Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Parcursul de disident al lui Paul Goma

paul_goma.jpg

Paul Goma îm anii 1950
Sursa imaginii: 
memorialsighet.ro

În 2 octombrie 1935, în județul Orhei din Regatul României, se năștea scriitorul Paul Goma. A fost unul dintre cei mai cunoscuți oponenți ai comunismului și și-a sfârșit viața în exil.

Părinții lui Paul Goma erau învățători români din Basarabia. După ce Basarabia a fost ocupată de ruși, în 1940, familia Goma s-a refugiat în România.

Atitudinea anticomunistă a membrilor întregii familii era cunoscută. De aceea, în anul 1952, pe când Paul Goma era elev al Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu, a fost reținut timp de opt zile de către agenții Securității și anchetat.

A decis să se mute în Făgăraș, în județul Brașov, unde a absolvit Liceul Radu Negru în anul 1953. În anul 1954, a fost admis la Institutul de Literatură și Critică Literară Mihai Eminescu.

Paul Goma devenise membru al Uniunii Tineretului Muncitoresc, o organizație comunistă. Încerca să își asigure liniștea, însă caracterul său puternic a provocat dispute cu profesorii comuniști, în 1955.

În anul 1956, după înfrângerea revoluției maghiare, Paul Goma și-a predat în semn de protest carnetul de membru al UTM. A fost arestat și condamnat la doi ani de închisoare pentru tentativă a organizare a unei manifestări ostile comunismului.

A trecut prin închisorile Jilava și Gherla, unde a fost anchetat cu brutalitate. Experiența carcerală i-a prilejuit mai multe scrieri, inclusiv volumul Gherla. După eliberare, a primit domiciliu obligatoriu în Bărăgan, până în 1963.

După eliberare, a susținut un nou examen de admitere, la Universitatea din București. Anul 1968 părea să aducă o împăcare cu liderii comuniști. Paul Goma a decis să se înscrie în partidul Comunist Român după ce dictatorul Nicolae Ceaușescu a condamnat invadarea Cehoslovaciei și zdrobirea Primăverii de la Praga.

Însă el a continuat să critice comunismul, inclusiv prin cărțile sale. În 1971, a fost propus pentru excludere din PCR, ceea ce echivala cu un nou stigmat social. Scrierile sale au început să fie intens difuzate de Europa Liberă.

În 1977, a trimis o scrisoare de solidarizare cu Charta 77 din Cehoslovacia. De asemenea, a trimis o scrisoare Conferinței de la Belgrad, în care denunța încălcările drepturilor omului din România. Aceste proteste i-au adus o nouă arestare.

A fost eliberat, însă, la presiunile Occidentului. Totuși, în 20 noiembrie 1977, lui Paul Goma, soției și copilului lor le-a fost retrasă cetățenia română și familia Goma a fost expulzată din România.

Paul Goma s-a stabilit la Paris, unde a continuat să lupte împotriva comunismului. În 1980, a refuzat cetățenia franceză și s-a considerat drept refugiat politic până la finalul vieții sale. În anul 2013, a acceptat însă cetățenia Republicii Moldova.

Paul Goma a devenit, în ultimii ani ai vieții, tot mai naționalist. A încercat chiar să scuze unele orori comise din ordinul criminalului de război Ion Antonescu. Aceste atitudini au dus la îndepărtarea de el a unor prieteni vechi. A stârnit, astfel numeroase controverse.

Paul Goma a murit la Paris în luna martie a acestui an. 

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 2 octombrie 2020