Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai recent derapaj al lui Donald Trump. Gestul disperat al președintelui infectat

7597526-ap_mediafax_foto-ap.jpg

Image source: 
AP / Mediafax Foto

Președintele american, diagnosticat cu Covid-19, a făcut o vizită surpriză suporterilor care se adunaseră în fața spitalului Walter Reed în care este internat de patru zile. Medicii critică gestul lui Trump spunând că în scurta plimbare, președintele și-a expus oamenii din staff, care riscă să fie la rândul lor infectați cu coronavirus.

Președintele Donald Trump, care primește tratament pentru coronavirus, a ieșit duminică din spitalul Walter Reed unde este internat, dorind să-și salute susținătorii strânși în fața instituției medicale de la bordul unui SUV de culoare neagră.

Într-o plimbare aspru criticată de medicii spitalului în care este internat și de presa care nu fusese anunțată cu privire la acest demers, Trump le-a făcut cu mâna suporterilor entuziaști cărora le mulțumise de altfel printr-un mesaj pe Twitter și îi anunțase despre „vizita surpriză”.

Ce scrie presa internațională despre gestul lui Donald Trump

Atât presa americană, cât și cea internațională critică gestul președintelui american pe care îl califică drept egoist și lipsit de scrupule.

Incidentul este descris de Financial Times drept o cascadorie politică care a ridicat întrebări cu privire la riscul infecției cu coronavirus pentru șoferul său și echipa de securitate.

“Evadarea sa din spital, unde președintele a fost tratat pentru Covid-19 de vineri, a încheiat trei zile tumultuoase în care i s-a administrat oxigen după ce a acest indicator a înregistrat un nivel scăzut. A urmat, de asemenea, un weekend de declarații înșelătoare din partea medicului de la Casa Albă și a altor oficiali care au pictat o imagine prea roz a sănătății sale. Medicii lui Trump au spus că ar putea fi externat luni dacă va situația lui continuă să se îmbunătățească.”

Nici CNN nu este mai blând. “Călătoria scurtă, în care Trump le-a făcut cu mâna susținătorilor săi prin fereastra SUV-ului său, în timp ce purta o mască, a fost o încercare de demonstrație de forță care a demonstrat judecata discutabilă a președintelui, disponibilitatea sa de a-ți pune în pericol personalul și faptul că încă nu pare să înțeleagă gravitatea acestei boli extrem de contagioase și mortale”, comentează CNN.

Un medic curant de la Walter Reed a criticat dur plimbarea de duminică a lui Trump pe care a calificat-o într-un mesaj pe Twitter drept un risc pentru viața agenților serviciului secret care l-au însoțit pe președinte în mașină.

"SUV-ul prezidențial nu este numai antiglonț, ci sigilat ermetic împotriva atacurilor chimice. Riscul transmiterii COVID19 în interior este la fel de mare pe cât devine în afara procedurilor medicale. Iresponsabilitatea este uluitoare" a scris medicul pe Twitter. Într-un interviu acordat New York Times specialistul a ridicat problema ierarhiei. „În ce moment se încheie relația medic-pacient, și începe cea subordonată între un comandant șef și acei doctori care au primit ordin să permită acest lucru?”

Negaționistul infectat cu coronavirus

Într-un mesaj video pe Twitter Trump spune că a primit „vești minunate” de la doctorii săi și afirmă că de când a făcut COVID, a avut prilejul unei experiențe foarte interesate.

„A fost o călătorie foarte interesantă. Am învățat multe despre Covid. Am învățat efectiv ca la școală. Dar asta e școala adevărată. Nu este despre cum să citim cărți și am înțeles. Este foarte interesant. O să vă povestesc despre asta”, a declarat Trump.

Medicii săi au recunoscut duminică faptul că președintele a primit oxigen suplimentar, timp de o oră, și că a avut de două ori o scădere ușoară a saturației de oxigen, dar acum face progrese, se simte bine și este activ. Pe de altă parte, ei au anunțat că i-au introdus în schema de tratament un al treilea medicament, dexametazonă, însă totodată nu au exclus posibilitatea ca șeful Casei Albe să fie externat chiar luni.