Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opozantul rus, Alexei Navalnîi, a fost externat

nawalny_instagram_2.jpg

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi
Sursa imaginii: 
Instagram

Alexei Navalnîi a părăsit clinica universitară berlineză, Charité. Pe Instagram, Navalnîi a anunţat că intenţionează să se reîntoarcă în Rusia. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a declarat că Navalnîi este liber, „ca orice cetăţean rus”, să se-ntoarcă în ţară.

Într-un comunicat de presă, spitalul universitar din Berlin, Charité, a anunţat că Alexei Navalnîi a fost externat. Starea sănătăţii celui care a fost internat în acest spital pe data de 22 august s-a îmbunătăţit. „Tratamentul medical acut” s-a încheiat. În cele 32 de zile cît a fost internat în clinică, se mai aminteşte în comunicat, a stat 24 de zilă în comă artificială. Medicii care l-au tratat consideră că o însănătoşire completă ar putea fi posibilă. În acelaşi timp, nu pot fi excluse complicaţii neprevăzute.

Navalnîi care a postat pe Instagram mai multe fotografii pe care poate fi văzut în spitalul berlinez a anunţat pe aceeaşi reţea de socializare că în momentul de faţă are probleme cu mîna stîngă. Acelaşi opozant, în vîrstă de 44 de ani, a făcut cunoscut, tot pe Instagram, că, în următoarea perioadă, va trebui să urmeze un tratament zilnic de fizioterapie.

În alte postări, opozantul şi-a anunţat intenţia de a se întoarce în Rusia. Locul unde se află în momentul de faţă este secret. În timpul şederii sale în spital fusese păzit de autorităţile germane. Un număr restrîns de persoane îl putea vedea.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a declarat că Navalnîi se poate întoarce în Rusia. Într-un interviu acordat ziarului Berliner Zeitung, ambasadorul Rusiei din Germania, Serghei Neceaev, şi-a exprimat îndoiala privind rezultatele expertizelor, potrivit cărora Navalnîi a fost otrăvit. Totodată, a reproşat autorităţilor germane că refuză o colaborare adecvată cu justiţia rusă, interesată de rezolvarea cazului.

În Germania a izbucnit o controversă legată de sancţiuni contra Rusiei şi despre oprirea construirii gazoductului Nord Stream 2. În ceea ce priveşte proiectul Nord Stream 2, în care mai sînt împlicate firme private din state ca Finlanda, Danemarca, Austria şi Elveţia, în Germania predomină părerea ca gazoductul să fie terminat.
Pe de altă parte, se discută acum de ce justiţia germană nu a deschis o anchetă privind cazul Navalnîi. Potrivit experţilor, justiţia ar fi putut interveni doar dacă pacientul ar fi decedat pe teritoriul german. Atunci s-ar fi putut deschide o acţiune penală pentru omor. Anchete similare au fost iniţiate, de exemplu, în cazul unui opozant din fosta republică sovietică, Georgia, omorît într-un parc din Berlin. Dacă starea sănătăţii lui Navalnîi se agravează, atunci procuratura germană ar putea să deschidă o acţiune penală pentru vătămare corporală.

Unii politicieni au cerut o intervenţie a justiţiei, deşi otrăvirea s-a produs într-o altă ţară.

În ceea ce priveşte folosirea unei arme chimice pentru otrăvirea lui Navalnîi, afirmă televiziunea publică germană ARD, justiţia poate iniţia o acţiune doar în cazul unui conflict armat. Se ştie că folosirea armelor chimice într-un conflict militar este interzisă şi contravine dreptului penal internaţional.

În prezent încă nu se cunosc rezultatele experţilor olandezi care cercetează dacă s-a folosit o armă chimică. Potrivit televiziunii germane, doar guvernul german va fi informat asupra rezultatelor cercetării. În consecinţă, detalii vor fi date publicităţii de către executivul federal.