Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi, sub acuzația de spionaj

minister_externe_bulgaria.jpg

Sediul Ministerului bulgar de Externe, Sofia
Sursa imaginii: 
Facebook / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi pe îi acuză de spionaj militar, a anunţat Ministerul bulgar de Externe. Potrivit autorităților bulgare, cei doi culegeau, din 2016, ”informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”.

Cei doi diplomaţi au la dispoziţie 72 de ore să părăsească Bulgaria, a precizat miercuri ministerul.

”Ei aveau ca obiectiv să predea informaţiile culese, care constituie secret de stat, serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), la Moscova”, potrivit Parchetului general din Bulgaria, citat de AFP și preluat de news.ro.

Diplomaţii ruşi erau ajutaţi de către doi bulgari care au acces la informaţii despre industria militară bulgară şi care, cu anumite ocazii, erau plătiţi pentru serviciile lor.

Bulgaria - un stat membru NATO don 2004 şi al Uniunii Euroene (UE) din 2007 - întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi se multiplică.

În octombrie 2019 a fost expulzat un diplomat rus, acuzat de spionaj. În 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, dar şi un angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Armata Bulgariei - un fost stat satelit al URSS – este  în continuare dotată în principal cu armament sovietic. Opt avioane de tip F-16, cumpărate în iulie, urmează să fie livrate în 2024, în cadrul unui program de modernizare NATO.