Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu la RFI, ironic în contextul alegerilor: O să mă tăvălesc de durere

traian_basescu_ironic_alegeri_tavalesc_durere.jpg

Traian Băsescu este candidatul PMP la Primăria Capitalei (Sursa foto: Facebook/PMP)
Traian Băsescu este candidatul PMP la Primăria Capitalei (Sursa foto: Facebook/PMP)

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Traian Băsescu, declară într-un interviu la RFI că nu avea altă soluție decât de a intra în cursa electorală. Întrebat dacă își asumă că un eventual eșec al lui Nicușor Dan la alegerile locale din București va fi și din cauza candidaturii sale, care ia din voturile dreptei, fostul președinte a răspuns sarcastic: ”O să mă tăvălesc de durere! Și eu ce să fac, să-i duc o traistă cu voturi lui Nicușor?”.

Reporter: Ați afirmat la începutul campaniei electorale că adversarul dvs. este PSD, nu Nicușor Dan. Totuși, în ultimele zile ați schimbat strategia și ați lansat mai multe atacuri la adresa partidelor care îl susțin pe acesta, PNL și USR PLUS. Asta nu îi scade și mai mult șansele lui Nicușor Dan la alegerile locale?

Traian Băsescu: Cred că exagerați. Eu o atac pe Firea, dar nu publică nimeni. Principala mea țintă este doamna Firea, care este infinit mai coruptă decât Nicușor Dan. Gabriela Firea este un om care are pe conștiință milioane de dolari, transferate din Crescent în propria ei firmă. Or televiziunile nu preiau nimic.

 

Rep.: Unele preiau, dar problema e că dvs. luați prin această candidatură din voturile lui Nicușor Dan, nu din voturile Gabrielei Firea.

T.B.: Așa și eu ce să fac, să mă duc să-i duc o traistă cu voturi lui Nicușor sau cum ar trebui să fac să-mi fie bine?

 

”Singurul semnal era intrarea mea în competiția electorală”

 

Rep.: Ați spus în repetate rânduri că dvs. candidați pentru a salva partidul, pentru că știți că nu aveți șanse să câștigați aceste alegeri. Dar eu v-aș întreba dacă nu puteați salva PMP-ul și fără să candidați, pur și simplu dacă v-ați fi implicat în campanie și ați fi dat un semnal alegătorilor dvs. să voteze cu PMP?

T.B.: (râde preț de câteva secunde) Da, bun, ce să fac, semnal cu mâna, prin ce mijloace? Singurul semnal era intrarea mea în competiția electorală, alt semnal nu funcționează.

 

Rep.: Și dacă Nicușor Dan pierde aceste alegeri, vă asumați că va fi și din cauza candidaturii dvs.?

T.B.: Aaa, o să mă tăvălesc de durere! PMP l-a propus pe Nicușor candidat al dreptei. Cu șapte zile înainte de închiderea listelor, PNL-ul i-a comunicat lui Tomac că nu mai facem alianță. Și atunci PMP-ul ca partid parlamentar, ce trebuia să facă, să spună ia uite, ne-ați dat una după ceafă, noi ne ducem și stăm cuminți în sediul central și așteptăm să vedem dacă luăm 1% sau 2%? Sau ce așteptați dvs. sau USR-ul sau liberalii sau electoratul lui Nicușor? Așteptați să punem un iepure, să ne compromitem, un candidat din ăsta iepuraș, care să ia vreo 2% și el? Nu așa se judecă politica.

 

Rep.: Bun, dar spuneați la începutul campaniei că vă doriți să scăpați Bucureștiul de PSD. Candidând nu faceți asta, ci dimpotrivă, dați o mână de ajutor PSD-ului.

T.B.: Dacă sunteți un om corect, o să-mi spuneți dvs. ce ar fi trebuit să fac?

 

Rep.: Eu nu dau răspunsuri, eu doar vă întreb.

T.B.: PMP-ul ca să fie un partid onest cu electoratul lui, atât cât este și cu sistemul democratic, ce ar fi trebuit să facă?

 

Rep.: E o întrebare pe care v-o puneți dvs., nu vă răspund eu.

T.B.: Nu, nu, eu mi-am pus-o și am dat soluție. Mi-am pus această întrebare, ce ar trebui să facem și soluția pe care am considerat-o corectă a fost aceasta. Dar după dvs., ce ar fi trebuit să facem, ca să fie bine?

 

Rep.: Ca să fie bine pentru cine, pentru București sau pentru PMP, care e întrebarea, de fapt?

T.B.: Nu, pentru democrație. Pentru democrație, trebuia să vindem voturi?

 

Rep.: Aveți dreptul să candidați. Eu vă întrebam doar din perspectiva unui calcul politic, dacă e bine să candidați, dându-i o șansă în plus doamnei Firea. O ultimă întrebare, cu riscul de a vă umfla din nou râsul, cum s-a întâmplat mai devreme. V-ați gândit vreo clipă să vă retrageți din această cursă electorală?

T.B.: Tot timpul mă gândesc la lucrul ăsta și o s-o fac pe data de 27, la ora 21 (încheie râzând).

 
Traian Băsescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile locale