Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Înăsprirea măsurilor anti-corona în Germania

Angela Merkel

Cancelara Angela Merkel a prezentat astăzi în faţa Parlamentului o declaraţie guvernamentală în care a atras atenţia asupra pericolului de extindere a corona-pandemiei. Ea cerut populaţiei să dea dovadă de responsabilitate şi să respecte cu stricteţe regulile sanitare. 

Ieri, cancelara şi şefii guvernelor de land au decis înăsprirea măsurilor anti-corona, asta din cauza creşterii numărului de testaţi pozitiv. Potrivit Instititului „Robert Koch” din Berlin, astăzi, la nivel naţional, au fost înregistrate 2.089 de persoane, nou contaminate. În toată Germania există 35.000 de persoane care au contractat coronavirusul.

A fost nu numai o cuvîntare emoţională, neobişnuită, ci şi una pragmatică şi raţională. A fost un apel insistent pe care cancelara Angela Merkel l-a adresat astăzi populaţiei şi clasei politice. A fost o declaraţie guvernamentală, ţinută în Bundestag, dominată mai mult de problema pandemiei, decît de tema de pe ordinea de zi - bugetul federal.

Cancelara a cerut insistent populaţiei să respecte măsurile sanitare de siguranţă. Apelul cancelarei se explică prin faptul că în ultimele zile numărul infecţiilor a crescut, atingînd rata din aprilie. Creşterile înregistrate sînt o urmare a faptului că reglementările introduse nu prea au fost respectate. Atît în ceea ce priveşte purtarea măştilor de protecţie, cît şi în ceea ce priveşte distanţa fizică. În consecinţă, Merkel a cerut oamenilor să dea dovadă de atenţie şi de solidaritate, pentru a nu periclita sănătatea populaţiei. „Ne aflăm în faţa unei faze dificile”, a spus şefa guvernului federal, adăugînd:

 „Cu toţii ne dorim reîntoarcerea la viaţa pe care am dus-o în trecut. Asta şi-o doresc mai ales oamenii tineri. Dar acum riscăm să pierdem tot ce am realizat în ultimele luni.”

Merkel a apelat şi la politicieni, la rolul lor de a explica populaţiei pericolul real al pandemiei.

Trebuie să discutăm, să explicăm, să mijlocim - în spaţiul public; în primul rînd, aici, în Parlament, pe reţelele de socializare; să folosim cuvinte care să ajungă la cît mai mulţi.”

Doar partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) a criticat intervenţia raţională a cancelarei. În stilul retoric strident al acestui partid populist, Alice Weidel a reproşat guvernului Merkel că afectează nu numai economia:

Măsurile dv. exagerate au transformat criza corona în cea mai gravă recesiune din istoria Republicii Federale Germania. Zeci de mii de firme vor da faliment în această toamnă şi iarnă.”

Declaraţia lui Merkel a fost precedată ieri de o consfătuire cu şefii guvernelor de land. Cu acest prilej au fost luate cîteva măsuri de înăsprire a măsurilor în vigoare. S-a decis că de acum înainte cei care frecventează restaurantele şi nu se înregistrează corect în lista rezervată oaspeţilor să fie amendaţi cu 50 de euro. Cine să controleze asta însă nu s-a stabilit. Totodată s-a decis ca numărul participanţilor la petreceri publice să fie redus la 50 dacă, în decurs de 7 zile, apar 35 de infecţii noi pe 100.000 de locuitori. Pentru petreceri în spaţiul privat se recomandă limitarea participanţilor la 25. Dacă rata infecţiilor depăşeşte 50 pe 100.000 de locuitori, atunci pot participa la petreceri publice doar 25 de persoane, la petreceri private numai 10. Măsurile se aplică doar regional şi nu la nivel naţional.

În acest context s-a mai hotărît ca land-urile să introducă interdicţii privind consumarea şi comercializarea alcoolului în spaţiul public. Asta în caz de nevoie.

Guvernele landurilor federale au acum în vedere două obiective prioritare. În primul rînd, garantarea continuităţii activităţilor economice şi, în al doilea rînd, garantarea funcţionării învăţămîntului.