Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump a dezonorat instituția prezidențială--interviu cu John Bellinger (II)

bellinger.jpg

Avocatul John Bellinger, membru al Consiliului Executiv al Societății Americane de Jurisprudența Internațională

Astăzi avocat în practică privată, John Bellinger s-a aflat, vreme de aproape un deceniu, în centrul puterii americane. El a condus, în cele două mandate Bush Jr., oficii de consiliere juridică, mai întîi în Consiliul pentru Securitate Națională, apoi la ministerul de Externe.  În anii ce au urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001, el a ghidat juridic riposta și re-organizarea instituțională, creînd cadrul legislativ pentru consolidarea serviciilor de informații într-un Directorat unic și, în al doilea mandat Bush Jr., influențînd o reorientare în relația cu Tribunalul Penal Internațional, o nouă disponibilitate de a asista, din exterior, în investigații privind, de pildă, genocidul din Darfur.

John Bellinger face parte din Consiliul Executiv al Societățîi Americane de Jurisprudența Internațională, este unul dintre membrii completului Tribunalului de Arbitraj de la Haga, și participa, din partea Statelor Unite, la procesul de nominalizare a judecătorilor Curții Internaționale de Justiție.

El este de asemenea unul dintre inițiatorii scrisorilor deschise care, în august 2016 și exact patru ani mai tîrziu, au exprimat opoziția la Trump a numeroase înalte oficialități din Administrații Republicane anterioare.  Lista e plină de nume mari, dar demersul lor preventiv a eșuat, Trump a ajuns la putere grație Colegiului Electoral, deși a pierdut votul popular la o diferența de aproape 3 milioane. Prestația președintelui a confirmat cele mai sumbre prognoze din 2016. Astăzi, semnatarii revin cu o pledoarie pentru urgență schimbării, exprimându-și clar opțiunea pentru Joe Biden, candidatul Democrat.

John Bellinger:  Am co-redactat scrisoarea din 2016. Afirmam atunci că, dacă e ales, Donald Trump va fi o amenințare la adresa securității naționale, cel mai nesăbuit președinte al istoriei americane. Am explicat de asemenea motivele pentru care n-ar trebui ales. Trei ani și jumătate mai tîrziu, opinia noastră este că Trump a eșuat, dovedindu-se a fi un lider care a dezonorat instituția prezidențială și i-a invrajbit pe americani.

Rep.:  Cum se explică această stare de lucruri? De ce a fost Trump ce-a fost, ce va fi în continuare dacă electoratul îi dăruiește încă un mandat?

John Bellinger: În opinia noastră, Trump e  interesat doar de Trump. Bunăstarea Statelor Unite și majorității americanilor nu-l preocupă. Se vede clar acest lucru cînd nu-i capabil să tolereze critici, cînd divizează, cînd îi stîrnește pe unii împotriva altora. Experiență guvernamentală, la orice nivel? Zero. Nu înțelege importantă funcției de șef al statului sau responsabilitățile pe care le are în virtutea acestei funcții. Consacră mai mult timp criticării și subminarii ministerelor și agențiilor din subordine decît dirijării și sprijinirii lor.

Rep.:  Una dintre modalitățile subminarii la care se deda este politizarea, al cărei efect este, în ultima instanța, de-credibilizarea. E o soarta pe care au împărtășit-o Finanțele, Justiția, Sănătatea și, poate în primul rînd, ministerul pe care-l cunoașteți atît de bine, cel de Externe. Să ne oprim asupra ultimului exemplu, decizia fără precedent a ministrului de a se adresa Convenției partidului Republican din Ierusalim, unde se află în misiune oficială. E o încălcare a legii?

John Bellinger:  Nu-i clar dacă e o încălcare a legii Hatch, care interzice anumite activități politice ale oficialităților guvernamentale, dar cu siguranță e o nesocotire a cutumelor, un act ce contravine atît reglementărilor interne tradiționale cît și regulilor în vigoare astăzi. Motivul pentru care demnitarii de rang înalt de la Externe, inclusiv ministrul, s-au ținut departe de politică și n-au apărut la Convenții de partid este că îi reprezintă pe toți americanii, nu doar pe Republicani sau Democrați. Altfel de creează în lume și înlăuntrul țării impresia că diplomații reprezintă doar jumătate din populație. În consecință, de-a lungul istoriei, toți predecesorii lui Mike Pompeo, inclusiv Condoleeza Rice, al cărei consilier am fost, nu s-au implicat în politică și n-au apărut la Convenții de partid.

Rep.:  Donald Trump are o relație complicată cu NATO. Au existat tentative, sau presiuni americane pentru a schimbă cadrul juridic al alianței nord-atlantice?

John Bellinger:  Se știe foarte bine că Trump a presat, că și predecesorii săi, pentru că partenerii noștri să-și asume o porțiune mai mare a cheltuielilor de apărare.  Personal nu știu însă de eforturi ale Statelor Unite de a modifică regulile ce guvernează NATO sau alte alianțe militare.

Rep.:  Ce s-a schimbat, sub Trump,  în sfera acțiunii umanitare și a drepturilor omului?

John Bellinger:  Este un aspect cu deosebire dezamăgitor. De-a lungul istoriei, sub Administrații Republicane și Democrate deopotrivă, Statele Unite au pus accent pe drepturile omului, democrație și domnia legii. Bineînțeles, America nu-i întotdeauna perfectă, poate fi acuzată de ipocrizie sau de nerespectarea drepturilor civice la ea acasă, dar accentul acesta a fost o constanța majoră a politicii externe americane. Astăzi, acest accent lipsește aproape complet. În loc să militeze pentru drepturile omului, o presă liberă și o justiție independența, Trump atacă presă și justiția americană, dar laudă dictatori sau figuri autoritare precum Puțîn. E o schimbare majoră în politică americană, dar am certitudinea că Joe Biden, dacă e ales, va reveni la o strategie de promovare a drepturilor omului și democrației în lume.

Rep.:  În epoca Trump, legea americană pare să aibă o mînă mai lungă. Sancțiuni, penalizări de bănci străine--ca să limităm exemplele-- toate creează impresia unei schimbări în aplicabilitatea extrateritoriala a legii americane.  E corectă această impresie?

John Bellinger:  Legea americană a fost întotdeauna aplicată extrateritorial în anumite moduri. N-am constatat o schimbare profundă în sensul  extinderii razei ei de cuprindere. E mai degrabă o zona de continuitate.

Rep.:  Aș dori să închei cu o altă întrebare de actualitate și din sfera dvs. de expertiză. Statele Unite nu recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale, dar pînă acum nici un președinte n-a făcut ce-a făcut Trump: a sancționat oficiali ai Curții, inclusiv pe Procuroarea-Șefa, pentru vina de a fi declanșat o anchetă asupra unor posibile crime de război amercane în Afganistan. Ce părere aveți despre această decizie?

John Bellinger:  Decizia Statelor Unite de a sancționa oficialități ale CPI-ului este cu siguranță fără precedent și în opinia mea incorectă. Cînd eram consilier juridic al Ministerului de Externe, în Executivul Bush Jr., deși Statele Unite nu făcea parte din CPI, aveam cu ei o relație de cooperare, inclusiv de asistență în unele investigații. Acestea fiind spuse, actual Administrație reacționează la o anchetă vizînd Statele Unite, anchetă care, în opinia mea,  a fost demarată într-un mod care va fi în detrimentul Instanței. E o dispută care ar fi putut fi evitată.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 

 
Ascultă aici partea a doua a interviului cu John Bellinger, realizat de Radu Tudor, corespondentul RFI în SUA