Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este reunificarea Germaniei o poveste de succes? Ce spun germanii

berlin_reunificare.jpg

Berlin, 3 octombrie 1990
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

La 3 octombrie se împlinesc 30 de ani de la momentul reunificării germane. Alături de dezmembrarea URSS, aflată în curs la vremea aceea, reunificarea germană a pus capăt, în mod simbolic, războiului rece.

Germania unită este astăzi principala putere economică a Europei și unul dintre stâlpii construcției europene. A fost, așadar, procesul de reunificare un succes?

Cel mai bun răspuns la această întrebare îl pot da germanii înșiși. Iar agenția germană DPA, preluată de Agerpres, a dat publicității ieri rezultatele unui sondaj YouGov exact pe această temă. Circa 2.000 de persoane au participat la acest sondaj realizat în perioada 28-30 septembrie. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia germană de peste 18 ani, scrie DPA.

Respondenţilor le-au fost puse două întrebări: dacă ei cred că procesul de reunificare a Germaniei este la ora actuală finalizat şi dacă, din perspectiva zilei de azi, îl consideră un succes.

Ei bine, circa 60% dintre respondenţi consideră că reunificarea a fost succes, în timp ce 29% nu sunt de acord cu aceasta.

Autorii sondajului remarcă faptul că la acest capitol aproape că nu s-au înregistrat diferenţe între Vest şi Est: 60% dintre respondenţii din fosta Germanie de Vest consideră reunificarea un succes şi 61% dintre respondenţii din fosta Germanie de Est sunt de aceeaşi părere.

În schimb, mai multe opinii pozitive se regăsesc printre cei care nu se născuseră încă în perioada de tranziţie. Germanii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, consideră în proporție de 65% că reunificarea a fost un succes şi doar 15% nu sunt de acord cu aceasta.

Totuși, 64% dintre germani cred că integrarea dintre Estul şi Vestul ţării încă nu este completă, în condiţiile în care diferenţele de nivel de trai între cele două părți sunt încă mult prea mari.

Doar 24% consideră că reunificarea a fost pe deplin realizată, în timp ce 12% nu au dat un răspuns.

În zonele care înainte de reunificare făceau parte din Germania de Est sau Republica Democrată Germană, 83% consideră reunificarea incompletă, în timp ce în zonele care făceau altădată parte din Germania de Vest o astfel de părere este împărtățită de doar 59%.

Așadar, reunificarea a fost, pentru cei mai mulți germani, o poveste de succes, dar mai este de lucrat pentru ca procesul să fie complet.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 2 octombrie 2020