Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: „Români, mergeți la vot în număr cât mai mare”

iohannis.jpg

Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele României a vorbit în conferința de presă săptămânală, la o zi după ce plenul Parlamentului a adoptat amendamentul PSD prin care pensiile cresc cu 40% și cu patru zile înaintea alegerilor locale de duminică.

Klaus Iohannis a încurajat românii să meargă la vot duminică, respectând cu strictețe măsurile de protecție sanitară impuse de pandemia de Covid-19:

„În această duminică, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primary. De ce e această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câștiga depinde ca spitalele și școlile să fie modernizate, drumurile să fie reparate. Alegerile ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă dar atunci au fost amânate pentru că existau foarte multe necunoscute cu privire la virus.

Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță.

Există norme stricte astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime: dezinfectarea riguroasă a secțiilor, circuite separate de circulație.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază: purtarea măștii, igiena mâinilor, dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul de infectare este redus la minimum. Practic exprimarea votului nu diferă mult cu alte activități zilnice, cum ar fi mersul la cumpărături”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus și că nu crede că s-ar impune declararea unei noi stări de urgență, după alegeri:

”Nu văd motive pentru o situație în care cetățenii sunt obligați să stea la domiciliu, dar vedem cum numărul de infectări e în creștere. Noi putem stopa răspândirea epidemiei dacă purtăm masca, evităm aglomerările, igiena mâinlor”.

Klaus Iohannis s-a referit și la creșterea pensiilor cu 40%:

„Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor, sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și deja primii pași s-au făcut, pensiile au crescut cu 14%. Chiar dacă ne dorim mai mult, suntem în pandemie, în criză economică și bugetul e deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB, ar trebui să luăm bani din altă parte, ori de peste tot deja banii au fost reduși la minimum”.

Totodată, președintele i-a răspuns liderului PSD – Marcel Ciolacu, după ce acesta a afirmat că școlile s-ar putea închide după alegerile de duminică:

„Nu, nu e posibil. Dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de minciuni pentru a se face auzit, e un semnal îngrijorător. Școlile nu se închid, se trece la învățământ online înainte șl după votare pentru a permite pregătirile de vot și dezinfecția profundă. După care toată lumea revine la școală. Constat că PSD e nu doar iresponsabil în Parlament, ci se ocupă de împrăștierea de minciuni în public”.

Klaus Iohannis este îngrijorat și de faptul că România este fruntașă în clasamentul mortalității Covid 19, cu 28 de decese la un milion de locuitori:

„Tema spitalelor și a sănătății nu e o temă nouă, eu am atins această temă de foarte multe ori, am avut discuții chiar cu conducerea OMS, am fost în vizită în spitale și de fiecare dată am atras atenția unor lucruri care se văd simplu: sistemul nostru de spitale nu funcționează bine, prevenția e de multe ori ca și inexistentă, rezultatul e cel pe care îl vedem. Avem prea mulți români bolnavi, prea puține controale de rutină pentru a putea preveni anumite evoluții care periclitează viața. Toate aceste lucruri e schimbă în ani și ani de reformă. Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem, care se poate începe într-un mandat de 4 ani, mai bine ar fi un mandat mai lung. E o temă extrem de sensibilă și sunt foarte hotărât să-i acord toată atenția”.

Întrebat dacă România riscă să aibă fonduri europene suspendate, iar agențiile de rating ar putea retrograda țara, președintele crede că acesta ar fi un „scenariou de groază”:

”Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții cu înalți responsabili din Comisie care ne-au spus frac; dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 mld euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Agențiile cu siguranță vor schimba ratingul în mult mai rău. Pentru aceste cheltuieli nu există pur și simplu bani. Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro și ratingul de țară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică”.

În fine, Klaus Iohannis a declarat că nu există un prag de infectări de la care se impune revenirea la starea de urgență:

„Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență, deși disfuncționalitățile au fost majore. Între timp am învățat multe, știm cum să gestionăm pandemia, știm să aplicăm restricțiii locale și am toată speranța că vom reuși să stăpânim răspândirea acestei pandemii fără să reintrăm în starea de urgență, care trebuie să rămână ultima soluție și sper să nu mai ajungem acolo”, a mai spus președintele României.