Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai mult electorat tânăr la vot: schimbare de mentalități sau frica de virus a celor în vârstă?

7595714-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto - Andreea Alexandru

PNL devine primul partid al României mai degrabă matematic decât ideologic, iar PSD rămâne cel mai important partid la nivelul consiliilor județene, spune politologul Cristian Pârvulesu. În opinia sa, deși modest în ansamblul politicii românești, rezultatul USR-PLUS este spectaculos la Timișoara, Alba Iulia sau Brașov. "Este un semnal că în zonele urbane există totuși un electorat mai pretențios care așteaptă ca primarii să fie nu doar eficienți ci și morali", spune Cristian Pârvulesu. Arată aceste alegeri o schimbare de mentalități și generații la nivelul societății?

Explicația pentru faptul că au fost mai muți tineri la vot este că electoratul în vârstă a stat acasă din cauza pandemiei, spune politologul Cristian Pârvulescu. "Electoratul fragil nu s-a prezentat în proporție mare la vot". El subliniază că prezența alegătorilor la urne a fost cea mai mică din istoria recentă a țării.
În opinia profesorului Pârvulescu, PSD rămâne cel mai important partid la nivelul consiliilor județene și rezistă spectaculos de bine, în ciuda ofensivei din ultimul an și jumătate. Astfel, "poate privi cu speranță către parlamentare, va rămâne un partid puternic".
În condițiile în care "în marile orașe de 4 ani există o manifestare a unei tendințe clare în favoarea unei noi forme de politică, PNL nu și-a putut atinge toate obiectivele și devine primul partid al României, dar în mod mai degrabă matematic decât ideologic".
USR-PLUS are un rezultat modest în ansamblul politicii românești, dar spectaculos prin reușitele de la Timișoara, Brașov și Alba Iulia, declară Cristian Pârvulescu. "Este un semnal că în zonele urbane există totuși un electorat mai pretențios care așteaptă ca primarii să fie nu doar eficienți ci și morali". Totuși, USR-PLUS nu va avea cum să-și întărească rezultatul de la locale la parlamentare pentru că nu are suficienți oameni în teritoriu dar, cel mai probabil, fără USR-PLUS nu se va putea face o majoritate după alegerile din 6 decembrie, mai declară Cristian Pârvulescu.