Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Voiculescu, despre acuzațiile de fraudă din București: E furt pe față, nu eroare umană

Vlad Voiculescu frauda Bucuresti furt eroare.jpg

Vlad Voiculescu, acuzații de fraudă la alegerile din București (Sursa foto: Facebook/public domain)
Vlad Voiculescu, acuzații de fraudă la alegerile din București (Sursa foto: Facebook/public domain)

Fraudarea alegerilor se pedepsește cu doi până la șapte ani de închisoare, declară la RFI Vlad Voiculescu, propus pentru postul de viceprimar al Capitalei, după alegerile locale de duminică. El nu exclude ca asemenea tentative de fraudare precum cele din Sectorul 1 să fi avut loc și în restul țării.

Vlad Voiculescu e de părere că ”asistăm la o continuare disperată a unui furt de patru ani sau putem să spunem de 20-30 de ani. Dacă în aceste alegeri și de fapt în ultimii patru ani am văzut reclame la marile realizări ale Primăriei Generale și ale unor primării de Sector, plătite din bani publici, până în ultima zi, până în ultimul moment, până în momentul votului, de exemplu de către Primăria Generală (...), deși Biroul Electoral ne-a spus foarte clar că sunt ilegale acele reclame pe care le-ați văzut, în care se vorbea despre mari spitale, despre consolidările extensive la nivelul Bucureștiului, ăsta a fost furt”.

El descrie modul în care ar fi fost fraudate alegerile din unele sectoare ale Bucureștiului: ”Furtul de voturi și vă dau două exemple din Sectorul 1, la Secția 111 vedem că din 108 voturi ale USR PLUS, pe care le găsim pe procesul verbal în platforma AEP găsim două. Într-o altă secție din București, 150 de voturi, cred că Secția 127 din București, în Sectorul 1, de asemenea, pur și simplu dispar. Și nu dispar dintr-o greșeală umană, în care cineva trece o cifră în loc de altă cifră sau inversează lucrurile, ci pur și simplu voturile sunt luate de la USR PLUS și sunt mutate către alte partide, chiar împărțite între alte partide, așa încât suma să rămână constantă, ceea ce ne spune că e ceva făcut în mod intenționat”.

În opinia sa, ”toată lumea realizează că este un furt, toată lumea vede că este un furt pe față (...), dar durează să se facă dreptate și votul se va închide, asta este teama noastră”.

 

Încredere limitată în justiție

 

Întrebat dacă e vorba de o fraudare a alegerilor, nu de o eroare umană, potențialul viceprimar al Capitalei a răspuns: ”Exact, cu pedeapsă între doi și șapte ani de închisoare (...). Dacă am încredere în sistemul de justiție din România, în celeritatea și eficiența sa? Limitată, ca să spun așa”.

Vlad Voiculescu nu exclude ca asemenea tentative de fraudare a alegerilor locale să fi avut loc și în restul țării: ”Păi, haideți să o luăm așa: dacă în Sectorul 1 al Capitalei, în buricul târgului, se fură așa, nu am nici un fel de motiv să cred că în alte părți astfel de practici nu s-au perpetuat de-a lungul timpului și nu s-au întâmplat și la alegerile astea, dar este pur și simplu o deducție logică, o deducție de bun simț”.

Primarul în funcție al Sectorului 1, Dan Tudorache, cere Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. ”Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor. Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările”, a scris pe Facebook Dan Tudorache, potrivit Mediafax.

Vlad Voiculescu, despre acuzațiile de fraudă de la alegerile din București