Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Honk Kong: Joshua Wong, lider al militanților pro-democrație, a fost arestat

joshua_wong.png

Joshua Wong, octombrie 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Militantul Joshua Wong, una din cele mai populare figuri ale manifestațiilor pentru democrație în Hong Kong, a fost arestat joi sub acuzația de ”participare la manifestații ilegale”, în timpul protestelor din octombrie 2019 împotriva noii legi a securității impusă de China în Hong Kong.

Potrivit France 24, arestarea militantului de 23 de ani vine în contextul în care, începând cu noua ”lege a securității” intrată în vigoare în iunie a.c., China vrea să preia controlul total în Hong Kong, ca răspuns la criza politică din 2019.

Avocatul său, Jonathan Man, spune că Wong a fost arestat în interiorul unui comisariat de poliție unde fusese chemat pentru a da precizări cu privire la alt dosar. În plus, scopul inițial al manifestației la care a participat Wong în 2019 nu se refera la legea securității: ”Clientul meu este acuzat că ar fi participat în data de 5 octombrie 2019 la o manifestație în cadrul căreia sute de persoane au protestat împotriva deciziei de la acea vreme a  guvernului de a interzice portul măștii sanitare...”, spune avocatul.

Ulterior, așa cum se știe, odată cu pandemia de coronavirus, portul măștii a devenit obligatoriu și la Hong Kong...