
Politică
Tăcerea autorităților, scandaloasă și inacceptabilă în scandalul fraudării alegerilor (Laura Ștefan)
Faptul că procese verbale se plimbă nestingherite, iar președinți de secții pur și simplu au dispărut ridică mari semne de întrebare legate de modul în care s-a desfășurat procesul de votare. Sunt multe semne de întrebare, iar cu răspunsuri trebuie să vină urgent instituțiile statului, începând cu Autoritatea Electorală Centrală. Și partidele trebuie să vină cu explicații, mai spune Laura Ștefan.
Laura Ștefan: Fiecare om din secția de votare poate primi o copie a acestor procese verbale cu condiția să ceară această copie. Mă întreb dacă aceste copii au fost cerute. Le au reprezentanții celorlalte partide? Dacă le au, pot să dea informațiile foarte simplu. Ar trebui să luăm acest proces electoral un pic mai în serios și să tratăm aceste nereguli nu doar ca pe niște lucruri care nu pot fi evitate. Sigur că există nereguli generale de chestiuni obiective. Oamenii sunt obosiți. Sunt ținuți foarte multe ore în secții. Dar, atunci când vezi că diferențele apar într-o singură direcție și sunt constant în acea direcție într-o anumită zonă, cred că trebuie să ne punem întrebări mai serioase cu privire la motivul pentru care se greșește doar într-o direcție și cu privire la responsabilitățile, inclusiv penale dacă este cazul, care trebuie puse în mișcare pentru aceste acțiuni.
Rep: Interesant că ați spus de procesul-verbal. Teoretic spui că USR și Plus sunt formațiuni tinere și nu au încă experiența procesului electoral. Să spunem că nu au încă reflexul de a cere procesul-verbal. Dar, pe de altă parte, era și PNL acolo.
L.Ș: Cred că și asta ar trebui să lămurim. De la aceste partide mă aștept să fie capabile să articuleze un mesaj oricât ar fi el de neplăcut. Dacă nu au cerut procesele verbale să spună că nu le-au cerut și data viitoare le vor cere. Dacă așa stau lucrurile. Care este situația?
Cred că în momentul în care începem să avem dubii de o asemenea amploare cu privire la felul în care s-au desfășurat lucrurile, mi-e greu să accept ca soluție chiar și numărătoarea voturilor.
Dacă se plimbă procesele verbale așa cum am văzut că se plimbă, ce mă asigură pe mine, ca cetățean, că nu se întâmplă același lucru și cu sacii de voturi? În mod normal ar trebui să avem încredere în instituțiile statului că se ocupă așa cum trebuie de procedurile legale. Dar iată că în cazul ăsta vedem nereguli majore în desfășurarea procedurilor legale, în care sunt implicați și reprezentanți ai statului. Cum e posibil să plece oamenii din secții fără să introducă procesul verbal în sistem, măcar în forma lui intermediară? Cum e posibil, așa cum se aude, să nu găsim președinții de secții? Au dispărut de pe planeta Pământ? Unde sunt ei?
Astea sunt lucruri care arată disfuncționalități majore și care se pliază foarte bine pe vorba aceea profund românească, „lasă că merge și așa”. Iată că de fapt nu merge așa. Noi am avut multe momente în istoria noastră recentă în care alegerile au fost decise la poză, ca să zic așa, la un procent sau chiar mai puțin diferență. Cred că pentru viitor, dar chiar și pentru trecut, e important să lămurim dacă procentul ăla a fost calculat corect sau nu. Până la urmă, dacă putem avea încredere în rezultatele unui proces electoral. Mi s epare strigător la cer afptul că încă nu avem rezultatele în București.
Rep: Noi discutăm foarte mult despre Sectorul 1, unde se pare că Clotilde Armand a fost foarte atentă la ce se întâmplă. Dar probleme au fost la Sectorul 4, Sectorul 5...
L.Ș: Eu nu pot să nu mă întreb dacă rețeta asta nu a funcționat și în alte părți. Până la urmă, doamna Armand, a acuzat fraudă și data trecută când au fost organizate alegeri locale. Atunci, dincolo de declarațiile domniei sale, nu a putut să producă probe sau indicii în direcția aceasta. Iată că de data aceasta observăm că doamna Armand a fost mai pe fază, mai vigilentă și a reușit să arate nereguli, cel puțin, dacă nu chiar încercări clare de fraudare a rezultatului alegerilor.
