Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu candidează pentru funcția de secretar general al OSCE

cristian_diaconescu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu este propunerea României pentru funcția de Secretar General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a confirmat joi Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, care răspunde astfel unei solicitări a publicației caleaeuropeana.ro, desemnarea Secretarului General se realizează prin consens și va fi formalizată cu prilejul Consiliului Ministerial din decembrie, organizat de președinția în exercițiu albaneză.

Pentru această funcție mai există și o propunere din partea Germaniei, în persoana Helgăi Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Acțiune Externă, corpul instituțional diplomatic al Uniunii Europene.

În prezent, secretarul general al OSCE este diplomatul elvețian Thomas Greminger, însă, în iulie 2020, acesta nu a fost reales în funcție.

Organizația, cu sediul la Viena, a lansat procedurile pentru ocuparea mai multor funcții din structura sa de conducere la începutul lunii iulie a.c.

Secretarul general al acestei organizațiiorganizației, care include reprezentanți a 57 de state ale lumii,  este ales de Consiliul de Miniștri al OSCE pentru o perioadă de trei ani, mandat care poate fi extins pentru încă trei ani.

“Ambasadorul Cristian Diaconescu a fost diplomat de carieră, fost ministru de externe (pentru două mandate), fost ministru al justiției, cu o activitate consistentă în domeniile acoperite de OSCE și care a participat, de la începutul carierei diplomatice, la evoluția OSCE, inclusiv la negocierea unor documente relevante pentru activitatea Organizației”, mai precizează Ministerul Afacerilor Externe.

În cazul în care va fi ales, Cristian Diaconescu va deveni al doilea român într-o funcție internațională importantă, după ce Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 2019.

Cristian Diaconescu a fost ministru de externe al României în perioada 2008-2009 și în 2012, după ce anterior a ocupat funcția de ministru al justiției în perioada 2000-2004. De asemenea, a fost șef al Cancelariei Prezidențiale în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu.

În prezent, este prim-vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară