Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


[LIVE] Alegeri locale în pandemie. Declarații, participare la urne și nereguli

7595719-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Alegeri locale 2020
Image source: 
Andreea Alexandru Mediafax Foto

Peste 19 milioane de români sunt așteptați la urne la primul scrutin organizat în condiții de pandemie. În timp ce președintele Iohannis și liderii de partide au încearcat să mobilizeze cetățenii la vot, autoritățile sanitare le cer oamenilor care merg la vot să respecte măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.

UPDATE (21:20): Până la ora 21.00, la alegerile locale 2020 s-au prezentat 8.420.741,  o prezență de 46,02 %, conform centralizării Biroului Electoral Central. 

UPDATE (20:07): Până la ora 20.00, la alegerile locale 2020 s-au prezentat 8.149.202,  o prezență de 44,54 %, conform centralizării Biroului Electoral Central. 

UPDATE: Solicitarea Ministerului Afacerilor Interne de prelungire a votării după ora 21,00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de a alege a fost respinsă de Biroul Electoral Central.

UPDATE (19:15): Până la ora 19.00, la alegerile locale 2020 s-au prezentat 7.589.587 de alegători, o prezență de 41,48 %, conform centralizării Biroului Electoral Central. 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne a primit 703 sesizări referitoare la fapte ilegale, care au legătură cu procesul electoral. Au fost constatate 133 de infracțiuni, pentru care sunt cercetate 102 persoane, anunță purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc.

UPDATE (17:13) Până la ora 17.00, la alegerile locale 2020 s-au prezentat 6.327.857 de alegători, o prezență de 34,58 %, conform centralizării Biroului Electoral Central. La „localele” din 2016, după primele 10 ore de vot, era o prezență de 35,34 %, dintr-un total de 6.475.093 de alegători.

UPDATE (16:47): Ministerul de Interne cere prelungirea votării după ora 21.00 în secțiile în care procesul a fost îngreunat din cauza măsurilor anti-COVID-19

Secretarul de stat Gheorghe Sorescu semnează o notă trimisă către Biroul Electoral Central în care a solicitat BEC prelungirea votului acolo unde vor fi persoane în apropierea secțiilor care vor dori să voteze.

„Tinând cont de îngreunarea exercitării votului pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot”, cere MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu.

Potrivit adresei înaintate BEC, solicitarea vine după ce în mass-media au apărut informaţii referitoare „la unele situații punctuale existente la nivelul secțiilor de votare generate de măsurile necesare în contextul pandemiei COVID-19”.

UPDATE Poliția a verificat peste 300 de sesizări și cercetează deja 37 de posibile infracțiuni

Polițiștii au primit, duminică, 318 sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări, spune purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajboc. „De la începutul procesului de votare până la această oră nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în planul ordinii publice”, afirmă Monica Dajboc. Ea precizează că, la nivelul structurilor MAI, s-au primit 318 sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot, dar 119 nu s-au confirmat. „Au fost constatate 54 de sancțiuni contravenționale fiind aplicate 20 de avertismente scrie și s-au dat 34 amenzi în valoare de 38.000 de lei. Cel mai frecvente fapte contravenționale sesizate au fost continuarea propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze și fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. De asemenea, se efectueazxă cercetări cu privire la 37 de infracțiuni, precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, conchide oficialul MAI.

UPDATE (16:30) La Cluj, unei persoane i s-a întocmit dosar penal, după ce a votat într-o altă localitate decât în cea în care are domiciliul (Bianca Pădurean)

Incidentul s-a petrecut la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, iar președintele de secție a fost înlocuit. Există și o sesizare cu privire la o presupusă mită electorală. În satele Mera și Suceagu din comuna Baciu, județul Cluj unul dintre competitori ar fi oferit cate 50 de lei pentru un vot unor membri ai comunității de romi din localitate. Sesizarea a fost depusă la Biroul Electoral Județean. Deocamdată nu exista nicio poziție oficială din partea autorităților care anchetează acest caz.

UPDATE (16:20) 32,08% prezență la urne la nivel național

Puțin peste o treime dintre alegători a mers la urne până la această oră.  În cifre absolute vorbim despre 5 milioane și jumătate de persoane care au ales primarii, consilierii locali şi judeţeni care îi vor conduce și reprezenta în următorii 4 ani. Cu 2 % mai mult față de numărul celor care au votat la alegerile locale din 2016 până la ora 15.

Cea mai scăzută prezență rămâne în București arată datele Autorității Electorale Permanente – 24,51% dintre oameni au optat între  cei peste o sută de candidaţi care aspiră la fotoliul de primar general al Bucureştiului şi cele şase funcţii de primari de sectoare din Capitală.

UPDATE (13:25) Nereguli într-o secție de votare din Sectorul 4: Membrii comisiei electorale nu verifică identitatea persoanei aflate în spatele măștii în momentul în care îi verifică buletinul (Andreea Orosz)

Este experiența colegei noastre Andreea Orosz în secția în care a votat. Ea a observat că în sectorul 4 atmosfera este relativ calmă la secțiile de votare. Se poate vota în condiții de siguranță sanitară, dar regulile par a fi respectate doar la prima vedere:

UPDATE (13:13): Prezența la vot la ora 13.00 este de 19,78%, cu un procent mai mică decât în 2016Sectie de votare Bucuresti
Image source: 
Eliza Casandra, RFI Romania

Potrivit datelor oficiale, până la ora 13.00, 3.484.351 de persoane au votat pe liste permanente și complementare, 124.231 pe liste suplimentare și 11.455 cu urna mobilă. În total, au votat 3.620.037 de alegători, prezența la urne fiind de 19,78 %. Aceasta este cu un procent mai mică față de cea înregistrată la alegerile locale din 2016, de 20,9%. În București, prezența la vot este la ora 13.00 de 15,53 %, față de 13,4% în 2016.

UPDATE (12:50) MAI: Autoritățile au primit 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu votul dintre care un sfert nu s-au confirmat, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Cele mai multe sesizări au fost pentru continuarea propagandei electorale, turism electoral, vot multiplu, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în timpul exercitării dreptului la vot, sfătuirea alegătorilor la secțiile de votare.

UPDATE (10:50): Ieșenii sunt campioni la urne. Oamenii au ieșit în număr mare la vot încă de dimineață.


Secție de Votare Iași
Image source: 
Violeta Cincu, RFI Romania

Principala miză este fotoliul de primar general al Iașiului la care aspiră 14 candidați, dar cele mai mari șanse le au actualul edili Mihai Chirică (el candidează din partea PNL), Cosette Chichirău candidata USR PLUS și Camela Gavrilă din partea PSD. Ce așteaptă oamenii de la viitorul primar:

UPDATE (10:00): În primele 3 ore de la deschiderea secțiilor de votare au mers la vot  peste 1,3 milioane de alegători, adică 7,5%.

Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la români după ieșirea din secția de votare, cerându-le să meargă la vot.

UPDATE (9:30): Secțiile de vot s-au deschis la ora 7.00. Până acum au votat peste 1 milion de alegători.

La București principalii competitori pentru scaunul de Primar General, Gabriela Firea (PSD), Nicușor Dan (candidat independent susţinut de Alianţa PNL-USR PLUS ) și Traian Băsescu(PMP) au mers deja la urne.

Gabriela Firea (PSD) a declarat că a votat cu oamenii „Am votat dis-de-dimineață. Mă bucur că am ajuns și de această dată să fiu primul votant din această secție. Am votat cu gândul la toți copiii din București, la toți tinerii, la toți adulții și la bunicii noștri. E adevărat, ne dorim cu toții investiții în infrastructură, combaterea poluării, investiții foarte mari în toate spitalele, în școli, dar cei mai importanți sunt oamenii și oamenii trebuie să fie pe primul loc”.

Nicușor Dan (candidat independent susţinut de Alianţa PNL-USR PLUS ): Aștept de mult votul ăsta și vă spun că am votat cu sete. „Am votat pentru un oraș care are un potențial extraordinar, care are oameni cinstitți, muncitori, cretivi și care în zona privată a devedit că poate să rezolve tot ce își propune. Acest potențial poate fi pus în slujba bucureștenilor de toate generațiile, în slujba familiilor care nu au avut parte de infrastructura școlară de care aveau nevoie, în slujba persoanelor vârstnice care și-au văzut copiii și nepoții plecând din orașul ăsta”, a mai spus Nicușor Dan.

UPDATE (9:10): MAI: nu se înregistrează probleme deosebite în planul ordinii publice

Procesul de vot a început fără probleme deosebite în planul ordinii publice, a declarat duminică dimineață purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

Comisarul-șef a precizat că peste 17.000 de angajați ai ministerului au asigurat măsurile de protecție la localurile de vot în care au fost organizate secții de vot, care au fost predate cu sigiliile intacte.

MAI a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și lucrători din alte structuri.

Aproximativ 13.000 de angajați ai MAI sunt resposabili de menținerea ordinii publice, iar peste 20.000 asigură protecția secțiilor de votare.

Alegeri locale 2020

Duminică, 27 septembrie românii îşi aleg primarii, consilierii locali şi judeţeni. Locuitorii capitalei vor alege primarul general, primarul de sector, consiliul local și consiliul general și vor putea opta între cei peste o sută de candidaţi care dispută duminică fotoliul de primar general al Bucureştiului şi cele şase funcţii de primari de sectoare din Capitală.

18.794 de secţii de vot din toată ţara se deschid la ora 7 dimineaţa şi se închid la ora 21. Pentru a afla la ce secție de votare sunteți arondați şi puteți vota, e suficient să completați acest formular de pe site-ul Registrului Electoral. (https://www.registrulelectoral.ro/ ). Foarte important de știut este că la alegerile locale se poate vota numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Vot cu mască


Vot locale 2020
Image source: 
Alexandru Dobre, Mediafax Foto

În contextul pandemiei COVID-19, autorităţile au instituit pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 măsuri care privesc accesul şi fluxul alegătorilor în sediul secţiei de votare, dar şi exercitarea propriu-zisă a dreptului de a alege. Nu uitați să purtați masca de protecție atunci când mergeți la secția de votare, dacă însă nu o veți avea premierul Ludovic Orban a anunțat că veți primi o astfel de mască la intrarea în secția de votare.

” Noi am prevăzut în reglementări și în planul de pregătire, am prevăzut pentru fiecare seție de votare existența unui stoc de măști care să fie pus la dispoziția cetățenilor care vin la vot și care vin fără mască.”

Cum votez dacă sunt Covid-19 pozitiv?

Persoanele confirmate cu COVID-19 pot cere urna specială în baza biletului de externare din spital care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare anunță Autoritatea Electorală Permanentă.

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.