Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ioan de Austria, cel care a pus capăt supremației otomane din Mediterana Orientală

ioan_de_austria.jpg

Ioan de Austria (1547-1578), principe, general și amiral spaniol
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În 1 octombrie 1578 se stingea din viață unul dintre cei mai capabili conducători militari din familia de Habsburg. Este vorba de Ioan de Austria, fiul natural al împăratului Carol Quintul. Ioan de Austria s-a remarcat în bătălia de la Lepanto, cea care a pus capăt supremației otomane în Mediterana Orientală.

Ioan de Austria s-a născut în 1547, în orașul Regensburg. Era fiul lui Carol Quintul, rămas văduv, cu o domnișoară din burghezia germană, Barbara Blomberg.

În vara anului 1554, împăratul Carol Quintul a decis să își recunoască băiatul. L-a adus în Spania, pentru a-i oferi o educație pe măsura rangului său, iar în 6 iunie 1554, a scris și un codicil prin intermediul căruia îi oferea recunoașterea necesară copilului. De asemenea, Carol Quintul l-a menționat pe Ioan de Austria și în testamentul său. Drept urmare, și ceilalți membri ai familiei imperiale l-au acceptat, inclusiv moștenitorul lui Carol Quintul, regele Filip al II-lea al Spaniei.

Acesta s-a întors în Peninsula Iberică în 1559, după o perioadă petrecută în Bruxelles, capitala Țărilor de Jos, care erau o posesiune habsburgică. Filip al II-lea i-a oferit fratelui său dreptul să primească apelativul de Excelență, utilizat de aristocrați, însă nu pe cel de Alteța Voastră, rezervat principilor  regali și imperiali.

Filip al II-lea i-a oferit lui Ioan de Austria șansa de a fi educat la Universitatea Alcala de Henares împreună cu propriul său fiu, principele Carol, precum și cu Alessandro Farnesse, un nepot al lui Carol Quintul. Ioan de Austria era destinat unei cariere ecleziastice și a fost admis la ceremoniile oficiale ale Curții Regale.

În 1565, Ioan de Austria a cerut să fie lăsat să lupte împotriva flotei otomane, care atacase Malta, posesiune a Ordinului Cavalerilor Ioaniți. În 1568, a avut ocazia să își dovedească însușirile de conducător. La comanda unei flote spaniole, a învins flota corsarilor algerieni musulmani, apoi s-a întors în Spania pentru a înăbuși o revoltă a maurilor împotriva fratelui său.

În 1570, a izbucnit, în Mediterana Orientală, un război pentru Cipru între otomani și Veneția. Spania a intervenit de partea venețienilor. De asemenea, au intervenit și Toscana, Savoia și Parma, precum și Cavalerii de Malta care au trimis corăbii în sprijinul venețienilor. Ioan de Austria a fost numit amiral al întregii flote creștine, care număra cu puțin peste 200 de nave. Turcii aveau o flotă de 300 de nave. Sub comanda lui Ioan de Austria lupta și Miguel de Cervantes, cel care avea să scrie mai apoi Don Quijote.

Cele două flote s-au înfruntat în Bătălia de la Lepanto în octombrie 1571. Creștinii au obținut o victorie răsunătoare, care i-a costat, însă 13.000 de morți. Însă 10.000 de sclavi creștini de pe galerele otomane au fost eliberați. Bătălia a pus capăt dominației otomane asupra Mediteranei Orientale iar Ioan de Austria și-a câștigat o faimă deosebită. Fratele său, regele Filip al II-lea, l-a numit guvernator al Țărilor de Jos.

Ioan de Austria a ajuns la Bruxelles în 1577. Principala sa misiune era de a suprima revolta protestanților, conduși de Wilhelm de Orania. Ioan de Austria a obținut o serie de victorii, însă a fost și înfrânt de câteva ori. Plănuia să se căsătorească cu Maria Stuart și să restaureze catolicismul în Anglia și Scoția. S-a îmbolnăvit, însă, de tifos și a murit la vârsta de 31 ani.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 1 octombrie 2020