la 200. Dacă nu vor fi alegeri anticipate acest lucru este posibil începând cu viitoarea legislatură, adică în anul 2023. Parlamentul ar urma să adopte o nouă lege electorală în baza noii “geografii” a colegiilor, mai reduse și ele. În Camera Deputaților se află în dezbatere un proiect de lege privind reîntoarcerea la sistemul proporțional de vot, cu un prag electoral de 5% și alte prevederi referitoare la reprezentarea partidelor mai mici în Parlament. Reducerea numărului de parlamentari implică mai multe modificări - de la Regulamentul Camerelor Parlamentului - până la eventualitatea revizuirii sistemului de alegere al președintelui țării. Cu reducerea numărului de parlamentari, în acest moment există riscul ca opoziția să nu poată fi reprezentată în anumite regiuni, scrie cotidianul “La Repubblica”.

Tocmai de aceea, Parlamentul va trebui să armonizeze legislația, iar acest lucru este deja în atenția majorității parlamentare.

Reducerea numărului de parlamentari a fost propusă de Mișcarea Cinci Stele, principala formațiune politică în Italia și susținută atât de partenerii de guvernare, cât și de majoritatea partidelor din opoziție. Deocamdată, rezultatul Referendumului este ca o gură de oxigen pentru Guvernul de la Roma care trece în acest fel un test politic util consolidării coaliției de guvernare.

 

Din Roma pentru RFI, Mihaela Iordache.