Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste două luni și jumătate vom fi din nou chemați la urne. Ce trebuie să facă USR PLUS pentru a menține elanul?

barbu.jpg

Sociologul Barbu Mateescu spune că în următoarea perioadă marea provocare pentru partidele politice va fi să aducă ceva nou în atenția publicului, în încercarea de a-i aduce iar pe cetățeni la urne în 6 decembrie
Sursa imaginii: 
Facebook/Barbu Mateescu

Peste două luni și jumătate vom fi din nou chemați la urne. Sociologul Barbu Mateescu spune că niciodată în istoria României nu am avut alegeri consecutive atât de rapid. Ar fi al patrulea scrutin pentru români în 18 luni. În opinia sa, cine va reuși să învingă plictiseala și lipsa de interes legată de încă un scrutin la care trebuie votat în curând are prima șansă în decembrie.
 

Discuția cu sociologul Barbu Mateescu a pornit de la realitatea momentului:

 

 

Barbu Mateescu: USR PLUS este principalul beneficiar a ceea ce s-a întâmplat ieri pentru că indiferent de cât de mult știm despre politică tindem să asociem alegerile locale din România cu o oarecare imobilitate. Anume, că este foarte greu pentru oamenii care sunt în funcții, primari, de exemplu, să piardă sau să aibă emoții. Din acest punct de vedere, ceea ce s-a întâmplat a  fost remarcabil.

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, cum se face că alegerile locale, care sunt despre urbea în care trăiești, stârnesc interesul a mai puțin de jumătate dintre cetățenii acelei urbe?

Barbu Mateescu: Prezența depinde foarte mult de câți dintre locuitorii de pe liste se mai află în țară, disponibili să voteze. Un factor absolut fundamental este, de asemenea, cât de interesantă a fost campania, cât de  mult efort au depus partidele în urbea respectivă pentru a încerca să câștige. Dacă câștigătorii se știu dinainte, surpriză, ce să vedem, până și locuitorii știu că nu există foarte mult interes din partea acelei părți pentru alegeri. Când e luptă serioasă și cetățenii răspund.

Reporter: Care a fost profilul alegătorului ieri, din câte ați putut observa?

Barbu Mateescu: Cred că cel mai bine e să descriu profilul alegătorului alegătorului printr-o comparație. Față de alegerile europarlamentare din 2019, prezența a fost mai mică, cel puțin în București, unde sunt datele pe care le știu, pentru toate categoriile de vârstă. Față de alegerile locale trecute, prezența a fost semnificativ mai mare în rândul votanților cu vârsta sub 45 de ani.

Reporter: Ce ne spune acest lucru? Că s-a dus campania mai degrabă pe net, pe rețelele de socializare? Oricum, în condiții de pandemie a fost un an absolut atipic și totuși, prezența a fost cam ca în 2016. 

Barbu Mateescu: Aici s-ar putea să fie foarte mulți factori. În primul rând, această mărire a pensiilor care a fost votată în Parlament de către majoritatea din jurul PSD, cred că a jucat un rol important în a mobiliza atât vârstnicii, care au fost foarte favorabili, cât și alte categorii de vârstă, mai ales în orașele mari, care au conștientizat că o mare parte din viitorul lor economic și din viitorul economic al țării este decis de această inițiativă în sens negativ. S-ar putea ca acest lucru să fi contrabalansat în foarte mare măsură temerile legate de Covid. 

Reporter: În perspectiva alegerilor generale, ce trebuie să facă USR PLUS ca să își mențină elanul?

Barbu Mateescu: Foarte bună întrebare, din nefericire una foarte complicată. Ce este interesant este că avem alegeri foarte rapid. Dacă nu mă înșel, niciodată în istoria României nu am avut alegeri atât de rapid consecutive, cu așa de puțină diferență în timp. Cred că în această perioadă va fi un premiu pentru cine reușește să fie creativ, pentru cine reușește să aducă ceva nou. Să nu uităm că ar fi al patrulea scrutin pentru români în 18 luni. S-a votat foarte mult în ultimul an și jumătate. Va fi foarte interesant să vedem cine va reuși să învingă plictiseala și lipsa de interes legată de încă un scrutin la care trebuie votat în curând.

Reporter: Cum credeți că va colabora în consiliile locale PNL și USR PLUS, în condițiile în care la alegerile generale formațiunile vor fi pe poziții adverse, de competitori?

Barbu Mateescu: Sincer să vă spun, nu cred că ele vor fi poziții adverse de competitori la alegerile parlamentare pentru că sunt într-o situație în care ele sunt creuzetul unei majorități foarte probabile. În consiliile județene și locale depinde foarte mult de personalitatea primarului. Dar, cred că marile probleme care pot să apară, pot să într-o guvernare post decembrie, post alegeri parlamentare. La nivel local și județean, în foarte multe locuri, cu excepția Bucureștiului, USR Plus va fi pentru prima dată în situația de a învăța ce și cum. Sunt primele alegeri locale pentru toate filialele USR Plus în afară de cea din București. Ei sunt acum, din acest punct de vedere, unde erau în 2016 când de abia intrau în Parlament, dar la nivelul autorităților locale.

Reporter: Aș vrea să vă supun puțin atenției situația de la Sectorul 5 din București, unde în poziție fruntașă este Cristian Popescu Piedone, cel care era primar la Sectorul 4 atunci când s-a produs incendiul de la Colectiv. Deși are o condamnare la închisoare în primă instanță, s-a prezentat la scrutin și a și fost validat de mare parte dintre locuitorii sectorului. Cum vă explicați?

Barbu Mateescu: Lucrurile depind foarte mult de campanie, de capacitatea de mobilizare, de rețelele de mobilizare. Eu am văzut în trecere clipuri video făcute cu acest candidat. Mi s-au părut foarte energice, într-un stil un pic mai dur decât ceea ce am asocia cu USR Plus, să zicem. Dar, țintind fără ezitări nemulțumirea și lovind la niște aspecte care țineau de administrație. Foarte bine gândite, foarte bine scrise, foarte bine interpretate de candidat. Sunt foarte multe aspecte care intervin și care țin de elemente specifice, pe care nu le cunosc. Să nu uităm că Sectorul 5 e cât un mare municipiu din afara Bucureștiului. Sunt foarte multe variabile.