În celelalte sectoare știm sigur că nu aveau această experiență anterioară nemai candidând și probabil nu se așteptau la astfel de mecanisme de fraudare a alegerilor. Probabil că au fost mai nepregătiți. Acum am văzut pe internet relatări despre varii secții unde cifrele nu se suprapun. Atunci când ai minus doar într-o direcție nu ai cum să nu te întrebi dacă nu cumva vorbim mai mult decât despre o neatenție cauzată de oboseală.
Rep: Vorbim despre asta într-un moment în care toată lumea discută despre digitalizare. A apărut acel cod despre care nu știm nimic. Nu am înțeles ce făcea el.
L.Ș: Aici așteptăm un răspuns de la autoritățile statului. Să ne spună care a fost intenția avută în vedere atunci când s-a introdus acest QR code. Informațiile conținute de el nu sunt neapărat foarte importante. Cred că mai degrabă el certifică faptul că documentul pe care se pune codul este cel oficial, ultimul, cel adevărat în care sunt conținute informațiile de la fiecare secție de votare. Părerea mea este că aceasta este miza, dar așteptăm în continuare să se clarifice chestiunea asta din partea instituțiile statului.
Rep: Cel puțin teoretic există o formă fizică a unui proces-verbal care poate fi comparată cu ce e transmis?
L.Ș: Sigur că există o formă fizică a procesului verbal. Dar după cum ați văzut, avem procese verbale pe care acest QR code este aplicat prin lipire și decupare sau codul este îngroșat cu pixul ca să se vadă mai bine. Eu mă întreb dacă documentul pe care se află codul este primul document, singurul document sau este o variantă ulterioară convenabilă celor care au decupat codul și l-au lipit, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun. Adică, noi vorbim acum despre niște procese verbale care se plimbă. Nu știm dacă sunt procesele verbale ale reprezentanților PSD, așa cum zice Tudorache, dacă sunt procesele verbale care au fost luate de la președinții de secție, așa cum zice Armand. Până la urmă lucrurile astea trebuie clarificate. Nu putem să rămânem așa într-o dulce nepăsare și să sperăm că se va duce și acest scandal.
Rep: Și noi așteptăm un semn de la autoritățile statului, care în ultimele zile, par că au dispărut în ceață. Cine ar trebui să reacționeze? Evident că nu are nimeni nicio reacție în acest moment. A fost poliția timid sesizată, dar mai departe?
L.Ș: Ar trebui să reacționeze Autoritatea Electorală Permanentă. Ar trebui să reacționeze Parchetul, care ar trebui să clarifice dacă într-adevăr e vorba despre suspiciuni de fraudă sau nu. Tăcerea asta e pur și simplu de neînțeles. Mă întreb dacă nu ar trebui să reacționeze și STS, care, până la urmă, a avut componenta tehnică în mână la aceste alegeri. Pune un mare semn de întrebare asupra rezultatului. De acum încolo oamenii se vor gândi dacă nu a fost ca data trecută. Lucrurile astea nu pot fi lăsate așa. Trebuie clarificate.
Rep: Într-o secție de votare nimeni nu face nimic de capul lui. Totul este în echipă, supervizat cumva și de autorități. Sunt reprezentanții jandarmeriei, ai poliție. Nu te plimbi cu procesele verbale. Eu asta încerc să înțeleg.
L.Ș: Și nici nu pleci acasă până nu ai încărcat măcar poza aceea intermediară în sistem. Eu nu înțeleg. Vă spun sincer că nu înțeleg cum e posibil să nu avem informații despre aceste secții deloc în acest moment. Cum au plecat oamenii ăia acasă?
Rep: Pe de altă parte, alții stau de 30 de ore. Asta iarăși nu înțeleg.
L.Ș: Dar de ce trebuiau să stea 30 de ore. De ce nu au putuy să urce respectiva poză imediat în sistemul informatic?