Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proces politic? Istoricul rus Yuri Dmitriev condamnat la 13 ani de închisoare

istoric_rusia.png

Yuri Dmitriev la tribunalul din Petrozavodsk, Rusia, 5 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
© Olga Maltseva, AFP via France24

Treisprezece ani de închisoare este pedeapsa pronunțată la începutul acestei săptămâni de justiția rusă împotriva istoricului Yuri Dmitriev, acuzat de abuzuri sexuale asupra fiicei sale adoptive. Condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare, acesta a avut parte de o mărire a pedepsei în urma apelului, chiar dacă urma să fie eliberat în câteva luni.

Hotărârea judecătorească stârnește consternare în rândul ONG-urilor pentru drepturile omului care au preluat cauza istoricului și au denunțat un ”proces politic”. Este o lovitură puternică pentru Yuri Dmitriev, desigur, dar și pentru organizația Memorial care îl sprijină pe celebrul istoric, încă de când acesta a început cercetările sistematice privind abuzurile autorităților sovietice în timpul Gulagului.

Condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în iulie pentru fapte pe care le-a negat întotdeauna, Yuri Dmitriev și-a executat cea mai mare parte a pedepsei în arest preventiv și ar fi trebuit să iasă din închisoare în noiembrie anul viitor. Dar cu această nouă decizie, Curtea Supremă din Karelia este de acord cu urmărirea penală și a cerut o sentință mult mai mare decât cea pronunțată cu două luni mai devreme. Deci pentru istoric, calvarul va continua.

"Suntem în stare de șoc, dar continuăm să sperăm că se va face dreptate și că Yuri va fi achitat", a declarat Irina Galkova de la ONG-ul Memorial pentru RFI. Organizația pentru drepturile omului consideră că Yuri Dmitriev este victima unui proces politic și intenționează să ducă cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Yuri Dmitriev, acum în vârstă de 64 de ani, este considerat unul dintre cei mai importanți specialiști în probleme legate de Gulagul din Rusia sovietică. Cercetările sale au dus în special la descoperirea sitului Sandakhmor, unde câteva mii de oameni au fost executați în timpul erei sovietice.

În 2018, Yuri Dmitriev a fost achitat într-un prim caz de pornografie infantilă. Însă câteva luni mai târziu, decizia a fost anulată și au fost aduse noi acuzații împotriva istoricului.

Organizația Memorial din care a făcut parte și Yuri Dmitriev, dar și numeroase personalități din Rusia și din străinătate denunțaseră un proces „politic” menit să înșele un istoric care nu „se potrivea” cu discursul oficial al autorităților ruse în ceea ce privește perioada stalinistă.

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr