Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După mesaje contradictorii de la Casa Albă, Donald Trump spune că se simte mai bine

trump.png

Image source: 
captură video Donald Trump Twitter

Preşedintele american Donald Trump, care este tratat pentru COVID-19 într-un spital militar, a declarat ieri că se simte mai bine și că următoarele zile vor constitui adevăratul test. Declarația lui Trump a venit la câteva ore după o serie de informații contradictorii referitoare la gravitatea stării sale de sănătate din partea oficialilor administraţiei americane.

Preşedintele american Donald Trump a publicat un mesaj video de 4 minute, sâmbătă seară, în care spune că se "simte bine", soţia sa Melania se simte bine şi că următoarele zile vor reprezenta "adevăratul test" după ce a fost internat în spital cu Covid-19. Într-o înregistrarea video de 4 minute postată pe Twitter, liderul american admite că se simţea rău când a fost internat. Preşedintele Trump, care arăta obosit şi era îmbrăcat într-un costum fără cravată, a declarat aşezat la o masă rotundă în faţa unui steag american: "Mă voi întoarce, cred că mă voi întoarce curând, şi sunt nerăbdător să termin campania aşa cum am început-o".

"Am venit aici, nu eram prea bine. Mă simt mult mai bine acum, lucrăm din greu pentru a ne asigura că mă recuperez complet. Cred că mă voi întoarce în curând şi abia aştept să termin campania aşa cum am început-o. În următoarea perioada de câteva zile, cred că acesta va fi adevăratul test. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele câteva zile. Nu am avut altă opţiune. Pentru că pur şi simplu nu voiam să rămân la Casa Albă. Nu pot sta închis într-o cameră la etaj şi complet în siguranţă. Ca lider, trebuie să te confrunţi cu probleme. Niciun mare lider nu ar fi făcut asta vreodată", a declarat președintele american în vârstă de 74 de ani. 

Mesajul video vine după informaţii contradictorii referitoare la starea de sănătate a lui Trump de când a fost internat în spital, vineri seară, la câteva ore după ce a anunţat pe Twitter că el şi prima doamnă, Melania Trump, au contractat virusul. 

Doctorul personal al președintelui, Sean Conley, a spus că Trump nu mai are febră şi face progrese substanţiale, dar încă "nu a scăpat". Un alt doctor din echipa medicală a spus sâmbătă ă starea lui Trump se îmbunătăţeşte şi că vorbeşte deja să se întoarcă la Casa Albă. 

La scurtă vreme, şeful de personal al Casei Albe, Mark Meadows, a transmis reporterilor o evaluare mai puţin roz: "Semnele vitale ale preşedintelui din ultimele 24 de ore au fost foarte îngrijorătoare iar următoarele 48 de ore vor fi critice în ceea ce priveşte îngrijirea sa. Nu suntem încă pe un drum clar către o recuperare completă".

Meadows, ale cărui comentarii iniţiale au fost transmise sub condiţia anonimatului, şi-a schimbat mesajul peste câteva ore, declarând pentru Reuters că Donald Trump se simte "foarte bine" şi că "medicii sunt foarte mulţumiţi de semnele sale vitale". 

Meadows nu a clarificat discrepanţa dintre comentariile sale. Un consilier al lui Trump, care a vorbit despre starea acestuia sub anonimat, a spus că preşedintele nu este fericit să afle despre comentariile iniţiale ale lui Meadows, scrie Reuters, preluată de Agerpres. 

Oficiali din Administraţie au descris mutarea la "Walter Reed" drept precaută şi au spus că Trump va sta aici câteva zile. 

O altă sursă, care a vorbit despre starea lui Trump, a spus că preşedintele a primit oxigen suplimentar înainte de a merge la spital și că decizia de internare a lui Trump a venit după ce a avut dificultăţi în a respira şi nivelul de oxigen i-a scăzut. 

Medicul Casei Albe Sean Conley le-a declarat jurnaliştilor sâmbătă că Trump nu a avut probleme de respiraţie şi nu a avut nevoie de oxigen la "Walter Reed". 

"Eu şi echipa suntem extrem de bucuroşi de progresele pe care le-a făcut preşedintele", a spus Conley. 

El nu a vrut să spună când ar putea fi externat preşedintele şi mai târziu a transmis o declaraţie prin care a precizat că a greșit după ce a părut să sugereze că Trump a fost diagnosticat încă de miercuri.

Într-o declaraţie de sâmbătă seară, Conley a spus că preşedintele nu "este în afara pericolului", dar echipa sa rămâne precaută. 

"Spectacolul de astăzi - medicii spun un lucru, surse de la Casa Albă spun alt lucru şi ambele le modifică ulterior - dovedesc probleme de credibilitate ale Administraţiei", a spus Kyle Kondik, analist politic la Univeristatea Virginia.