Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tătaru: Mă aștept să se respecte regulile. Sfaturi pentru pelerini de Sfânta Parascheva

nelu_tataru-mediafax_foto-dani_amariei.jpg

Sursa imaginii: 
Dani Amariei|Mediafax

"Mă aștept ca lumea să respecte regulile, că dacă noi așteptăm să vedem cum cresc cazurile de la o zi la alta, atunci chiar vor crește", spune ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Aflat în vizită la Iași, unul dintre județele cu o creştere semnificativă a infectărilor cu SARS-COV-2, ministrul a dat câteva sfaturi pelerinilor care vor veni de Sfânta Parascheva.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, întrebat dacă se așteaptă să crească infectările cu noul coronavirus în școli, a răspuns că se așteaptă ca lumea să respecte regulile. Dacă urmărim zilnic creșterea numărului de cazuri, acestea chiar vor crește, e de părere ministrul.

Mă aștept ca lumea să respecte regulile, că dacă noi așteptăm să vedem cum cresc cazurile de la o zi la alta, atunci chiar vor crește. Suntem într-o creștere progresivă, este normal, asumat după o lună grea: o lună de redeschidere a restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, o lună în care ne-am întors din concedii, în care am aglomerat transportul în comun, în care a început școala, în care a fost campanie electorală, în care am avut alegeri locale și atunci am văzut o creștere”, a răspuns ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

El a declarat că a reevaluat capacitatea de paturi, precum și capacitatea spitalului de la Lețcani de a prelua pacienți.

Scenariile sunt pregătite, adaptarea se face la nivel nivel local, descentralizat”, cu supraveghere de la autoritățile naționale, a afirmat ministrul.

La începutul acestei pandemii spuneam că că nu vom avea un an normal, nu am avut Sărbători Pascale, nu am avut Rusalii ca în alți ani, nu am avut concedii, nici aceste sărbători nu vor fi ca în ceilalți ani. Trebuie să respectăm reglementările din prespital. Pandemia se tranșează în prespital”, a adăugat Nelu Tătaru.

Întrebat ce sfaturi are pentru pelerini, ministrul a răspuns: portul măștii, distanțare și dezinfectant.

În același timp, să ne dăm seama că mergem în locuri aglomerate. Să evităm acele locuri aglomerate, în măsura în care putem păstrăm niște precauții”, a spus Tătaru.

Întrebat, de asemenea, dacă se va putea gestiona număr mare de pelerini, Tătaru a răspuns că are încredere în autoritățile locale: „Vrem, nu vrem, suntem în timp de pandemie. Vrem, nu vrem, sunt sărbătorile Iașului, dar va trebui să le adaptăm contextului”.

Sărbătorile Iașului și manifestările legate de sărbătoarea Sfintei Parascheva trebuie gestionate „cu anumite rețineri” și atunci vom vedea că această creștere (a numărului de infectări - n.r.) va fi ușoară și va putea fi gestionată „de noi, ca și corp medical. Gestionare înseamnă nu suprapopularea unităților de primire urgențe, nu suprapopularea terapiilor intensive, ține doar de noi dacă acest număr de cazuri va crește”, a mai declarat ministrul.       

România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 2.064 de noi cazuri de Covid și 32 de decese.

Potrivit GCS, până sâmbătă, în România au fost confirmate 134.065 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 107.058 de pacienți au fost declarați vindecați.

De la începutul epidemiei, 4.947 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au murit.