Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon cu sloganul ”Împreună vom reuși” și Sandu cu ”E vremea oamenilor buni” merg în campania prezidențială

În R.Moldova a început oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Printre primii candidați care s-au lansat în cursă sunt Igor Dodon, candidat independent, liderul informal al Partidului Socialiștilor, dar și fostul premier, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate. Cei doi, potrivit celor mai recente sondaje, ar ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale din R.Moldova. Acum două zile, 19 state europene au cerut autorităților de la Chișinău să desfășoare alegeri libere și corecte și să nu mai fie cumpărate voturi, ca la alte scrutine.

După ce s-a lansat în campanie, pe un drum aflat în reparație, cu mai multe tractoare, Igor Dodon a mers să se roage la Mănăstirea Condrița, din apropierea reședinței sale.”Astăzi, zi în care creștinii marchează sărbătoarea Sfântul Cuvios Igor, Marele Cneaz de Cernigov și Kiev, am mers la Mănăstirea Condrița. M-am rugat pentru sănătate și pace. Fie ca Sfântul Cuvios Igor să ne binecuvânteze țara și poporul. Doar cu credință în suflet, vom depăși toate obstacolele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De dimineață, candidatul independent a venit cu mai multe promisiuni, în prezența mai multor solicaliști. ”De astăzi, împreună cu echipa mea, vom merge prin orașele și raioanele țării noastre dragi. Practic, în fiecare zi, voi avea întâlniri cu cetățenii, vom discuta cu ei despre grijile lor cotidiene. Astăzi am prezentat platforma mea electorală. Combaterea epidemiei și a consecințelor secetei; salarii, pensii și drumuri; gazificarea și aprovizionarea cu apă potabilă; creșterea economică și politica de tineret; dezvoltarea informațională și crearea platformelor industriale în toată țara; consolidarea statalității și cooperarea cu partenerii noștri externi – acestea și multe altele au fost în agenda mea în toți acești patru ani de mandat, iar obiectivul meu de astăzi, este cel de a convinge oamenii de faptul că doar prin eforturi comune, noi vom depăși toate obstacolele, oricât de dificile ar fi acestea”, susține Igor Dodon.

Maia Sandu:”Istoria mea nu este diferită de istoria voastră. Și mama mea are o pensie de 1654 de lei după 45 de ani de muncă la școală”

Astăzi, a intrat în cursă și Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.”Oameni buni, putem să facem ceva de care sa fim cu toții mândri. Putem să construim o țară pe care ne-o dorim pentru noi și pentru familia noastră. Putem impune respect, cinste, competență și bunăstare de la vârful statului și până la cel mai nou angajat, de la Chișinău la Sănătăuca, de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Palanca la Criva”.

”Nu abandonați! Nu renunțați! Vine vremea noastră. Vine vremea oamenilor buni. Eu nu am o baghetă fermecată cu care să pot să rezolv toate problemele peste noapte, dar eu am un plan și, mai mult, sunt neclintită în credința mea că vom pune Moldova pe calea cea dreaptă. Istoria mea nu este diferită de istoria voastră. Și mama mea are o pensie de 1654 de lei după 45 de ani de muncă la școală. Și mătușile mele au trebuit să plece peste hotare ca să-și câștige o bucată de pâine. Și nepoții mei sunt frumoși și dulci ca ai dumneavoastră și eu vreau să-i văd crescând aici, aproape. Și eu vreau să mă simt în siguranță la mine acasă. Viitorul meu? Dacă îmi veți da încrederea dumneavoastră, va fi viitorul nostru și îl voi apăra, îl voi ajuta. Voi lupta pentru viitorul nostru bun acasă. Avem nevoie de un președinte luptător”, a conchis Maia Sandu.

Să spunem că, Comisia Electorală Centrală cheamă concurenții și instituțiile mass-media să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale.

Potrivit Codului electoral,”cetăţenii Republicii Moldova, partidele şi alte organizaţii social-politice, blocurile electorale, candidaţii şi persoanele de încredere ale candidaţilor au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale ale concurenţilor electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor, precum şi de a face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare”.

”Solicităm autorităților să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor”

Mai multe state europene printre care România, Franța, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Lituania susțin că ”desfășurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației noastre.Acest lucru este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor săi în instituțiile de stat.”Solicităm autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHRpentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus”.

”Încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici. Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, care să se extindă la toate aspectele relevante, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale”.

Totodată, oficialii europeni vin cu un apel către autoritățile Republicii Moldova ”pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile”. ”Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor cu privire la pandemia de Coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare. Statele semnatare ale prezentei declarații subliniază sprijinul lor atât pentru Republica Moldova, cât și pentru cetățenii săi în eforturile lor de a consolida instituțiile democratice, precum și pentru ca oamenii din Republica Moldova să își exprime voința în alegeri libere și corecte”, se arată în declarația semnată de mai multe state europene.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre campania electorală care a început oficial în R.Moldova