Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul război rece împotriva Chinei va domina acest secol (oficial german)

ue_germania_china.png

Image source: 
AFP via France24

Europa și Statele Unite trebuie să facă față împreună unui „nou război rece cu China”, indiferent de cine câștigă Casa Albă în noiembrie. Cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile din SUA, coordonatorul guvernului german pentru relațiile cu Statele Unite și Canada, Peter Beyer, spune că, în această privință, există mai multe interese comune decât diferențe.

"Europa trebuie să colaboreze cu SUA pentru a face față Chinei. Noul război rece dintre Statele Unite și China a început deja și va domina acest secol”, a declarat el pentru AFP.

După patru ani de frecvente fricțiuni între Donald Trump și Angela Merkel pe teme precum Iranul, comerțul, NATO și clima, Beyer spune că nu este un secret faptul că Germania ar prefera să lucreze cu Joe Biden.

„Nu suntem naivi să credem că dacă Biden câștigă, totul se va rezolva și vom începe o epocă de aur. Problemele nu vor dispărea peste noapte, dar cu Biden, prietenia transatlantică va deveni din nou mai rezonabilă, mai predictibilă și mai fiabilă”, spune oficialul german

În ceea ce privește China și Iranul, americanii și europenii au „interese similare, uneori identice”, a spus Beyer.

„De aceea sunt frustrat că nu putem găsi un numitor comun în acest moment” - cu privire la aspecte precum sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății pe fondul pandemiei de coronavirus, modalitățile de a restrânge ambițiile nucleare ale Iranului sau combaterea schimbărilor climatice.

El a insistat însă că, în ciuda mizei mari a cursei, realegerea lui Trump nu va aduce implozia Occidentului, invocând o cooperare strânsă cu membrii Congresului și cu multe state americane.

"Nu va fi totul sumbru dacă Trump va fi reales, dar nici nu va fi mai bine", a spus el.

"Persoana de la Casa Albă este esențială, dar nu poate domina prietenia transatlantică. Washingtonul și mai ales Statele Unite nu se rezumă la Biroul Oval".

Beyer crede că deceniile de cooperare de după război între foștii aliați au pus bazele unor „valori de modă veche”, cum ar fi „libertatea și democrația, pacea și prosperitatea”.

"Merită să ne amintim că americanii ne-au învățat acele valori și suntem încă recunoscători pentru ele", a spus el.

Acest lucru este în contrast cu un sistem chinez marcat de „dictatură, lipsa libertății presei și a drepturilor omului, supravegherea digitală, discriminarea uigurilor, abuzurile asupra Hong Kongului, asupra mediului ...”

Beyer este unul dintre puținii membri de top ai creștin-democraților (CDU), partidul Angelei Merkel, într-un minister de externe condus de social-democrați, parteneri în coaliția de guvernare.

El spune că CDU va trebui să se gândească la acești factori cruciali atunci când va alege un nou lider în decembrie, înainte de alegerile de anul viitor, la sfârșitul mandatului de 16 ani al lui Merkel.

 

Securitatea

Securitatea este unul dintre domeniile în care Germania va trebui să-și îmbunătățească strategia, având în vedere planurile lui Trump de a reduce numărul trupelor americane staționate în Germania de la 25.000 la 9.500, crede oficialul german.

Trump este furios deoarece Germania nu a respectat obiectivele NATO în ceea ce privește cheltuielile de apărare și pentru că a tratat „urât” SUA în ceea ce privește negocierile.

"Nu cred că administrația Biden ar inversa complet planurile, dar mă îndoiesc că le va urma cu aceeași vehemență", a spus Beyer.

În ambele cazuri, totuși, Germania trebuie să își respecte promisiunile de a crește cheltuielile de apărare în timp ce lucrează cu partenerii europeni pentru a obține un rol mai important în domeniul securității.

"Nu vrem să înlocuim NATO", a spus Beyer. "Dar pentru binele nostru trebuie să impulsionăm cooperarea în domeniul apărării din Europa."

Beyer spune că tinerii germani nu mai sunt atât interesați de cultura pop americană sau de programele de studiu în SUA pe cât erau tinerii de după război. Australia, Canada și unele țări din Asia au acum mai multe șanse să le capteze inimile și mințile.

El recunoaște că Germania a neglijat deseori relațiile cu SUA în ultimul deceniu și că este vinovată pentru înstrăinare. Totuși, „sondajele arată că Germania și germanii sunt foarte populari în rândul multor americani”, spune el. „Este un punct de plecare”.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24