Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Victoria la vot a dreptei aparține, de fapt, democrației românești

iohannis_deget.jpg

Image source: 
captura video

Președintele României - Klaus Iohannis a susținut luni, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după alegerile locale care au avut loc în weekend.

Șeful statului este de părere că victoria de la alegerile locale este a democraţiei româneşti, punctând că a fost şi o victorie a dreptei:

„Felicit autoritățile implicate care au făcut posibil ca alegătorii să-și exprime opiniile. Procesul de vot s-a desfășurat fără probleme majore. Mulțumesc tuturor cetățenilor care au mers la urne. Am avut o prezență bună la vot, în condițiile în care ne aflăm într-o criză sanitară. Aceasta arată că societatea acționează cu maturitate și înțelepciune. În urma alegerilor, victoria aparține în primul rând democrației românești. A fost și o victorie majoră a dreptei. S-a conturat o nouă realitate politică, în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pentru justiție de anul trecut. Pentru PNL e un scor istoric”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele crede și că votul de duminică arată că administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate:

„Pentru USR-PLUS a fost, de asemenea, un scor foarte bun. Felicitări!. Votul a fost unul pentru seriozitate în viața politică și un semnal clar al cetățenilor pentru colaborarea și în viitor a formațiunilor de dreapta. Românii au votat pentru bunul simț, pentru respect față de cetățean, pentru democrație. Administrația locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni precum transparență, integritate, professionalism. Românii au arătat că sunt din ce în ce mai implicați în viața comunităților”, completează șeful statului.

Totodată, Iohannis se bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor:

„Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat sunt obligați să livreze o administrație publică eficientă, performantă. Votul a reprezentat și un vot de blam la adresa minciunii, a dezinformării, stagnării și incompetenței PSD, care a pierdut inclusiv acolo unde mulți baroni PSD se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitive”.

Șeful statului avertiează, însă, că este doar o victorie de etapă:

„Încurajez partidele democratice să continue dialogul. Mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmate la parlamentare, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetățenilor. Doar atunci vom avea toate premisele pentru modernizarea României cu adevărat. Aici se numără și modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi. Îi felicit pe toți cei care au câștigat mandate, dar îi avertizez că nu vor avea o misiune ușoară, pentru că așteptările oamenilor sunt foarte mari. Fac un apel către autoritățile locale să organizeze tranziția de putere cât mai rapid și fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară și de implicarea tuturor factorilor depinde gestionarea acestei situații complicate”, a încheiat Klaus Iohannis.