Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral

stampila-vot.jpg

Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral
Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Biroul Electoral al Sectorului 1 intervine în scandalul imaginilor difuzate miercuri seară de Antena 3 în care apar mai multe persoane care ar umbla la sacii de voturi dintr-o încăpere a BES și folosite ca argument de PSD pentru a cere renumărarea voturilor. Instituția spune că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată și că prezentarea imaginilor "a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului".

 

Un nou dosar penal, al doilea, a fost deschis de anchetatori, exact în urma imaginilor difuzate aseară.

De partea sa, Biroul Electoral Municipal atrage atenția că se impune interpretarea unitară a legii de către Biroul Electoral Central, având în vedere că Biroul Electoral Sector 5 a admis cererile de renumărare a voturilor, în timp ce Birourile Electorale Sector 2, 3 şi 4 le-au respins.

Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică spune că Biroul Electoral Central și Autoritatea Electoarala Permanentă au datoria de a face lumină iar dacă se va dovedi că au fost comise fraude, cea mai bună soluție ar fi renumărarea voturilor. Oricum, cu un asemenea scandal, încrederea cetățenilor în întregul proces electoral și în democrație în sine este pusă sub semnul întrebării.

“Eu cred că ne uităm de fapt la foarte multă neglijență și foarte multă incompetență în organizarea acestor alegeri. Ar fi trebuit să avem din urmă cu câteva zile, de când a început această discuție, comunicate de presă clare sau chiar ieșiri publice ale purtătorilor de cuvânt ai Biroului Electoral Central și birourilor de circumscripție implicte care să explice de fiecare dată care este procesul și cum de s-a ajuns la aceste erori, până la proba contrarie, care pot fi interpretate ca fraude. Dar, dacă există suspiciuni, cea mai bună soluție este să se renumere voturile, astfel încât măcar să știm dacă a fost o încercare de a schimba rezultatul votului sau nu. Dar cu siguranță avem ca efect secundar al întregului circ mediatic, faptul că cetățenii vor avea încredere mai scăzută în întregul proces electoral și în democrație în sine, ceea ce ne va afecta pe termen lung. “ 

 
Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică