Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campania pentru alegerile locale s-a încheiat pe hârtie, dar continuă pe stradă

campanie_electorala_psd.jpg

Campanie electorală PSD
Sursa imaginii: 
Ama Ciutu

Frauda la vot, mită electorală, fals în legătură cu alegerile sunt probleme care pot fi sesizate autorităților de oricare dintre noi. Cum semnalați neregulile observate la vot și unde faceți sesizările?

Peste 19 milioane de români sunt așteptați duminică să își aleagă primarul pentru următorii 4 ani. În același scrutin se aleg și președinții de consilii județene, consilierii locali și județeni.

Locuitorii capitalei vor alege primarul general, primarul de sector, consiliul local și consiliul general. De altfel peste o sută de candidaţi îşi vor disputa duminică fotoliul de primar general al Bucureştiului şi cele şase funcţii de primari de sectoare din Capitală.

Campanie atipică desfășurată în pandemie

După o lună de campanie, legal aceasta s-a încheiat sâmbătă dimineață, la ora 7.00. Nu și pentru toată lumea. Sâmbătă, 26 septembrie, la ora 11:50 această mașină a fost văzută pe stradă de un ascultător RFI.


Sursa imaginii: 
Ama Ciutu

În acest caz vorbim despre o neregulă legată de desfășurarea campaniei electorale care poate fi sesizată pe site-ul Biroului Electoral. Tot aici puteți reclama competitori care nu sunt lăsați să își desfășoare campania sau dacă ați văzut afișe sau bannere cu mesaje care instigă la ură.

Unde sesizați infracțiunile

Pe lista infracțiunilor legate de alegerilor locale se află: frauda la vot, mita electorală, fals în legătură cu alegerile, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, violarea confidenţialităţii votului, nerespectarea regimului urnei de vot.  Dacă ați observat o infracțiune, puteți anunța poliția sunând la 112 sau vă puteți adresa la orice secție de poliție sau parchet unde veți redacta o plângere (dacă sunteți vătămat de infracțiune) sau un denunț (când cunoașteți despre o infracțiune). Plângerea și denunțul se fac în scris și verbal.

În campania electorală s-au dat amenzi în valoare de peste 114.000 de lei

Ministerul de Interne anunță că pe durata campaniei electorale au fost constatate 327 de contravenții, fiind aplicate 167 de amenzi în valoare de peste 114 mii de lei și 160 de avertismente scrise.

“Pe perioada campaniei electorale au fost înregistrate 870 de sesizări privind contravenții sau infracțiuni care au legătură cu contextul electoral. 109 dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 141 sunt în curs de cercetare.Pe timpul campaniei au fost constatate 327 de contravenții, fiind aplicate 167 de amenzi în valoare de peste 114 mii de lei și 160 de avertismente scrise”, anunță purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

Ea mai precizează că sunt în cercetare 250 de infracțiuni care au legătură cu procesul electoral.