Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Pentru cine a emis Interpolul primul Cod Roșu de căutare?

interpol.jpg

Sediul Interpol din Paris
Sursa imaginii: 
Facebook / INTERPOL HQ

În septembrie 1923 lua ființă, la Viena, Interpolul sau Poliția Internațională. Inițiativa de conlucrare între serviciile polițienești ale diferitelor state datează încă din 1914. Aflați care a fost primul mandat internațional cu Cod Roșu emis de Interpol, din Pagina de istorie de astăzi.

Ideea Interpolului s-a născut la Monaco, în timpul Congresului Internațional al Poliției Criminalistice. Oficiali din 24 de țări au discutat oportunitatea cooperării în rezolvarea de cazuri, tehnici de identificare și proceduri de extrădare.

După Primul Război Mondial, ideea unui corp de poliție internațional a fost readusă în atenția publică de Johannes Schober, șeful Poliției din Viena. Astfel că primul sediu al Interpolului a fost stabilit la Viena.

La acea vreme, anunțurile cu privire la persoanele căutate erau publicate în Jurnalul Internațional de Siguranță Publică. Până în 1930, Interpolul avea deja departamente specializate pentru a se ocupa cu cazierele judiciare, cazurile de falsificare de monedă sau cele de pașapoarte falsificate. Datele au fost analizate și compilate manual până în 1980, când au început să fie stocate pe computere.

În 1935, Interpolul și-a lansat propria stație radio, care asigura un sistem independent de telecomunicații, folosit exclusiv de autoritățile polițienești. Până în 1966, 34 de țări aveau astfel de stații de radio interconectate, care comunicau peste 90.000 de mesaje pe an.

În 1938 naziștii au preluat controlul asupra Comisiei Internaționale a Poliției Criminalistice. Din această cauză, cele mai multe state au încetat să participe la efortul internațional, astfel că Interpolul a încetat să existe ca organizație internațională. De abia în 1946, Belgia a luat inițiativa de a reconstrui organizația, după Cel de-al Doilea Război Mondial. Apoi sediul central s-a mutat în Franța, la Paris.

A fost anul în care organizația s-a numit, de fapt, oficial ”Interpol”, ca o prescurtare a sintagmei de poliție internațională. În 1947, a fost emisă prima Alertă Cod Roșu pentru depistarea unui cetățean rus căutat pentru uciderea unui polițist.

În 1967, Interpolul ajunsese de la cele 16 state fondatoare, în 1923, la 100 de membri, iar în 1989 avea 150 de state membre.

Sediul Interpolului a fost chiar victima unui atentat cu bombă, în 1986, când un grup extremist, Action Directe, a amplasat o bombă în clădirea secretariatului general al Interpolului, din Saint Cloud. Din fericire, doar un polițist a fost rănit, însă clădirea a suferit distrugeri masive.

Din 1999, limba arabă a devenit și ea limbă oficială a Interpolului, alături de spaniolă, engleză și franceză. Din anul 2001, după atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite, Interpolul a început să funcționeze 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână sau cum a spus secretarul general de atunci: ”lumina să nu fie niciodată stinsă la Interpol”.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 24 septembrie 2020