Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exclusiv RFI. Dominic Fritz: ”A fost reacția unui sistem imunitar democratic, Timișoara este un oraș european”

dominic_fritz_-_7596398-mediafax_foto-valentina_sarosi.jpg

Dominic Fritz - fotografie portret cu un perete gri in spate, la sediul USR din Timisoara
Dominic Fritz, primarul ales al Timișoarei, la sediul USR din localitate
Sursa imaginii: 
Valentina Sarosi / Mediafax

Cu siguranță una din marile surprize ale alegerilor locale este votul pentru candidatul USR Dominic Fritz la Timișoara. El l-a învins pe liberalul Nicolae Robu, care se afla din 2012 la conducerea orașului. "Revoluția care a început aici nu se va termina pentru că o să avem de construit", le-a transmis duminică seara  susținătorilor adunați în Piața Operei reprezentantul USR. 

Dominic Fritz a venit în România în urmă cu 17 ani, după ce a lucrat în Germania în administrație și diplomație.

El crede că în doi ani a reușit să coaguleze potențialul uriaș pe care Timișoara îl are. Întrebat fiind ce crede că i-a determinat pe oameni să-l voteze el spune că nu poți construi o comunitate modernă disprețuind o parte din populație. Și totuşi, explică primarul ales, votul în oraș a fost mai degrabă unul pentru, decât unul împotriva modului în care fostul edil a înțeles să gospodărească Timișoara.

Vor urma restructurări în primărie, dar și proiecte transparente și eficiente cu bani europeni, transmite Dominic Fritz. 

Dominic Fritz: Sunt un timișorean european. Am venit pentru prima oară în Timișoara în 2003 după ce terminasem liceul în Germania. Am lucrat un an la o casă de copii. Am învățat româna în acest an. M-am îndrăgostit de Timișoara, de multiculturalitatea ei, de spiritul ei inovator, de toată istoria cu Revoluția, care m-a fascinat foarte mult și încă mă impresionează. Am tot revenit. Am fondat o asociație aici.

Am construit proiecte sociale și culturale. M-am implicat și în protestele din 2017. În Germania am lucrat în administrație publică, în diplomație. Am fost șef de cancelarie al unui fost președinte al Germaniei. Tocmai de aia, din discuțiile mele cu mai mulți timișoreni, cu colegi din USR, s-a născut această idee că aș putea să fiu cineva care ar putea să coaguleze potențialul care există în Timișoara, dar care, cumva, nu a reușit să se manifeste și să câștige primăria Timișoara pentru un alt fel de a face administrație. Iată că am reușit.

Reporter: Când a apărut, mai exact, ideea candidaturii?

Dominic Fritz: În anul de după protestele din 2017. Mie și mai multor oameni ne-a fost foarte clar că degeaba protestăm împotriva unui sistem corupt moral până la urmă, dacă nu ne organizăm și aducem schimbarea efectiv în sistem. A fost foarte clar că această schimbare nu e necesară doar la nivel național, ci poate chiar mai mult la nivel local. Și în Timișoara, chit că aici nu era vorba despre un primar PSD, ci de un primar PNL. Atunci a fost clar că trebuie să ne organizăm. A fost gândit ca un proiect pe termen lung. De doi ani lucrăm la asta. Mă bucur foarte mult că timișoreni au fost de acord cu noi  că avem nevoie de un nou început.

Rep: Care credeți că e mesajul care i-a atras pe timișoreni? Ce i-a atras pe timișoreni să vă voteze. Totuși, e un primar în funcție după două mandate. La Timișoara primarii în funcție nu au prea pierdut alegerile.

Dominic Fritz: Cred că a fost, pe de o parte, o reacție a unui sistem imunitar democratic al unui oraș care s-a trezit că un fel de a face politică care disprețuiește o bună parte din populație nu este un mod prin care să construiești o comunitate modernă în secolul al XXI-lea. Felul în care presa a fost tratată, felul în care cetățeni care au avut voci critice au fost tratați, a dus la o anumită nemulțumire.

