Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Genocidul din Rwanda: Félicien Kabuga va fi judecat de un tribunal internațional

felicien_kabuga_rwanda.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Félicien Kabuga, acuzat că este principalul finanțator al genocidului din Rwanda și arestat în luna mai a anului trecut în apropiere de Paris, după ce reușise să se ascundă timp de 26 de ani, va ajunge în cele din urmă în fața justiției internaționale. Curtea de Casație a Franței a respins apelul inculpatului, acesta urmând să compară în fața unui tribunal internațional.

În hotărârea sa, cea mai înaltă instanță judiciară a Franței a confirmat decizia pronunțată în iunie de Curtea de Apel din Paris, potrivit căreia ”nu a existat nici un obstacol legal sau medical în calea executării mandatului de arestare” care viza transferul lui Félicien Kabuga.

 

Judecat la Haga sau la Arusha?

Toate recursurile fiind epuizate, autoritățile franceze au la dispoziție o lună pentru a-l preda pe inculpatul octogenar către ”Mecanismul tribunalelor penale internaționale” (IRMCT), care are două filiale, una la Haga, Olanda și alta în orașul tanzanian Arusha. Această jurisdicție a ONU este responsabilă pentru finalizarea acțiunii Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda (ICTR)

Întrebarea rămâne dacă acesta va fi transferat la Arusha sau la Haga. Avocații lui Félicien Kabuga au invocat starea de sănătate a clientului lor și situația sanitară din Tanzania pentru a pleda în favoarea transferului la Haga.

"Vom cere în special ca el să fie transferat la Haga, nu la Arusha, deoarece în Haga drepturile sale vor fi mai bine protejate", a confirmat Me Emmanuel Altit, unul dintre avocați.

"Félicien Kabuga are 84 de ani, conform mandatului său de arestare, dar el susține ca are 87. Suferă de diabet și hipertensiune, iar recent ar fi suferit o operație pentru o obstrucție intestinală", detaliază Stéphanie Maupas, corespondenta France 24 la Haga.

În mai anul trecut, procurorul IRMCT, Serge Brammertz, a solicitat transferul lui Kabuga la Haga. „El a estimat că condițiile ar fi mai favorabile din cauza stării de sănătate a lui Kabuga și a pandemiei Covid-19”, amintește Stéphanie Maupas.

Serge Brammertz a reamintit, de asemenea, că IRMCT a fost singura instanță competentă care l-a judecat pe fugar, în timp ce victimele din Rwanda și-au exprimat dorința de a-l vedea judecat în Rwanda, „cu excepția cazului în care Consiliul de Securitate (al ONU) va „decide altfel”.

Potrivit corespondentului France24 din Kigali, Simon Wohlfarth, Comisia Națională pentru lupta împotriva Genocidului consideră că „un proces desfășurat în Tanzania ar permite supraviețuitorilor să vină să depună mărturie și să ofere informații factuale importante”.

 

 

 

Acuzațiile

De la arestarea octogenarului pe 16 mai în Franța, la Asnières-sur-Seine, procurorul a examinat în totalitate cazul. "Lucrăm din greu pentru a actualiza dosarul în vederea obținerii unei condamnări la sfârșitul procesului", a spus el.

Félicien Kabuga este acuzat că a participat la crearea și finanțarea milițiilor Hutu Interahamwe, principalele forțe armate implicate în genocidul din 1994 în care, potrivit ONU, 800 000 de oameni au fost uciși, în principal din cadrul minorității tutsi.

„În timpul genocidului, Félicien Kabuga a părăsit Kigali și a plecat la Guisenyi, aproape de granița dintre Rwanda și RD Congo (fostul Zair), unde a creat fondul național de apărare care avea drept scop sprijinirea milițiilor Interahamwe” , explică Stéphanie Maupas.

De asemenea, este suspectat că a contribuit, în 1993, la achiziționarea masivă de arme care au fost distribuite milițiilor Hutu în aprilie 1994, acuzație care susține teza unei planificări a genocidului, încăneconfirmată de justiția internațională.

„Examinarea tuturor acestor elemente va dezvălui în cele din urmă modul în care a fost finanțat genocidul din Rwanda”, adaugă jurnalistul.

Félicien Kabuga, fost președinte al faimosului Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), care difuza constant apeluri pentru uciderea populației Tutsi, contestă toate cele șapte acuzații împotriva sa.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24