Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kremlinul confirmă discuția dintre Putin și Macron despre situația lui Navalnîi

navalnii_spital_germania.jpg

Navalnîi
Sursa imaginii: 
france24.fr

- Societatea americană de tehnologie vrea să creeze un centru mondial de soluții tehnologice în Armenia.

- Directorul teatrului ADO, din Azerbaidjan: „Ministerul Culturii și titlurile onorifice ar trebui abolite”.

- Ucraina propune filmul „Atlantis”, de Valentin Vasyanovich, la Premiile Oscar.

- Interviu inedit cu boxerul kazah care s-a antrenat cu „Canelo” Alvarez.

Cotidianul parizian „Le Mode” a publicat o conversație telefonică între conducătorul rus și omologul lui francez, precizând că subiectul a fost otrăvirea opozantului Navalnîi. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a confirmat că Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron, dar „Le Monde” a furnizat o informație imprecisă. Conform lui Peskov, ziarul nu trebuia să fie exact, ci ar fi trebuit doar să difuzeze integral înregistrarea discuției președinților în media.

Moscova crede și că președinția franceză nu a dezvăluit dinadins presei înregistrarea completă a dialogului dintre președinți.

Subiectul << pacientului berlinez >> a mai fost, dealtfel, abordat recent de Putin și Macron. În același timp, ziarul nu este deloc precis în formulările replicilor. Și, cu toată onestitatea, ar fi putut cu greu să fie precis”, le-a mai spus Peskov jurnaliștilor.

Purtătorul de cuvânt al președinelui rus adaugă că Putin și Macron sunt deseori în dezacord, dar asta „nu face ca dialogul să nu fie unul constructiv, eficace și pertinent”. Tot Peskov adaugă și că Kremlinul nu este de acord cu nicio acuzație „contra Federației Ruse și a președintelui ei, în contextul istoric al pacientului berlinez”.

Între timp, „nu vedem nicio acuzație directă și nici nu am vrea să vedem vreuna”, a adaugat Dmitri Peskov, spunând și că Moscova s-a adresat Fraței și contează pe explicațiile ei.

La 22 septembrie, „Le Monde” a publicat o conversație telefonică între Vadimir Putin și Emmanuel Macron. Conform cotinianului, liderul rus l-a caracterizat pe Navalnîi drept „un simplu agitator pe internet”, care era deja cunoscut ca un om bolnav, sugerând și că opozantul ar fi putut să se otrăvească singur.

Aleksei Navalnîi a glumit pe tema asta, pe pagina lui de Instagram:

Bună versiune. Cred că merită un studiu aprofundat. Am gătit Noviciok în bucătărie, l-am băut în avion și apoi am intrat în comă. Înainte asta, am convenit cu nevasta, prietenii și colegii, ca dacă ministrul Sănătății insistă să mă ducă în Germania, ei să nu îl lase. Să mor într-un spital din Omsk și să fiu depus într-o morgă din Omsk, unde cauza morții să fie declarată << a trăit destul >>, este scopul meu final în Rusia. Dar Putin m-a învins. El nu poate fi păcălit, pur și simplu. Prin urmare, ca un imbecil, am stat în comă 18 zile, dar nu mi-am atins obiectivul. Provocarea nu a funcționat!”, a declarat Aleksei Navalnîi pe Instagram.

 

Societatea americană de tehnologie SADA System Technology vrea să creeze un centru mondial de soluții tehnologice în Armenia

Ministrul Tehnologiilor Înalte al Republicii Armenia – Hakob Arshakyan l-a întâlnit pe fondatorul societății americane SADA System Technology, președinele consiliului de administrație - Hovik Safoyan. Ministrul l-a informat că ministerul a fost reorganizat acum un an, icluzând sfera comunicațiilor, tehnologii de vârf, industria militară, computerizarea și sectorul hi-tech, care sunt acum în grija lui.

Hovik Safoyan i-a mulțumit ministrului pentru găzduire, spunînd că va urmări atent activitatea ministerului, de a cărui activitate a fost impresionat și entuziasmat. Acesta a adăugat că, pentru a descoperi talente în Armenia, societatea sa intenționează să deschidă o filială la Erevan, ale cărei planuri vor fi prezentate în viitorul apropiat.

