Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BEC a decis : votul nu intră ”în prelungiri”

urne-cluj.jpg

Sursa imaginii: 
RFI Romania

Solicitarea Ministerului Afacerilor Interne de prelungire a votării după ora 21,00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de a alege a fost respinsă de Biroul Electoral Central, potrivit unor oficiali ai BEC citați de Agerpres și G4Media.

Biroul Electoral Central s-a întrunit duminică într-o nouă şedinţă la ora 18,00, pe ordinea de zi aflându-se mai multe solicitări de la partide sau asociaţii legate de procesul electoral, precum şi cea transmisă de MAI. Ministerul Afacerilor Interne a transmis, duminică, Biroului Electoral Central o solicitare prin care adresează rugămintea de a se analiza posibilitatea prelungirii votării după ora 21,00 pentru persoanele care aşteaptă să îşi exprime dreptul constituţional în proximitatea secţiilor de votare. În prezent, conform legii, alegătorii care, la ora 21,00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

G4Media spune că prelungirea votării a fost respinsă deoarece această posibilitate este prevăzută de legea 208 din 2015, care reglementează alegerile parlamentare, pe când alegerile locale sunt guvernate de legea 115 din 2015, act normativ care nu prevede posibilitatea prelungirii scrutinului.

”Legea 115 prevede că votarea se închide la ora 21:00 și doar alegătorii aflați în sală sunt lăsați să mai voteze”, au explicat sursele G4Media.ro.

Votarea se desfăşoară, duminică, după anumite reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus, care presupun purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi păstrarea distanţei fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral.