Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Tudorache cere reluarea alegerilor pentru București

tudorache.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Dan Tudorache

Dan Tudorache, primarul în funcție al Sectorului 1 al Capitalei, care, încă neoficial, a pierdut alegerile pentru un nou mandat, a declarat, joi, că va cere anularea votului și reluarea alegerilor în Capitală.

Update: Un nou dosar penal a fost deschis de anchetatori în scandalul de fraudă la alegerile de la Sectorul 1 al Capitalei, de data aceasta în urma imaginilor difuzate de Antena 3 miercuri seară în care apar mai multe persoane care ar umbla, în prezența jandarmilor, la sacii de voturi dintr-o încăpere a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1, argument pentru PSD să acuze USR-PLUS de fraudă și să ceară renumărarea voturilor, transmite hotnews.ro. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, Călin Bogdan este cel care a confirmat deschiderea dosarului penal.

Citeşte şi: Biroul Electoral din Sectorul 1 vine cu lămuriri în scandalul fraudării scrutinului

„Nu mai cer renumărarea. E bătaie de joc! Cer reluarea alegerilor. Ce să mai renumăr? (...) În cursul zilei de astăzi voi face sesizare la BEC. (...) Să cer anularea alegerilor la București. S-a viciat votul primarului general (...) Nu cred că cineva care vede acele imagini... sunt indubitabile”, a declarat joi Tudorache, conform Mediafax.

Reacția sa vine după ce miercuri seara postul TV Antena 3 a difuzat un video realizat într-o încăpere despre care spune că ar fi sediul Biroului electoral al sectorului 1, în care apar câteva persoane (despre care spune că ar fi de la USR-Plus), care manevrează mai multi saci de plastic plini cu hârtii.

Ulterior candidatul PSD la un nou mandat de primar al sectorului 1 al Capitalei, a postat pe pagina sa de Facebook materialul video, însoțit de următorul comentariu: 

”Așa intră neprihăniții de la USR-PLUS în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1.

Noaptea, ca hoții!”

 

 

”Nu aveau voie să scoată sacii, indiferent dacă era pe timpul zilei sau pe timpul nopții. Atâta timp cât ai scos acel sac din acea cameră, singura cameră monitorizată, eu zic că este fraudarea alegerilor”, a declarat Tudorache potrivit Mediafax.

Candidatul PSD susține că, deși tot Biroul Electoral al Sectorului 1 este împânzit de camere de supraveghere, singura cameră care funcționează este acolo unde sunt depozitați sacii.

„Toate celelalte camere au fost acoperite cu hârtie. Din ordinul cui? De ce? Nu vrem să fie totul transparent? În acea cameră unde există singura unde se putea monitoriza au fost scoși sacii. Nu aveau voie să scoată sacii, indiferent dacă era pe timpul zilei sau pe timpul nopții. Atâta timp cât ai scos acel sac din acea cameră, singura cameră monitorizată, eu zic că este fraudarea alegerilor. Pentru că celelalte săli unde renumărau, deci nefiind monitorizate, puteau face orice”, a spus Tudorache, citat de Mediafax.

Clotilde Armand, candidata USR Plus, a replicat în cursul zilei de joi prin intermediul a două postări pe pagina sa de Facebook:

 

Marți seara contracandidata lui Tudorache, Clotilde Armand (USR-PLUS) și-a anunțat, într-o declarație publică, victoria, cu 40,95% din voturi (36.454), în fața lui Dan Tudorache care ar fi obținut 39,82% (35.447).

”Matematic am învins, diferența este de peste 1000 de voturi. PSD vrea să pună presiune pe BEC să reia numărătoarea voturilor dar nu are cadrul legal. Vă promit că voi lupta ca tentativa de fraudare să nu rămână nepedepsită. Nu vom lăsa lucrurile așa”, spunea Clotilde Armand marți seara, potrivit Digi 24.

Clotilde Armand anunțase în prealabil, tot marți, că va cere Parchetului General preluarea anchetei privind situația de la Biroul Electoral al Sectorului 1.

Polițiștii chemați luni de către reprezentanții USR la sediul Biroului Electoral Sector 1, au găsit asupra unui bărbat 473 de procese-verbale de la secții de votare, a anunțat tot marți șeful Poliției Sector 1, Ionuț Dana. El a spus că în acest caz au fost audiate 8 persoane, precizând că bărbatul asupra căruia au fost găsite procesele verbale de la secțiile de votare este membru al unui partid, candidat la Consiliul Local.