Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explicații STS: Ce face codul QR?

La solicitarea RFI România, Serviciul de Telecomunicații Speciale vine cu câteva explicații legate de rolul codului QR de pe buletinele de vot. Asta după ce în spațiul public au apărut imagini cu acest cod lipite pe procese verbale ceea ce a amplificat suspiciunile legate de modul în care s-au centralizat procesele verbale la finalul procesului electoral.

Reținerea unui bărbat de către poliție care avea la el mai mai multe procese verbale a ridicat alte semne de întrebare la care instituțiile statului cu răspundere în  procesul electoral nu s-au înghesuit până acum să vină cu explicații.

O primă instituție care a răspuns solicitării RFI România este STS, serviciu care "asigură suportul tehnic de comunicații și tehnologia informației pentru birourile electorale și secțiile de votare, în vederea bunei organizări și desfășurări a proceselor electorale, asigurând permanent măsuri de reziliență și securitate cibernetică."

Ce face Codul QR?

Codul QR conține informații despre tipul procesului-verbal (primar/primar sector, consiliu local, președinte consiliu județean/primar general și consiliu județean/consiliu general), pagina curentă și numărul total de pagini care compun procesul-verbal", se arată în răspunsul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

"Codul QR permite aplicației de pe tabletă să verifice că au fost fotografiate toate paginile unui proces verbal și să genereze un fișier care conține fotografiile în ordinea corectă a paginilor, respectiv să identifice tipul procesului verbal.

Rolul codului QR este de a asigura o minimă validare a faptului că procesele-verbale sunt fotografiate corect de operatorii de calculator din secția de votare și de informaticienii din birourile electorale de circumscripție locală.

Codul QR permite afișarea fotografiei procesului verbal în mod portret indiferent de poziția în care a fost realizată aceasta (portret/landscape) se mai arată arată în răspunsul STS.

STS mai precizează că aplicația permite doar fotografierea proceselor-verbale care conțin unul dintre codurile QR aferente tipurilor de procese-verbale utilizate în procesul electoral curent și nu permite preluarea altor imagini care nu au legătură cu procesul electoral.

Sistemul nu recunoaște un alt cod QR decât cel prevăzut în procesele-verbale. În situația în care codul QR imprimat pe procesul-verbal nu poate fi citit, operatorul este în imposibilitatea preluării fotografiei procesului-verbal în sistem. 

STS asigură suportul tehnic în organizarea și desfășurarea proceselor-electorale și nu are atribuții privind tipărirea proceselor-verbale, pe care sunt imprimate codurile QR

Așadar, cum a fost posibil să lipești un cod QR pe un alt proces verbal rămâne în continuare o întrebare la care ar trebui să vină cu răspunsuri Autoritatea Electorală Permanentă sau BEC, instituții care au refuzat aproape orice comunicare până acum.
Sau, în cazul în care aceste instituții nu vin cu explicații transaprente, atunci ar trebui să intervină organele de anchetă (poliție, procuratură), ținând cont de suspiciunile care continuă să planeze în spațiul public.

De ce a întârziat totuși afișarea rezultatelor?

Din cauza complexității datelor, apreciază Serviul de Telecomunicații Speciale. Au fost multe buletine de introdus și a durat mai mult introducerea lor în sistem.

STS precizează că "procedura privind afișarea datelor cu rezultatele a respectat același format ca la procesele electorale precedente, însă ținând cont de complexitatea specificului alegerilor locale. 

Datele prezentate în fișierele *csv s-au realizat pe structura informațiilor regăsite în cele 4 procesele-verbale centralizatoare (primar/primar sector, consiliu local, președinte consiliu județean/primar general și consiliu județean/consiliu general). 

Pentru asigurarea transparenței, odată încărcate în sistemul informatic, informațiile din procesele-verbale sunt transmise automat pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/.

Din punct de vedere al formei, structura de prezentare a informațiilor este intuitivă și unitară pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, însă diferă în funcție de numărul de candidați. 

Totodată, denumirea fișierelor are o regulă după care se formează, aspect care permite identificarea și prelucrarea lor. Precizăm că afișarea candidaților este în concordanță cu ordinea stabilită pe buletinele de vot" precizează STS.