Ministrul a subliniat importanța creeri unui centru asemănător în Armenia și nevoia unui mecanism clar pentru afluxul de talente. El a amintit și de vizita premierului armenian în „Silicon Valley”, unde a pus baza programului „Armenian Virtual Bridge”. Hovik Safoyan a încheiat că acest viitot program se va axa pe o formare a tinerelor talente din Armenia, care sa contribuie activ la dezvoltarea țării lor și să nu fie folositori doar corporațiilor străine.

 

Directorul teatrului ADO, din Azerbaidjan: „Ministerul Culturii și titlurile onorifice ar trebui abolite”

Dacă ministerul ar fi desființat, ar fi un impuls pentru dezvoltarea culturii”. Directorul ADO – Azərbaycan Dağınıq Oda, în traducere „cameră în dezordine” – Elmine Badalov, a scris într-un comunicat public că prim-viceministrul al Culturii, în prezent ministrul interimar, Anar Karimov, a ridicat problema modificării procedurilor de atribuire a titlurilor onorifice.

Șeful teatrului ADO, Elmine Badalov, spune că oamenii de cultură trebuie să aibă libertate:

„În general, nu este nevoie de un minister al Cuturii, atîția angajați ai ministerului și miniștri. Cultura trebuie să fie liberă. De exemplu, ar trebui să avem un mic comitet sau un organ asemănător, pentru a rezolva probleme tehnice minore, ca salariile sau reparațiile. În Azerbaidjan, ministerul nu provoacă decât daune culturii”.

Cât despre titlurile onorifice, Badalov crede că sunt un instrument pentru a gira oamenii de artă și a-i face dependenți de era sovietică în zilele noastre:

„Artiștii, destinatari ai titlurilor onorifice, și-au îndeplinit obligațiile neoficiale și sunt acum supuși auto-cenzurii. De aceea cred că dacă acest obicei s-ar desființa, odată cu ministerul Culturii, ar fi un impuls pentru dezvoltarea țării noastre”.

Elmine Badalov este actor și regizor. A fondat teatrul ADO la 15 iulie 2013, iar acesta este cunoscut ca primul teatru independent și modern din Azerbaidjan.

 

Ucraina propune filmul „Atlantis”, de Valentin Vasyanovich, la Premiile Oscar

Comitetul Oscarurilor din Ucraina a nominalizat filmul „Atlantis”, de Valentin Vasyanovich, pentru Oscar, la categoria „lung metraj internațional”. Este vorba despre unul dintre cele mai titrate filme ucrainene din ultimul timp, iar premiera lui a avut loc la Festivalul de la Veneția, în secțiunea „Horizons”, unde a și câștigat.

Premiera ucraineana a filmului a avut loc la 26 septembrie, la Festivalul de Film de la Odesa, iar pe ecrane ajunge la 5 noiembrie.

Acțiunea filmului are loc în 2025, după victoria Ucrainei în războiul cu Rusia. Donbass-ul ocupat a fost redat țării, dar teritoriile lui au fost declarate nelocuibile. Toate rolurile sunt jucate de actori amatori: Andriy Rymaruk – un fost spion, voluntar la fundația caritabilă ”Come Back Alive”, Lyudmyla Bileka – o ambulanțieră, și Vasyl Antonyak, un voluntar. Pelicula a fost turnată la Mariopol și Kiev.

„Atlantis” are o istorie de festival excepțională. A fost proiectat la mai mult de 50 de astfel de concursuri, dintre care a câștigat 5 și a fost cumpărat de HBO Europa de Est și de distribuitori din 3 țări. Se află și pe lista lungă a European Film Academy Award.

Trebuie spus că trei filme s-au luptat pentru a reprezenta Ucraina la Oscar. Celelalte două sunt documentarul „Pământul albastru ca o portocală” – de Iryna Tsilyk și „Gândurile mele sunt tăcute”, al lui d'Antonio Lukic.

Amintim că pandemia a cauzat decalarea Oscarurilor de anul viitor. Nominalizările vor fi anunțate la 15 martie, iar premiile vor fi decernate în aprilie, în loc de februarie. În premieră, vor fi admise și filme care nu au putut fi difuzate decât online, din cauza Covid-19. Deasemenea, o peliculă poate candida la categoria „Cel mai bun film”, dar și la oricare altă secțiune a Premiilor Oscar.

 

Interviu inedit cu boxerul kazah care s-a antrenat cu „Canelo” Alvarez

„Fiecare are punctele lui slabe”, crede Momynov, care va urca în ring la 27 octombrie, la o gală din Rusia. Maestrul sportului cu mânuși a fost imvitat la emisiunea „The evening show” la postul de radio “Zhuldyz FM”, unde a vorbit și despre prietenia lui cu Canelo Alvarez și greutățile din box:

-Am descoperit mânușile prima oară în 2003. Iarna, vecinul meu Ruslan m-a văzut boxând pe stradă și m-a dus la sală. Am boxat la nivel regional. Fratelui Ruslan îi datorez începutul carierei.

-Orice boxer visează să ajungă la Jocurile Olimpice. De ce ai decis să treci la profesionism?

-Concurența în boxul amator este foarte ridicată în Kazahstan. Am așteptat mult o convocare la lotul național, iar la un moment dat am fost al 2-lea sau al 3-lea pe listă. Apoi am realizat că timpul trece repede. M-am sfătuit cu părinții și am decis să trec la profesioniști. Mă antrenez în SUA de 4 ani.

-Fiecare meserie are greutăți. Care sunt cele din box?

-Acum iau în greutate după un meci. La acest nivel înțelegi toată complexitatea boxului. Există un impact psihologic în timpul schimbărilor de greutate. Câteodată mă întreb de ce m-am apucat de acest sport. Cum sunt și eu un om, trec greu de anumite momente.

-Vorbește-ne de centurile tale.

-După versiunea WBC sunt campion al Asiei la categoria sub 67 de kilograme. Mai am o centra intercontinentală NBA, iar acum mă voi bate pentru centura intercontinentală IBF, la Kazan, într-un meci de 10 runde.

-Mai aveți puțin timp de pregătire. Cum vă simțiți?

-M-am pegătit bine, mă antrenez încă, totul decurge bine și nu mai rămâne decât să mă duc la gală.

-Ce părere aveți despre adversar?

-Voi boxa cu rusul Vaguinyak Tamrazyan. Are 34 de ani, deci este foarte experimentat. Are deja 24 de lupte în palmares. De fapt, este bine să respecți orice adversar. Și el va dori să câștige. Deocamdată mă încurajez că nu voi lupta decât pentru victorie.

-Ați devenit cunoscut ca sparring-partener pentru starul boxului american Canelo Alvarez...

-Ne-am întâlnit acum 3 ani. Înaintea primului său meci cu actualul meu antrenor – Ghenadi Golovkin, el a cerut să se antreneze cu un reprezentant al școlii kazake de box, iar echipa lui Canelo m-a invitat în Mexic. Ne-am antrenat împreună 9 luni, cu meciuri de sparring. Fiindcă stilul meu seamănă cu al lui Golovkin. „Canelo” este un star de talie mondială, dar în viața zilnică, e un om normal și simplu. Un adevărat atlet profesionist. Am învățat multe de la el. Personal, îl respect, dar apoi, la meci, am ținut cu Ghenadi. Ca să știe cei care m-au considerat atunci un trădător.

-I-ați găsit un punct slab lui „Canelo”?

-Suntem oameni și toți avem defecte. Cu toate astea, e greu de spus. Nu-mi pot da seama ce defecte are, fiindcă nu suntem de greutăți apropiate. Important este că am învățat multe antrenându-mă cu el.

-Cum te motivezi înaintea luptelor?

-Viața e o luptă. E foarte important să ne pregătim petru fiecare zi. Dacă te oprești măcar o zi, tinerii din spate te vor depăși. Muncim din greu pentru visurile noastre.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Vecinatatea Estica:

  • Zhuldyz Alen – Kazahstan

  • Magda Purtskhvanidze – Georgia

  • Bahar Aliyeva – Azerbaidjan

  • Joseph Harayda – Ucraina

  • Asinka Davtyan – Armenia

  • Nikita Melnikov – Rusia

  • Valeria Tamasciuc – Moldova