
Politică
Turcia și Belarus: acord dificil găsit la Bruxelles
1f548c81-07be-f34d-878d-ea56053c8729.jpg

UE condamnă acum acțiunile Turciei din estul Marii Mediterane, în partea revendicată de Grecia, acolo unde Ankara spune că are dreptul să foreze în căutare de hidrocarburi.
Cipru, enervat de inacțiunea UE pe care Turcia o șantajează cu cele 2 milioane de migranti pe care-i poate oricând lăsa din nou pe drumurile europene, bloca dosarul privind Belarus.
Discuțiile infructuoase din ultimele săptămâni au dat din nou o imagine proastă Europei așa zis unite și au ridicat încă o dată problema schimbării votului prin unanimitate în cadrul reuniunilor la nivel înalt.
Sancțiunile împotriva regimului de la Minsk, care nu-l privesc pe Aleksandr Lukașenko personal, vizează un număr de 40 de persoane implicate în falsificarea alegerilor din 9 august și în reprimarea manifestațiilor ce au urmat.
Acestea intră în vigoare aproape imediat printr-un acord formalizat astăzi prin procedură scrisă.
Referitor la Turcia, UE caută mai departe o cale de dialog cu Ankara, dar spune că-și reafirmă de data asta clar „principiile și valorile”.
Cât despre renunțarea la unanimitatea prin care se iau acum deciziile în summiturile europene, președintele UE Charles Michel crede că aceasta trebuie păstrată întrucât ea garantează „aderarea durabilă celor 27 de state membre la deciziile comune”.