Dar, mai mult, cred că nu a fost un vot împotriva a ceva, ci un vot pentru ceva. Acest pentru a fost viziunea pe care am expus-o în campania electorală. O viziune care se bazează, în primul rând, pe oamenii din cartiere, unde mulți oameni mi-au zis că se simt uitați, nebăgați în seamă și unde simt că administrația s-a decuplat de nevoile lor, dar și o viziune europeană.

Timișorenii au reafirmat că Timișoara a fost, este și va fi un oraș european, cu o tradiție diversă, multiculturală, o tradiție de inovație, o tradiție de a avea ambiție pentru oraș, de a nu se mulțumi cu o administrație care mai face câte un pod și câte un pasaj, ci cu una care vrea să fie ceva, să spună o poveste în România, în Europa. Cred că campania noastră a reușit să trezească din nou acest spirit. Nu l-am creat noi. A existat, doar că noi am reușit să retrezim și să dăm timișorenilor încrederea că se poate manifesta și într-o majoritate în ziua votului. Asta pentru mine este minunea democrație, că ceva ce începe doar ca un vis, ca o viziune, poate avea consecințe foarte reale dacă ne coagulăm, dacă ne implicăm.

Rep: Ce va face Dominic Fritz în prima zi în primăria Timișoara?

Dominic Fritz: Cred că în primul rând o să vreau să cunosc angajații primăriei, funcționarii. Nu toți sunt chiar așa de incompetenți. Nu toți sunt incompetenți. Cred că sunt mulți care au voința să facă performanță. Doar că au lucrat într-un sistem politizat în care alte criterii au decis asupra performanțelor lor. În primul rând, o să vreau să fac un pas spre angajații mei, spre subordonații mei. Dar apoi o să ne apucăm de treabă. O să facem un audit. O să vedem câte facturi au rămas neplătite. O să ne mișcăm destul de rapid pentru câteva restructurări. O să ne mișcăm pentru înființarea acestei unități de implementare proiecte, unde vrem să organizăm tot ce ține de fonduri europene și să atragem într-un mod foarte organizat, sistematic, profesionist fonduri pentru Timișoara. Cred că pentru o primă zi sunt multe de făcut.

Rep: Va fi totul ”Zeiss” la Timișoara cu Dominic Fritz primar?

Dominic Fritz: Nu va fi totul ”Zeiss” pentru că nu depinde doar de Dominic Fritz primar, depinde de fiecare timișorean. Dar, cel puțin, pot să promit că voi lua toate deciziile într-un mod transparent și cu gândul la binele comunității, nu ca o păpușă a unor clici de interese sau pentru a face o favoare unui partid. Voi fi primarul tuturor timișorenilor.

Rep: Ce a zis familia din Germania că ați devenit primar? Cât de tare au crezut ei că veți deveni primar?

Dominic Fritz: Nu au avut curaj să se îndoiască de încrederea mea că voi câștiga, dar s-au bucurat mult. Am făcut un scurt apel pe WhatsApp cu toată lumea. Am șapte frați. Și părinții mei s-au bucurat mult să mă vadă. Acum îmi țin pumnii. Poate e și un pic de nostalgie pentru că sunt o persoană publică acum și poate va fi mai greu să mă prindă la telefon sau să mă duc în vizită acasă la părinți. S-au bucurat pentru mine și cred că au încredere în mine că pot face lucruri bune aici.

Rep: V-a deranjat ceva în campania asta electorală legat de ce s-a spus de dumneavoastră, că nu aveți cetățenie română, că nu aveți serviciu?

Dominic Fritz: Da, au fost multe minciuni absurde. Până la urmă, eu mi-am asumat această luptă cu un sistem care este obișnuit să se folosească de astfel de tehnici. M-am așteptat la aceste atacuri total ieftine și antidemocratice. În sensul ăsta nu m-au surprins, nu m-au dezamăgit, tocmai pentru că m-am  pregătit pentru ele. Mai mult, e o bucurie foarte mare că tocmai acest sistem imunitar at timișorenilor a funcționat și au ales o Timișoara europeană.