Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un fost militar a fost învestit președinte în Mali

bah_ndaw_presedinte_mali.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Noul președinte al statului african Mali este un colonel în rezervă, care a depus vineri jurământul, acesta urmând să conducă țara în timpul perioadei de tranziție de un a și jumătate, pe care junta militară a anunțat-o până la revenirea unui guvern civil.

Președintele proaspăt învestit se numește Bah Ndaw, are 70 de ani, a fost și ministru al apărării în 2014, după ce a ocupat funcția de șef al aviației militare.

Acesta a depus jurământul în fața a câteva sute de ofițeri, lideri politici și diplomați.

Colonelul Assimi Goita – cel care a condus rebeliunea militară din 18 august și care l-a dat jos pe președintele Ibrahim Boubacar Keita, a depus jurământul de vicepreședinte, în aceași ceremonie.

Guvernanții din Mali speră că învestirea va duce la ridicarea sancțiunilor economice impuse de Comunitatea Economică a Statelor Vest Africane, despre care afirmă că au paralizat economia țării.

La rândul lor, conducătorii din regiune, care se tem că lovitura de stat ar putea submina lupta împotriva militanților islamiști din partea centrală și de Nord a Mali, speră că acesta este primul pas spre revenirea la o administrație civilă, deși cererile lor inițiale de formare a unui guvern exclusiv civil nu au fost satisfăcute.

Bah Ndwa, descris de foști lui colegi drept „principial”, a afirmat în cadrul unui discurs că va lua măsuri dure împotriva corupției, una din marile nemulțumiri la adresa guvernului lui Keita, și va opri abuzurile forțelor armate la adresa populației civile:

„Mali a fost zguduită, călcată în picioare și umilită de proprii copii, de către noi”, a declarat noul președinte, purtând o robă albă lungă și o mască de protecție.