Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul ales al Constanței, Vergil Chițac, la RFI: Corupția mică deranjează, dar cea mare sărăcește orașul

primar_constanta_vergil_chitac_coruptie_oras.jpg

Vergil Chițac vrea să transparentizeze Primăria Constanța (Sursa foto: Facebook/Vergil Chițac)
Vergil Chițac vrea să transparentizeze Primăria Constanța (Sursa foto: Facebook/Vergil Chițac)

Toate contractele de servicii din Constanța vor fi renegociate, legea fațadelor va fi aplicată, iar activitatea Primăriei va fi disponibilă online. Iată ce-și propune să facă noul primar, Vergil Chițac (PNL), care declară la RFI că vrea de asemenea wi-fi gratuit în tot orașul.

Primarul ales al Constanței, Vergil Chițac, își prezintă prioritățile:

 

Transparentizarea Primăriei Constanța: ”Nu există rețetă pe lumea asta mai eficientă de luptă împotriva corupției decât transparentizarea. Or fenomenul ăsta al corupției a fost dovedit în Constanța și l-au dovedit magistrații, există o percepție cvasi-generală că există corupție în tot ceea ce înseamnă administrația Constanței, de la mică la mare și care deranjează. Știți, corupția mică deranjează, dar cea mare sărăcește orașul și asta s-a întâmplat în Constanța (...). Unul din proiecte este Primăria online. Calculatorul știți că nu ia șpagă și atunci va trebui ca toate procedurile de lucru din Primărie să le regândim, pentru a fi în marea lor majoritate disponibile electronice, online și la ghișeu, încurajând accesul online, nu știu, vom mări discountul, de exemplu, pentru cei care își plătesc taxele online, vom face de așa manieră încât wi-fi-ul să fie gratuit în tot orașul, vom găsi soluții”.

 

Curățenia în Constanța: ”Eu vreau să renegociez toate contractele de servicii și o să încep cu salubritatea, din perspectiva raportului calitate-preț. Față de calitatea pe care o oferă și de curățenia care e în oraș, nu impresia mea, certitudinea mea și a tuturor este că orașul este murdar și lucrul ăsta nu mai poate fi tolerat sub nici o formă (...). Deci trebuie să facem curat în oraș”.

 

Reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Constanța: ”Legat de centrul orașului și de fațade și de zona aia absolut superbă și plină și încărcată de istorie, nu trebuie să inventăm roata și nici apa caldă, trebuie să facem ce au făcut și alte orașe. Pe fațade, care trebuie schimbate și iluminate arhitectural, vom aplica legea fațadelor. Vom face o comisie, ne vom deplasa, vom discuta cu proprietarii și le vom spune: oameni buni, aveți bani să vă faceți fațadele? Dacă aveți, în regulă, faceți-vă fațadele și cinci ani de zile, dau și eu un exemplu, nu știu exact, nu vă vom mai lua taxe, impozit pe clădire. Dacă nu aveți, vă dăm noi bani, facem noi fațadele și 20% din cheltuială o putem suporta noi, în condițiile în care ne interesează ca proiectul tehnic să fie făcut corect și dirigenția de șantier, restul suportați dvs. și ne dați banii înapoi, fără să vă cerem nici un fel de ban în plus, nici un fel de dobândă, în următorii ani. La fel vom face și cu clădirile istorice, pentru că noi trebuie să transformăm zona veche a Constanței, așa cum e în orice oraș”.

 
Vergil Chițac, despre obiectivele sale ca primar ales al Constanței